用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有人可以估算22~23中西區既B1抽獎機率嗎? ...
樓主: campbell
go

有人可以估算22~23中西區既B1抽獎機率嗎?

回覆樓主:

感謝大家的幫忙。
我地係第2次呈完分後先知道全港次第是B1, 完哂自行時先獲通知本區估算是B2。
我不評論學校的做法了(學校可能真係想我地搏下,而中基是因為地區較遠和撞左期先決定唔報),只想睇下邊緣人可以點填乙一和二。
唔知仲可唔可以搏yw, 升中人數少左,是否計一計條數會唔會搏得過

campbell 發表於 22-3-22 18:51
感謝大家的幫忙。
我地係第2次呈完分後先知道全港次第是B1, 完哂自行時先獲通知本區估算是B2。
我不評論學 ...

你老師提供俾你嘅banding,係果個階段未必唔係準確,只不過提供全港組別係無乜太大作用~~~

恕我直言,你不如考慮下SCGS,應該機會會好啲,SCGS DSE成績都係好嘅~~~

#2已經大約提咗,升中人數似乎變化唔大~~~

若假設,升中人數少咗99人,係相約會少咗B1位33個。區內4間女校水平係比平均學校強,佢哋係少出嚟爭街位,亦所以令中西區升中一直對女生有利。若真係減33個位,當中仲要按男女比例減少,4女校佢哋亦係大戶按比例減少B1人數。升中人數係中西區增多或減少,其他小學係影響較細~~~

若升中人數減少,從而影響英中位多咗。須留意係中西區無乜B2中學,可能B2部份女生係局選英中放乙1,所以機會係大咗啲,但還須視乎隨機號碼,亦所謂1就1,2就2,派位次序仍然如此~~~

mcl203 發表於 22-3-22 19:36
你老師提供俾你嘅banding,係果個階段未必唔係準確,只不過提供全港組別係無乜太大作用~~~

恕我直言, ...

小女麻麻地scgs,但我會游說下佢,聽聞scgs到抽獎階段會有多位放出來抽,請問有數字參考嗎?

campbell 發表於 22-3-22 21:11
小女麻麻地scgs,但我會游說下佢,聽聞scgs到抽獎階段會有多位放出來抽,請問有數字參考嗎?
...

我唔係用家,我唔知學生人數~~~

往績,SCGS一定用唔曬直屬位。基本上,直屬位係夠晒俾佢哋B1+2學生,但佢哋頗大比例放棄直升~~~

通常自行老師都想大家搏高一線或二線, 大抽獎就要保守啲。 我仔個一年好多都係自行備取生取錄

我我朋友搬咗去中西區,原本琛水埗1B 女,轉區到中西區會跌落去band 2 嗎?會否邊緣人嗎?

campbell 發表於 22-3-20 18:45
因移民潮今年小六生升中人數少左,B1尾B2頭抽入B1校既機率有幾多呢?尤其女生
...

中西區2022年統乙學額減少
不過女生B1位如以往夠有餘
本區B2女生大抽獎有機上移

2022年
統乙學額 公海+直聯
SJC(男) 12+0=12
英皇(男) 53+11=64
聖類斯(男) 43+39=82
YWGS(女) 86+0=86
SSGC(女) 23+80=103
SCGS(女) 7+71=78
高主教 6+0=6
----------------------------------------------------
英中 230+201=431
樂善堂梁銶琚 71+0=71
聖士提反堂 49+0=49
----------------------------------------------------
本區 350+201=551

皇仁(男) 4+0=4
坑真(女) 4+0=4
BPS(女) 2+5=7
SHCC(女) 2+108=110
聖鄧 4+0=4
英中 16+113=129
其他 134+8=1427
他區 150+121=271

直資 28+0=28
官津 12+0=12
不選不派 40+0=40

中西區(HK1)
540+322=862

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2022.pdf

campbell 發表於 22-3-21 10:39
嗚嗚…老師就係依家話佢本區排既話係B2

照計呈二之後,你應追問老師全港Banding和本區的Banding。那時相信中基未截止報名。

中西區是強網之一,的確全港Banding 有機會高過本區Banding。

另外,你遲了請教港島專家mcl203了!

eli_leung 發表於 22-5-6 12:05
我我朋友搬咗去中西區,原本琛水埗1B 女,轉區到中西區會跌落去band 2 嗎?會否邊緣人嗎?
...

可能跌落為B1C生機會大。

中西區B1女生派位 估估吓推算(2022 更新)

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1