用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9個國家航班熔斷機制,現會番視中
go

[英國] 9個國家航班熔斷機制,現會番視中

估會有好消息!希望5月後回復正常。。。

brother4 發表於 22-3-20 11:37
估會有好消息!希望5月後回復正常。。。
如果依科學應該要縮短隔離期;如果要跟本地措施一致,陰性者應該只家居隔離

熔段機制真係好唔公平,乘客上機前已經做咗PCR,檢測之後就算吾好彩染疫,都只係少數,但係就一刀切停飛。希望快啲停止呢個機制。
Lilypie 5th Birthday Ticker

aylau 發表於 22-3-20 15:06
熔段機制真係好唔公平,乘客上機前已經做咗PCR,檢測之後就算吾好彩染疫,都只係少數,但係就一刀切停飛。 ...
當香港個案好少或清零時,熔断就係外防輸入措施,但而家確診者一街都係既時候,熔断就變成無意思同有歧視成分

而家大把確診者起街遊走,所以我覺得應該開番國際航班,起碼一班機既確診者一定少過香港一班巴士。希望唔好再有溶斷,最好可以家居隔離。

回覆樓主:

我諗都好難比家居隔離,最多都係減到7日酒店隔離。政府實要我地呢班任人魚肉嘅家長去吊住酒店業條命啦

yuyueng 發表於 22-3-20 17:38
而家大把確診者起街遊走,所以我覺得應該開番國際航班,起碼一班機既確診者一定少過香港一班巴士。希望唔好 ...

好好笑但好真實(emoji)(emoji)

yuyueng 發表於 22-3-20 17:38
而家大把確診者起街遊走,所以我覺得應該開番國際航班,起碼一班機既確診者一定少過香港一班巴士。希望唔好 ...

認同!

sp3014 發表於 22-3-20 18:03
我諗都好難比家居隔離,最多都係減到7日酒店隔離。政府實要我地呢班任人魚肉嘅家長去吊住酒店業條命啦 :pit ...

我哋真係任人魚肉,我哋班家長好慘,d酒店收得又貴,宜家我哋好多野控制唔到,改期又話要罰錢.其實入境check到陰性咪返屋企格離囉,陽性咪捉去格離..

我覺得每一次攪小朋友回港都是一種不確定的折磨,有得機票又冇酒店,有酒店又冇機票,到兩樣都有又驚熔斷,仲要頂住其他不實指控,例如播毒

LiHing 發表於 22-3-24 02:32
我覺得每一次攪小朋友回港都是一種不確定的折磨,有得機票又冇酒店,有酒店又冇機票,到兩樣都有又驚熔斷, ...

無錯,呢兩年返親香港,次次攪到神經緊張。搞掂晒機票酒店,都擔心有咩變化…… 直至上咗飛機,個心先安落

buklaylay 發表於 22-3-24 09:55
無錯,呢兩年返親香港,次次攪到神經緊張。搞掂晒機票酒店,都擔心有咩變化…… 直至上咗飛機,個心先安落 ...
完全一樣, 有次直程搞到訓唔著。