用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 NHS疫苗證書錯名返港問題
go

[英國] NHS疫苗證書錯名返港問題

小朋友在英國寄宿學校打咗兩針復必泰,準備安排六月回港,所以網上申請了NHS vaccine pass for travel證明,點知收到郵寄嗰張證書個名竟然少咗一個字。而家唔知點搞搵邊個搞。請問有冇人申請過?
六月坐CX LHR返港是否一定要有呢張紙版pass? 還是可以淨係show NHS App內的電話版record?
有冇小朋友回港時試過?

auntbb 發表於 22-3-25 21:03
小朋友在英國寄宿學校打咗兩針復必泰,準備安排六月回港,所以網上申請了NHS vaccine pass for travel證明 ...

我孩子同樣情況,可先email自己GP, 有GP會覆,有啲冇反應,冇反應就直接打電話去講,係會改返啱的

小朋友在英國寄宿學校打咗兩針復必泰,準備安排六月回港,所以網上申請了NHS vaccine pass for travel證明 ...
我仔都係個app少咗個名,打佐去NHS, 都係叫去GP度改。阿仔話matron 話假期後幫佢搞,希望搞到。

我都唔知佢有冇GP, 係咪應該問學校?

回覆 auntbb 的帖子

GP改應該最快,另外你亦可以call NHS.  
https://www.nhs.uk/contact-us/vaccine-record-help/

How can I correct or update my COVID-19 vaccine record?

If your vaccine record is missing information or is wrong:

• Call 119.
  • Select option 1 (England).
  • Select option 4 (To report an issue with your COVID vaccination record).
  • Ask to speak to the Vaccination Data Resolution Service (VDRS). You should get a call back within 21 days.

haihaimom 發表於 22-3-25 22:45

GP改應該最快,另外你亦可以call NHS.  

唔該晒你呀,我叫小朋友即刻去改

其實冇問題, 我仔上年11月回來都有這情況,
航空公司係會接受的

yiyiahah 發表於 22-3-26 20:20
其實冇問題, 我仔上年11月回來都有這情況,
航空公司係會接受的

你仔仔係咪CX倫敦checkin 冇問題?

登机係入境條例, 進入食肆要用針纸,係衛生署管,兩個部門唔知有冇協調.最穩陣都係改翻啱個名.

回覆樓主:

請問show電話record得吾得,定係一定要show hard copy.

回覆樓主:

我仔都係上個app睇,名漏了,同埋無左第二針record, sent email去,第二日覆左黎話會跟進,隔左2日後update翻個名同埋有第二針record. sent e copy.

請問 苗接種紀錄 係 nhs app 及 紙本上,有冇 show 有效旅行證件號碼 如: (
passport no)?? thx

我仔NHS 有全名,係啱嘅。係呢一張Covid pass travel 只出first name   surname. 好似當你係外國人的middle name, skip晒!有冇人可以分享cx接唔接受,咁樣上唔上到機?

sunny.moon 發表於 22-5-2 00:43

請問 苗接種紀錄 係 nhs app 及 紙本上,有冇 show 有效 ...

我仔show俾我個睇嗰張就冇,只得姓名(first name + surname, 唔見咗最後個名)和出生日期。

yuiyui888 發表於 22-5-2 04:13
我仔show俾我個睇嗰張就冇,只得姓名(first name + surname, 唔見咗最後個名)和出生日期。
...

衛生署話 海外 vaccine  cert  n app 內要有效證件嘅號碼, 姓名, 出生日期, 接種日期, 接種地點, 疫苗名稱,批次... 等 … 先可加番入安心出行。。

sunny.moon 發表於 22-5-2 10:47
衛生署話 海外 vaccine  cert  n app 內要有效證件嘅號碼, 姓名, 出生日期, 接種日期, 接種地點, 疫苗名稱 ...

睇咗亞仔send過嚟嘅certificate, 樣樣都齊,係冇證件號碼同個名嘅問題。有冇最近返嚟嘅人可以分享吓?

sunny.moon 發表於 22-5-2 10:47
衛生署話 海外 vaccine  cert  n app 內要有效證件嘅號碼, 姓名, 出生日期, 接種日期, 接種地點, 疫苗名稱 ...

孩子一個名少左最后個字,一個全正確 。。我叫孩去加番個字,少左個字是另外一個人!! 佢地係可以打得啱的,只係究其做姐!!

yuiyui888 發表於 22-5-2 10:51
睇咗亞仔send過嚟嘅certificate, 樣樣都齊,係冇證件號碼同個名嘅問題。有冇最近返嚟嘅人可以分享吓?
...

孩子 book 左去 NHS,拎 passport 及 香港 vaccine cert 叫職員 upload 齊 nhs app 內 及 更正 UK vaccine cert 到時再分享!!

yuiyui888 發表於 22-5-2 04:09
我仔NHS 有全名,係啱嘅。係呢一張Covid pass travel 只出first name   surname. 好似當你係外國人的middle ...

有FirstName and Surname 就可以,當然有出生日期 match with the passport ,
航空公司是接受的

yfkwan 發表於 22-5-2 12:45

有FirstName and Surname 就可以,當然有出生日期 match with ...

謝謝回覆!咁請問回港後,如果個名係咁樣,又沒有Passport Number,英國針紙整合喺香港嘅安心出行有冇問題?做唔做到?