用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長英文唔叻,比唔比個女讀全英語小學好呢? ...
go

家長英文唔叻,比唔比個女讀全英語小學好呢? [複製鏈接]

家長英文唔叻,小朋友讀全英教學小一,應付得來嗎?
   3    0    0    1

我都唔叻,但我個囡k3英文比我好。你還你,佢還佢,如果學校收,即代表佢有能力💪🏻

回覆 hkqc9 的帖子

全對!

但要考慮睇通告和答通告時才人幫手

jason1978 發表於 22-3-17 11:58
但要考慮睇通告和答通告時才人幫手

而家已經可以成張通告放入Google translate,絕對唔係問題

如果樓主你唔識字,你係咪諗住書都唔俾個女讀?

小朋友學語言能力遠比大人強
用大人同小朋友比的話,太睇小小朋友了

足球界,籃球界好多成功教練年輕時候都唔係好球員

支持小朋友方法:
比小朋友去補習英語
引導睇 youtube (只限故事形式動畫,英語電影)
去圖書館借英語書(借一本中文的話就一定要借一本英語,簡單啲無所謂,鍾意就好)

當小朋友應付得到最簡單英語材料,就會覺得無聊
之後就要主動要求提升難度,你唔使擔心

回覆樓主:

樓主係想問小朋友應付得來定係家長應付得來?
小朋友考入英小,應該有一定英語能力,家長如果英語唔好可搵外援支援小朋友。
如果係考慮自身能否應付,英語通告用translate, 英小的家長都應該大部分係香港人,用廣東話溝通無乜問題,除非班主任係NET, 否則同學校溝通都無大問題。

作為家長, 一定要盡力為孩子爭取每個機會, 知道自己不足就更加不要俾他們步你後塵, 自己攪唔掂喺度心慌都幫唔到件事, 好應該諗其他辦法幫孩子 (上面家長的建議已經足夠).

wb128720 發表於 22-3-17 10:32

我地两公婆都唔叻,我的细路尤咪咁讀,小學情度,應深極有限,再唔係一齊温,你仲會得益唔少,一份學費,二人同學,正。
:-D :-?

回覆樓主:

樓主没有說,小朋友英文好?有興趣嗎?有能力嗎?我覺得这年纪中文好,入中文小學先,英文好,入英小學。再跟上去。

入英文小學,家長若英文不好,但你擁有好多的資源, 並可以投入给小朋友嗎?如他會做作業,高年级時,可能要額外請老師課後指導。作業,參考著作都要多買幾本。我有朋友孩子學術極好,真的是整個房間都是參考書。你對小孩的学術要求到哪程度?

另外,家長願意自學英文,再教,再陪伴小朋友嗎?如果肯,一定無問題。

其實英小,私立或津貼的,不是那麼難取得offer. 百貨應百家。 最怕是,小朋友對英文興趣一般,家長又没什麼辦法幫。讓幾歲人仔自己去應付. 然後,一直位於班中的下游。回到家又没人可問,没有安全感,那真是慘豬了。

不要以為小人兒會觀察自己有多少斤両。好像我小朋友上zoom,遇到問題,立刻轉過頭來看著我。。。如果我馬上答出來,小人兒兩眼發光。
但我答錯就。。。 XD

所以好好考慮。
中又可,英又可。加油!

有補習跟住就冇問。

無問題 我媽完全唔識英文 我細個都係讀英小 所有野上至通告下至手冊都係全英.. 訓練小朋友自己搞掂就得..

回覆 wb128720 的帖子

我可以好肯定咁答你 , 絕對係無問題的 , 我仔都係讀緊全英文小學 , 基本校長 , 1-6年班所有班主任 / 助教都係英文人 , 但係問題不大 , 因為現在係你個小朋友返學 , 而唔係你返學 , 而做家長的 , 不能因為自己的能力有限 , 而阻礙小朋友發展的能力 .
通告 , 最多咪用 google 翻譯

同校長溝通唔到 , 校長有秘書 , 可以翻譯

同老師溝通唔到 , 可要求老師出 MAIL , 自己用 GOOGLE 翻譯 , 反正一年最多只見老師2次 (好在今年班主任都係華人 , 佢都識中文)

教做功課問題 , 我請了一位識中文的外籍老師 , 教小朋友做功課 , 反正我仔學校的功課好少有指定答案 , 只要求小朋友肯想 , 肯寫出來就可以(中/數科除外)

wb128720 發表於 22-3-17 10:32

我同我老公 會考英文科都係唔合格 但我2名囡兒小一就入讀一間2線一條龍英文小學. 現在, 大囡現在响英國大學讀Y2, 細囡讀Y10. 這條路是我一早安排的. 去到英國適應無難度.
學好語文, 從小真係好重要.
其實係一家四口子

TingTing0001 發表於 22-3-19 10:08
無問題 我媽完全唔識英文 我細個都係讀英小 所有野上至通告下至手冊都係全英.. 訓練小朋友自己搞掂就得..
...

咁考試測驗溫習果啲,你都係靠自己溫?ok冇問題(emoji)(emoji)

wb128720 發表於 22-3-19 12:25
咁考試測驗溫習果啲,你都係靠自己溫?ok冇問題(emoji)(emoji)

其實你指嘅英小係目標/手執邊啲英小?相信已經唔係指國際學校。

英小尚有分真英小和漸進式英小。真英小係小一一開波係近乎全英。漸進式英小係分階段去全英,不少英小係漸進式的,高小部份科目先由中轉英~~~

係小一已經用全英語教學

阿女考到入英小,即係能力可以應付到,好叻!相信家長肯落心跟應該不大問題

我英文都唔叻,都唔想女好似我咁。我會更加努力搵辦法幫佢,希望女能夠入到好學校。
好似phonic咁我以前都冇學過,依家會同女一齊學(emoji)係辛苦架喇!
如經濟許可就搵外補習

加油!加油!

wb128720 發表於 22-3-19 12:25

我記得我小一第一個學期.. 屋企係有請補習比我..
之後我自己提出話唔駛補.. 就無再補..
所有野自己搞掂..
(不過果個年代.. 個個都自己搞掂架啦)
不過你可以話時代唔同.. 如果家長放唔到手.. 咪搵補習囉..
‹ 上一主題|下一主題