用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 根德園am vs 民生書院幼稚園am
樓主: alexcheung10
go

K1 根德園am vs 民生書院幼稚園am [複製鏈接]

回覆 KatieSo11 的帖子

明白呀!因為KV 同 MS 都係着重學生守規矩嘅學校, 老師嘅提點都係為咗學生嘅進步. 不過純粹女女性格比較活潑活躍 擔心返MS老師會較嚴肅對待學生 擔心女女會驚咗返學~~想問埋請問家長覺得學校能夠為學生建立自信嗎?(學校多唔多Show & Tell / 需要表演嗰啲機會?) Thanks

VCHA 發表於 22-4-12 22:52
回覆 KatieSo11 的帖子

明白呀!因為KV 同 MS 都係着重學生守規矩嘅學校, 老師嘅提點都係為咗學生嘅進步.  ...

我個細路絕對係活潑型,只要上堂守規就無問題。

學校都會教講嘢,但Show and tell主要以比賽形式進行,家長要參與訓練,不好指望老師訓練這方面。

回覆 misssheep 的帖子

Icic~~咁請問學校係咪完結一個學期就會派學生既 assessment 比家長睇~~
老師就會同你講小朋友係喺邊個位置(例如中上或者中下)?
Thx~

VCHA 發表於 22-4-13 19:01

Icic~~咁請問學校係咪完結一個學期就會派學生既 assessment 比家長睇~~

每月評估,有電子報告。

老師每隔一段時間會致電講述學習情況。

VCHA 發表於 22-4-13 19:01

看assessment 自己都大約知道表現如何,k2下學期有講咩位置,升唔升到小學都心中有數。除了比賽,還有每年的Christmas show,每個小朋友都有份上台表演。

我都有糾結緊~
KV pm vs KM am vs MS pm

回覆 csbaik 的帖子

點解, 可以講多少少嗎? 另外請問小朋友最後考小有無好Offer, 知唔知全班同學會唔會大部份都入到心儀既學校?

回覆 hoiki_hk 的帖子

KM am vs MS pm

最後選MS pm

KV
‹ 上一主題|下一主題