用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 發現小朋友嘅英文水平比同齡低
go

發現小朋友嘅英文水平比同齡低

我地本身係雙職家庭,小朋友長輩湊,今年K1開學不久先剛剛熟識學校,而家仲因疫情提早放暑假,我比較返其他同年紀小朋友英文水平係相差甚遠

rice821 發表於 22-3-21 09:40
我地本身係雙職家庭,小朋友長輩湊,今年K1開學不久先剛剛熟識學校,而家仲因疫情提早放暑假,我比較返其他 ...

我小朋友都係K1,英文oral比同班稍遜。硬性條件無得變,唯有外補英文:phonics+英文班。黎緊請私補zoom練oral. 平時我會抽時間同佢認讀多啲。我小朋友剛剛掌握簡單blending,ORT認讀到level 2。伴讀好緊要,儲vocab儲到一定程度就會進步。

小朋友大b定細b,年頭年尾爭好遠。

回覆樓主:

可以試下選擇一啲英文DVD,例如Leap Frog嘅Letters factory,或者上Youtube睇下啲同Phonics有關嘅片,同埋睇下啲英文卡通,唔需要中文字幕。小朋友多睇多聽,點都會學識一啲字辭,甚至短句子,當然如果可以同小朋友一齊睇最好,之後用返片中一啲字辭句子,配合相應情景去運用,小朋友會好快學識。呢啲如果每日做半小時,相信好快有效果。
當個好爸爸

hsy_minnie 發表於 22-3-21 15:20
小朋友大b定細b,年頭年尾爭好遠。

大b,年頭出世,見其他年尾出世的同學仔仲叻過佢好多,因為長輩照顧,平時講廣東話加鄉下話,完全唔識英文,變左零接觸英文

小朋友仲細,仲有時間追嘅,可以考慮搵老師上門教。

2jkidsfather    發表於 23-1-20 12:36

hsy_minnie 發表於 22-3-24 18:00
小朋友仲細,仲有時間追嘅,可以考慮搵老師上門教。

我都想,不過應該唔會啦,始終疫情未明朗,加上長輩都屬於難相處,工人姐姐都趕走左兩個啦...

不如買d教材放假嘅時候教小朋友,真係唔係辦法,因為唔知疫情幾時停,咁樣空白一片,上到小學唔知點算

我都覺得媽媽要辛苦啲星期六日去教小朋友了。

2jkidsfather    發表於 23-1-20 12:36

雙職家庭,長輩照顧,平時講廣東話加鄉下話,完全唔識英文
--- 好多人都係咁,可以平日叫老人家放 youtube:peppa pig 故事,每次 20分鐘,一日幾次

你都不會週末兩天都冇時間吧?
你自己本身英語水平如何?

英語訓練唔係短時間有效果,急唔黎

始終仲係K1, 仲有時間追, 英文始終唔係母語, 唔會自己飛左入小朋友個腦裡面, 所以要俾多D機會小朋友接觸英文, 習慣左, 佢就會自己拎書去睇, 至少中英文平均都會睇, 唔會只偏向其中一邊

好多人都無姐姐得老人家湊, 所以真係靠家長伴讀, 加油!

我本身工作都幾忙,好彩星期六日可以放到假,有d咩教材比較容易使用上手,因為我都無時間周圍去搵,有無介紹用開ok

rice821 發表於 22-3-28 23:27
我本身工作都幾忙,好彩星期六日可以放到假,有d咩教材比較容易使用上手,因為我都無時間周圍去搵,有無介 ...

我小朋友用開Dmind And The Prince,成套係0-6歲都啱用嘅,如果冇時間去自己搭配書本教材的話,都係一個唔錯嘅選擇

如果工作比較繁忙,我覺得分階段有系統嘅教材相對上比較方便,因為已經幫你編排好唔同程度,變咗家長唔使左度右度

jenny_bbb 發表於 22-3-29 02:23
我小朋友用開Dmind And The Prince,成套係0-6歲都啱用嘅,如果冇時間去自己搭配書本教材的話,都係一個唔 ...

我平日忙到抽唔到時間去處理小朋友既事,更加唔好講話幫佢睇下學d咩,簡直係不可能的任務,如果有哂規劃去跟真係幾好

套教材有點讀筆,見你講話屋企長輩講廣東話同鄉下話,咁如果小朋友大少少嘅時候可以自己用點讀筆

jenny_bbb 發表於 22-3-30 00:58
套教材有點讀筆,見你講話屋企長輩講廣東話同鄉下話,咁如果小朋友大少少嘅時候可以自己用點讀筆
...

咁都幾好,如果佢自己有興趣睇既話,可以自己用點讀筆去閱讀,又唔需要靠長輩讀俾佢聽

rice821 發表於 22-3-29 22:01
我平日忙到抽唔到時間去處理小朋友既事,更加唔好講話幫佢睇下學d咩,簡直係不可能的任務,如果有哂規劃去 ...
是的,平日工作日非常困難。 但是,如果每天至少可以花 15 分鐘一起閱讀,那會有所幫助,因為孩子喜歡互動.最重要的是建立習慣和興趣

媽媽要加油,呢兩年小朋友都過得唔容易

多謝你,第五波爆成咁真令人擔心,希望小朋友可以早日正常返學,又要返工又要擔心小朋友健康同學業,真係壓力好大