用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家覺得暑假有無希望改入境隔離政策
go

[英國] 大家覺得暑假有無希望改入境隔離政策   [複製鏈接]

若果已打2針或3針,入境時檢測結果Negative. 由14日酒店減少到7日?又或者更好改為7日家居隔離? 純粹個人覺得 和希望

canterlau    發表於 22-3-17 22:20
   12    0    0    0

回覆樓主:

唔洗操心估估下啦,煩呀!下星期公布。

//There are strong grounds to shorten quarantine for overseas arrivals, with details to be announced next week, Hong Kong Chief Executive Carrie Lam Cheng Yuet-ngor said on Thursday.//  

From HK Standard,2. 05pm

其實而家入境既市民都唔係密切接解者,應該只家居隔離7日就可以,因為一般 潛伏期只三四天

Taimum 發表於 22-3-17 14:06
若果已打2針或3針,入境時檢測結果Negative. 由14日酒店減少到7日?又或者更好改為7日家居隔離? 純粹個人 ...

英國回港? 冇可能啦? 返得到嚟都偷笑!
係特區政府眼中, 英國係最高風險㗎嘛, 佢哋所謂嘅低風險地方例如一直都冇禁飛過嘅印尼/德國/南韓就有機會, 雖然我唔明點解呢啲國家風險會低D

TTEE1819 發表於 22-3-17 14:38

//There are strong grounds to shorten quarantine for overseas  ...

好,希望在明天(下星期)

若果已打2針或3針,入境時檢測結果Negative. 由14日酒店減少到7日?又或者更好改為7日家居隔離? 純粹個人 ...

有希望的!

TTEE1819 發表於 22-3-17 14:38

//There are strong grounds to shorten quarantine for overseas  ...

https://www.thestandard.com.hk/breaking-news/section/4/188228/Hong-Kong-mulls-shorter-quarantine-for-foreign-arrivals%C2%A0

見到呢單新聞太開心,減得幾多日得幾多日啦!謝謝通知!

Hope for the best n prepare for the worst.  Fingers crossed!

不過都擔心不包括某啲國家,例如英國。佢真係乜都做得出

頭先聽到新聞,特首話第6、7日檢測係陰性就可以回復正常生活,話將來入境人士也用這個條件,係咪有望不用隔離咁耐呢?係就好了

最緊要係唔好有Airline ban ,否則十四日至有一班機,又唔知VS 會唔會有機。

幸福花海 發表於 22-3-17 15:50
不過都擔心不包括某啲國家,例如英國。佢真係乜都做得出
其實英國檢測多所以個案多啫,我又唔信法國德國好過英國幾多。

IrisChin 發表於 22-3-17 18:49
頭先聽到新聞,特首話第6、7日檢測係陰性就可以回復正常生活,話將來入境人士也用這個條件,係咪有望不用隔 ...
係就好!希望可以比人六月返黎啦。

其實航班熔斷先係重點,好似依家歐洲返香港得番土耳其同KLM返香港,中東兩間都ban晒,買機票都要計數買佢哋ban之後頭兩班機,又要夾酒店,真係好煩。

回覆樓主:

如果仲係 keep 住一個星期有4個confirmed case就flight ban的話,就算隔離減到0日都好難先返到香港

另外就算減到7日,我想我也不會改隔離酒店booking住。上年都試過減到7日,但d case一升,政府咪又係加番21日同禁飛。所以3、4月減到7日,暑假返嚟嘅留學生都未必享受到

頭先聽到新聞,特首話第6、7日檢測係陰性就可以回復正常生活,話將來入境人士也用這個條件,係咪有望不用隔 ...

我估一樣要喺酒店隔離,但就7天。第6和7日檢測(可能用快速)陰性,就可以離開

sp3014 發表於 22-3-17 21:38
如果仲係 keep 住一個星期有4個confirmed case就flight ban的話,就算隔離減到0日都好難先返到香港

另外就 ...

其實今時今日再用確診數字去考量真是好多餘,已經有藥醫,根本應該徹頭徹尾改變什麼外防輸入的觀念啦!

零希望

foxli 發表於 22-3-17 21:05
其實航班熔斷先係重點,好似依家歐洲返香港得番土耳其同KLM返香港,中東兩間都ban晒,買機票都要計數買佢哋 ...

岩!唔好再熔斷啦,轉機好多不確定因素,又要夾酒店,情願14日酒店隔離都好過一日未飛都唔知會唔會隨時停飛。

係就好呀
‹ 上一主題|下一主題