用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀職業治療
go

[英國] 英國讀職業治療 [複製鏈接]

請問除了University of Southampton及Cardiff University(不收國際學生)有咩其他大學出名?(emoji)(emoji)
   5    0    0    1

回覆 ctslhkc 的帖子

U of Liverpool

cherubic 發表於 22-3-22 11:27

U of Liverpool

聽聞這是黑人區,一個女仔會唔會比較危險?同埋又要周圍去做placement(emoji)有冇D地區治安好又OK既??

https://smapse.com/top-uk-univer ... erapy-2021-ranking/
For your reference.

cherubic 發表於 22-3-22 14:37

https://smapse.com/top-uk-universities-to-study-occupational-therapy-2021-ranki ...

請問UWE Bristol好唔好?有冇人可以給意見(emoji)(emoji)

其實讀OT真係唔需要入名校, 最重要係畢業後回港攞到香港OT牌.
除了你所講的Southampton及Cardiff ,還可以考慮以下學校.
1. University of Liverpool
2. University of Plymouth
3. Northumbria University, Newcastle
4. Bristol, University of the West of ...
5. University of Northampton
6. University of East Anglia UEA
7. Brunel University London
8 Coventry University
9. University of Huddersfield
10.Oxford Brookes University
較喜歡UEA, Plymouth, Coventry

我仔仔讀緊YEAR 1, 不過我唔知好唔好, 我知收幾多香港人, 差不多有20個香港人讀
Ryan媽咪

den01 發表於 22-3-23 11:39

我仔仔讀緊YEAR 1, 不過我唔知好唔好, 我知收幾多香港人, 差不多有20個香港人讀 ...

如計劃大學讀OT,請問AL要選修什麼科目?

謝謝
[/url]

回覆 dmak 的帖子

我仔他係香港考完DSE, 再係香港讀咗兩年IVE考入, 所以我唔知AL要收咩科
Ryan媽咪

den01 發表於 22-3-23 14:46
回覆 dmak 的帖子

我仔他係香港考完DSE, 再係香港讀咗兩年IVE考入, 所以我唔知AL要收咩科 ...

明白…謝謝

[/url]

den01 發表於 22-3-23 11:39

我仔仔讀緊YEAR 1, 不過我唔知好唔好, 我知收幾多香港人, 差不多有20個香港人讀 ...

請問你仔仔在那間讀?是否year1已經要周圍去醫院實習?

Zsokol 發表於 22-3-23 10:56
其實讀OT真係唔需要入名校, 最重要係畢業後回港攞到香港OT牌.
除了你所講的Southampton及Cardiff ,還可以考 ...

謝謝你~~
請問如果地區治安及方便,那間會比較好?因為聽聞OT要去唔同醫院做實習,醫院之間距離也很遠。
Bristol這地區又好似本身自己有不少醫院,唔使周圍去,這樣會方便些嗎?
另外,Coventry治安好唔好?(emoji)(emoji)唔好意思,太多嘢問

回覆樓主:

要回港再考牌嗎?還是香港認可?

讀UWE, YEAR 1, 主力上理論堂先, 到5月至7月就去實習, 唔一定派番BRISTOL就算係海外生, 有機會遠D
Ryan媽咪

den01 發表於 22-3-24 09:58

讀UWE, YEAR 1, 主力上理論堂先, 到5月至7月就去實習, 唔一定派番BRISTOL就算係海外 ...

你好~~麻煩看pm(emoji)(emoji)

ctslhkc 發表於 22-3-23 21:54

地區治安真的很難回答你, 我諗冇人可以確實比你意見, 或者去D偏遠少少的地方,如UEA, Plymouth. 但一定冇大城市方便. placement就要睇學校点安排, 近的會在本區, 遠就真係難講, 或者要另外租地方住.

如要讀OT或PT, 基本上讀Biol很重要.

luckyangel 發表於 22-3-23 23:14
要回港再考牌嗎?還是香港認可?
外地讀OT香港是認可的, 吾需要再考, 但要符合香港OT攞牌條件.

Zsokol 發表於 22-3-24 17:24
地區治安真的很難回答你, 我諗冇人可以確實比你意見, 或者去D偏遠少少的地方,如UEA, Plymouth. 但一定冇大 ...

麻煩晒你

den01 發表於 22-3-24 09:58

讀UWE, YEAR 1, 主力上理論堂先, 到5月至7月就去實習, 唔一定派番BRISTOL就算係海外 ...

而家醫療科學係唔係好難入呢?你小朋友之前有冇上過一啲準備課程呢?
‹ 上一主題|下一主題