用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs嶺小
go

音小vs嶺小 [複製鏈接]

想請教大家, 應該點揀好?

男仔,獨生子, 只有兩間直私offer. 住深水埗區. 冇學音樂(沒特別大興趣),冇信仰, 學費都可負擔

性格好動但慢熱,大部分時間可以自己專心做功課, 唔鐘意睇書. 想搵一間開心, 語境較好,同學比較守規矩.

Thanks all

0    0    0    0

音小係一條龍,嶺小升中要再努力,你自己諗下。

音樂和閱讀的興趣都是可以培養,關鍵是你自己喜歡哪一間學校的課程和文化。這個年紀的小朋友,可以看到是否有音樂天份,但沒有特別的天份也可以學習音樂。如果想以後的學習路順利,讓小朋友喜愛閱讀是重要的。

我自己小朋友就讀嶺小 朋友的小朋友就就讀音小
兩間都係輕鬆學校 一般都讀得開心

嶺小就粵教中 音小我就不肯定

如果小朋友讀書資質中等 音小就教有保障因為可以直升接近band1的中學

如果資質較高 嶺小有呈分試 升中選校不困難 音小好似沒有呈分試 當然也有人成功升中時轉校

學費就當然相差很遠

多謝幾位意見

親親我好媽 發表於 22-8-28 06:04
請問你最後揀左邊間?

揀咗嶺小, 雖然並非最心儀, 但六月中上過體驗課, 增加咗好多信心. 嶺小最大缺點係冇乜人識, 之前民小收offer 都有猶豫,因為話俾人聽好聽D. 但再考量之後,嶺小小班教學, happy school. 有net, 校董會有心, 老師so far ok, 粵教中, 學費平. 決定放下面紙, 寧願俾小朋友一個愉快童年.

音小去參加過聖誕音樂會, 家長同小朋友都有質素. 有一個坐前排家長幫佢小朋友拍片, 會識得較個mon 到最暗, 唔影響後排. 有另一家長自己一個坐靚位, 見有一家人遲黎, 成家人分開坐, 其中一個小朋友自己坐佢隔離,佢主動讓個位俾呢家人父母. 最後放棄原因 :1- 小朋友對音樂興趣一般, 唔想迫佢. 2- 宗教氣氛極濃厚, 唔習慣.

bbkingdombb    發表於 22-8-29 21:42
‹ 上一主題|下一主題