用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科困難人士,可看看開平中學的video ...
go

中三選科困難人士,可看看開平中學的video [複製鏈接]

這位老師講得好好聽,清楚明白,亦包含了該校新高中十年實踐的經驗

https://drive.google.com/file/d/1dcrxE_KrdkO8zB7W6SvsnEmhgvH-vpnq/view?usp=sharing

我已睇過超過十間學校的video,開平這個真的最正。

這裏有同仁長期出來說現今學校[鼓勵]同學選要[文中有理,理中有文],但我睇左十幾間學校的講座,真係冇見過有鼓勵。

學校多是很現實,最希望同學選些有把握能考高分的科目同埋夠入U便算。

還有,核心科減課時後,只有小量我心中算是中上級數的學校要求同學選夠3x或M1/M2。所謂band 2,3的學校依舊是2x為主。
   39    0    0    0
我是護書簿

losoco 發表於 22-3-18 22:24
這位老師講得好好聽,清楚明白,亦包含了該校新高中十年實踐的經驗

https://drive.google.com/file/d/1dcr ...
對於選科,好多人都覺得選到心儀科目好重要.

化學物理生物好多高分尖子去選.有沒想過,田忌賽馬?即假如高分個批有人在滿足必選科之後刻意選一兩門沒甘多勁人選的文史類來提高星星指標?

雞和雞蛋嘅問題,若自己對某一科無興趣,第6年嘅一試定生死,又是否可以如願去提升自己嘅最大值~~~

深信某科可以靠背就可以來自星星的你,和求合格者除外~~~

https://drive.google.com/file/d/1dcr ...

即係咁,有能力讀8科嘅,相信大部分學生都會擇8棄7,最多到時棄1唔考。學校理論上係知道學生普遍嘅能力,係資源許可下作出適當建議和安排,我估~~~

我都唔知啊,不過我覺得係有些人會想達到精準計算的。

有次港大talk,都有家長問,如果佢小朋友選Chem+History+Geog係咪仍可入港大醫科。主持答係。

我覺得這位家長都係算過度過,覺得這兩科偷到雞的機會大,好過辛苦同高手在Phy同Bio或M1/M2過招。不過History係咪咁易星到都難講,我只覺得5係算易,因為這兩科以中文考的人數比例過半,但5的比率仍有雙位數,顯示這兩科仍有一定數量的高手在。

文學類更恐怖,Eng Lit雖然考的人數少,但應該係上駟雲集,中下駟一定冇得偷雞。得廿幾間學校開,但包括DGS,YGWS,BPS,SPCC,SPCS等等,DGS前年的狀元都係考哩科。

我諗都係要認真諗清楚自己邊幾科最掂先至重要。
我是護書簿

我刨過上駟能洽下駟的科應該係旅遊與款待,三千幾人考。八成半考生用中文,餘下一成半英中包括,張祝珊、聖若瑟書院、協恩等等。其中張祝珊考這科的同學有80%得5。不過,如果你學校冇開都冇得玩。

這科本身可能是給能力較弱的同學。我見過有間佛教中學講到明這科同健康管理社會關懷係全級名次在後半的同學可優先揀。
我是護書簿

losoco 發表於 22-3-20 18:55
我都唔知啊,不過我覺得係有些人會想達到精準計算的。

有次港大talk,都有家長問,如果佢小朋友選Chem+His ...

History / Geography 5+ 去到 星星率係低於PhyChemBio,所以純睇%一定無著數,可能係該學生認為果2科可以令佢高grade D,或者係興趣大D~~~

唔關事Phy Chem Bio

有個重點係,通常一科用中文的考生愈多,5+的百分率就愈低。這不難理解,因為在香港的制度同一般家長和同學的期望下,普遍能力較佳的同學都升讀英中。

選修某科的同學在核心科目的表現會用來計算該選修科的組別能力指數,這指數有機會影響最終cut off scores。

然而,History同Geography兩科雖然用中文的考生超過一半,約五十幾%,但5+的百分比仍在雙位數,算是很好的吧。

我覺得可能的原因:
1) 英中內的文科高手不少都選這兩科
2) 中中內選這兩科的同學也不弱
3) 這兩科算唔難

我冇data去證明任何一點,不過我傾向相信 1>2>3

因此,我認為純粹相搵較弱的對手而去揀這兩科的話,只可說你也是高手中的高手。

如果學校有開旅遊與款待,就應該揀佢好過。
我是護書簿

losoco 發表於 22-3-20 21:50
唔關事Phy Chem Bio

有個重點係,通常一科用中文的考生愈多,5+的百分率就愈低。這不難理解,因為在香港的 ...

如果要分到中或英文卷去理解,還可以睇某些中學佢哋嘅校內公開試成績去參考吧,是否真係GeogHist比PhyChemBio易取4/5/星,似乎並非如是~~~

有公佈各科,可以睇吓HYS/MSS/TH/HKUGA/SSGC/RC~~~

香港學生好醒目嘅,邊啲科易取好成績,唔會咁多捨易取難,向難度挑戰。除非,又深信前列生必選PhyChemBio,入大學都要入得非常光彩,唔難嘅科唔會修讀,成績次等先會修GeogHist~~~

我只係討論緊該位選ChemGeogHist學生,目標入醫,純為因為GeogHist易成績好啲而去選呢兩科,而漠視GeogHist是否岩自己讀~~~

回覆 losoco 的帖子

閣下幾有心機

mcl203 發表於 22-3-21 01:09

如果要分到中或英文卷去理解,還可以睇某些中學佢哋嘅校內公 ...

用 chem/geog/hist 去報醫,會輸得失球差,變相讓半分!
例如中大醫係收唔晒7科40分,咁到底收邊d40分呢?phychembio 應該秤先過 chemgeoghist, 即贏得失球差囉!
BTW, 今天的hist 已唔同以前我哋嗰代的hist….
睇睇當年備受關注的中史題 邊個侵邊個國家是否乜乜利多於弊,顯然是一條用乜乜三正兩反去答的議論題,唔係齋背書就攞高分呢!咁重marker主觀感覺比分的考試題型,是否咁容易星星呢?

回覆樓主:

從來都係議論題或要靠支筆係變數最大,係ABCDE揀一個或最終答案只有一個係變數最細。為中文卷多人考可以高分或人哋話易讀去選科,我見識少下就未見過~~~

只係見過啲分享係M2讀唔掂去揀易讀嘅M1,我見幾位Maths Core來自星星的佢,都係揀M1,6科42呀39呀,係醫唔係醫都係M1。俾學生自由叫餸,點解唔揀岩自己口味,而去睇open rice嘅食評,人哋話好食~~~

對呀,答案係一就一,二就二
所以
我見網上流傳的非官方cut off score,phy chem等科目要去到獲得全部分數的90%左右才取5**

而History同Geography的5**係大約72%-80%左右

我是護書簿

果然好介紹,謝謝你

好想睇佢每科介紹,可惜入唔到去

希望每天開心渡過 ;-)

讀到中三 自己應知自己的 能力 興趣

請教大家,如果hist 同 eng lit考試結果分數差不多,而兩課都有興趣,二擇一下,你地會点揀?

lam_yau 發表於 22-4-8 17:19
請教大家,如果hist 同 eng lit考試結果分數差不多,而兩課都有興趣,二擇一下,你地會点揀? ...
是否睇排名,以及學校過往相近名次的DSE分數?

即使兩者有所不同,最關鍵是所取得的排名分數所花的力氣,包含個人的興趣.

謝謝🙏
因為學校講明選科係根據中二、中三,即兩年成績名次,全級頭四十或之前最有優勢。所以會給小朋友參考。
中三Phy chem bio,又有econ,好多野讀
‹ 上一主題|下一主題