用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 教育局/考評局有體會本届DSE考生嗎?
樓主: yinnhiwai
go

教育局/考評局有體會本届DSE考生嗎?

yinnhiwai 發表於 22-3-23 17:42
我相信。我仔都有好幾位同學中了招,仔仔都話,係中宜家就快快趣中招  。這個世界邊有人會咀咒 ...

我大女都係咁諗,仲話要計免疫期準的。
:-D :-?

csbaik 發表於 22-3-23 22:27
佢條pk,針唔吉到肉唔知痛。

佢話 "不能因為想滿足個別參與考試人的期望,而罔顧學生自己本身以及其他考生的健康.....”。
學生咁辛苦努力讀咁多年書,唔係為呢個考試係為乜? 講得出呢啲説話根本毫無同理心,又唔係佢仔女考,當然輕鬆求其敷衍了事。

yinnhiwai 發表於 22-3-23 21:00
去年可以做到為需要檢疫的DSE考生特別安排應考,今年卻仍在探討中,更甚楊局長今天表示,安排過程複雜,  ...

咩叫父母官?
香港一個都冇, 你死你事

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-23 22:44
佢話 "不能因為想滿足個別參與考試人的期望,而罔顧學生自己本身以及其他考生的健康.....”。
學生咁辛苦 ...

呢句說話真係令人起火 針唔吉到肉唔知痛

局長其實你有冇認真去諗下,今届考生嘅壓力,心情係點? 3年高中課程,就係為左呢個試

學生咁辛苦 ...

我係 bk 都出咗個 po 講, 呢啲說話出自教育局局長口裏, 簡直難聽過粗口
寒窗苦讀咁多年, 都係為咗呢個試

ocarebear 發表於 22-3-23 22:55
我係 bk 都出咗個 po 講, 呢啲說話出自教育局局長口裏, 簡直難聽過粗口
寒窗苦讀咁多年, 都係為咗呢個試
...

佢哋晨早識得壓縮個時間表,但無預先為不幸要被隔離嘅學生做安排,好明顯就喺想快快考完就了事嘅心態

yinnhiwai 發表於 22-3-24 08:25
佢哋晨早識得壓縮個時間表,但無預先為不幸要被隔離嘅學生做安排,好明顯就喺想快快考完就了事嘅心態
...

班正苦嘅膠官仔女,絕大部分都响外國讀書,佢哋根本唔會急市民所急,憂市民所憂!  

Arabellahk    發表於 22-3-28 16:57
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

學生咁辛苦 ...
係啲廢人先至會講得出啲咁嘅說話 黑暴停課、疫情用 zoom,佢知唔知有幾多學生依然繼續好努力為自己嘅前途去博命讀書
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

yinnhiwai 發表於 22-3-24 08:25
...
壓縮個時間表都算,但係佢唔可以咁唔公平囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我都想爆粗x佢. 佢有冇心想幫d學生? 就算佢真係死蠢, 咩方法都諗唔到, 洗唔洗咁講野. 話d學生為自己考試,唔理全港咁! 我諗冇一個學生或家長咁諗, 除左依個楊局長囉佢咁冇同理心, 只顧自己升棺發財, 點做教育局長呀?

醒目開學勳章

kpc2015 發表於 22-3-24 15:36
我都想爆粗x佢. 佢有冇心想幫d學生? 就算佢真係死蠢, 咩方法都諗唔到, 洗唔洗咁講野. 話d學生為自己考試,唔 ...
喺隔離營幫緊手嘅全部都着緊保護衣,其實有確診學生去考咁個監考員照着保護衣咪得囉,當然唔係每個學生都鍾意考試啦,但我相信想考嘅真係好想睇吓自己有幾多實力

回覆樓主:

今朝我仔學校某些老師仲自願同佢哋網上溫習,鼓勵佢哋唔好放棄,保重身體,講到聲淚俱下,我都同佢哋一齊喊 真係好感謝佢哋

esmehouse 發表於 22-3-24 16:00
喺隔離營幫緊手嘅全部都着緊保護衣,其實有確診學生去考咁個監考員照着保護衣咪得囉,當然唔係每個學生都鍾 ...

我今日聯絡左立法會議員,佢同我講,監考員必須是現職老師,問題係有冇老師願意做監考

醒目開學勳章

yinnhiwai 發表於 22-3-24 17:10
我今日聯絡左立法會議員,佢同我講,監考員必須是現職老師,問題係有冇老師願意做監考
...
咁就真係要睇吓有幾多老師真心為依班考生着想

yinnhiwai 發表於 22-3-24 17:10
...

又係規矩! 規矩係死嘅, 人係生嘅, 做監考有幾難、有咩高技術

醒目開學勳章

ocarebear 發表於 22-3-24 20:53
又係規矩! 規矩係死嘅, 人係生嘅, 做監考有幾難、有咩高技術
咪係囉,監考又唔係叫佢改卷

ocarebear 發表於 22-3-24 20:53

有志者,事竟成!  都係果句, 點解舊年得,今年唔得?

辦法總會比困難多,睇肯唔肯做! 內地做得到,我唔相信香港考評局會完全無視學生嘅訴求。香港政府抗疫不力,卻讓苦讀六年的學生來承受這些苦果,太唔公平。

師奶一名 發表於 22-3-24 22:24
辦法總會比困難多,睇肯唔肯做! 內地做得到,我唔相信香港考評局會完全無視學生嘅訴求。香港政府抗疫不力 ...

無錯,内地連已感染學生在病房内,若身體健康許可,也可以安排考試

回覆樓主:

香港政府搞到家長學生都吾知可以點