用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家覺得暑假有無希望改入境隔離政策
樓主: Taimum
go

[英國] 大家覺得暑假有無希望改入境隔離政策  

etoile 發表於 22-3-21 11:32
真係非常好嘅消息。
只要有上機前48 hours 嘅陰性檢測報告,搵到酒店加機票,就可以返嚟啦!
...

係,希望頂到暑假,唔好再改!

yuyueng 發表於 22-3-21 12:07
甘就好啦,即系7日酒店加7日屋企隔離就得?

7日酒店第6第7日檢察陰性,就可回家自我監察!

llmom 發表於 22-3-21 12:08
佢頭先係咁講呀,佢話有7晚預訂酒店confirmation 就可以上機。
Thanks ! Good news!

Brianmommy 發表於 22-3-21 11:45
第二針係6個月內或者已打booster

英國打嗰隻booster都認可嗎?

幸福花海 發表於 22-3-21 12:07
但回港時間會唔同,如有航班溶断,就要提早返,超過7月已經好多人返咗,溶断好容易 ...

可以早啲返就盡量早啲返喇, 有冇溶斷都好,難得返次香港   

Taimum 發表於 22-3-21 11:55
佢剛剛講好似溶斷都取消喎
係,佢話現時的溶斷機制不合時宜。

vnice 發表於 22-3-21 12:15
英國打嗰隻booster都認可嗎?
冇話唔承認英國嘅疫苗喎!

Taimum 發表於 22-3-21 12:12
7日酒店第6第7日檢察陰性,就可回家自我監察!

真系好消息,訂7日酒店同14日,21日真系差好遠,訂到既機會亦大好多。

Taimum 發表於 22-3-21 11:59
我估佢會放番啲酒店出來,但依個政府要有人提出佢先知先改

都唔知係邊度提

fefemom 發表於 22-3-21 07:09
其實康復者,有感染證明,入境應該跟出院指引,最多咪24小時做多次 PCR ,如果「2個相隔24小時的病毒核酸檢 ...

你和我都明 ,但正苦唔明 ,又可以點 !

31/5 後, 第二針超過半年, 駛唔駛打左第三針先可以返黎?阿女未夠16, 英國冇得打喎...

Brianmommy 發表於 22-3-21 11:45
第二針係6個月內或者已打booster

好多香港學生都係上年7月打第二針, 英國又未夠歲數打第三針, 咁呢啲 即係要隔離幾耐?

panda0117 發表於 22-3-21 12:25
31/5 後, 第二針超過半年, 駛唔駛打左第三針先可以返黎?阿女未夠16, 英國冇得打喎...
...

啱啱同你同一時間問呢個問題, 咁如果係呢啲情況嘅學生 返到嚟香港要隔離幾耐?

回覆 PUIPUI2000 的帖子

我仔都打左兩針, 今年1月中covid 19, 英國點証明

回覆樓主:

我估計如果小朋友根本未允許 接種第三針,兩針香港政府接受!

longlokma 發表於 22-3-21 12:15
可以早啲返就盡量早啲返喇, 有冇溶斷都好,難得返次香港   
...
原本就係,但今年中學畢業,早啲返要犧牲畢業禮同party, 呀囝好想參加

JOYAN63 發表於 22-3-21 12:33
回覆 PUIPUI2000 的帖子

我仔都打左兩針, 今年1月中covid 19, 英國點証明

上星期,有家長分享左話NHS有letter可以證明中左Covid-19, 詳情我無記低,你試下阿仔入去NHS app睇睇或 UK NHS web搵一搵info。

回覆樓主:

現在我覺得總之取消禁飛和熔斷,就算改回7日、14日或21日,都好過溶斷或禁飛, 起碼一定有飛機返香港!

幸福花海 發表於 22-3-21 12:39
原本就係,但今年中學畢業,早啲返要犧牲畢業禮同party, 呀囝好想參加

咁一定參加埋先啦    congratulations

longlokma 發表於 22-3-21 12:40
咁一定參加埋先啦    congratulations
謝謝!