用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 尊師重道
樓主: 天外之人
go

尊師重道 [複製鏈接]

回覆 annie40 的帖子

尊師係一種禮儀,全世界亦因此有一個教師節.

你也講得無錯,衹可惜現今大部份”補習”,好多都唔係你所指初心.在我感想,”補習”在於自己認識更多知識,唔需要刻意提早去認識深奧既野,會否想過學習能力不足是因其他事所做成? 的確每天衹有24小時,父母及小朋友更要珍惜時間,所以更要多做自己得到快樂既事,其實Internet已經係給予最好補習老師,因為可找到好多不同種類知識,亦可以隨自己心態及時間去吸收,開心去學就係學習真正意義,活到老學到老這幾個字大概已經深入人心.這個Internet老師,需則有好多學術上嘅事得到,但亦有好多玩樂事,我的小朋友中學數學更因此突飛猛進,雖不知道學到有多少,但常常都興高彩列告訴我結果,這種學習心態就是我想要.玩樂事任由她自我發揮去罷(而且中學階段已比小學階段玩少好多).

天外之人 發表於 22-3-21 17:13
回覆 annie40 的帖子

尊師係一種禮儀,全世界亦因此有一個教師節.
非常難得的又見到一位看清核心價值,拒絕「隨波逐流」的家長。
尊敬師長,敬愛父母,尊重朋友,愛護幼少;誠與信,資產無價。

stillgood20 發表於 22-3-17 08:23
"飲水思源", 過去的人, 由老師獲得知識,知識改變命運.所以, 重視老師的教誨.

現在, 商業化.知識是買賣 ...

十分同意!我就係遇到好既英文老師,改變左人生,其實只要老師有心,肯為學生著想,大家都會睇得到,當然在教育機構裡面會有好多其他因素未必可以令老師得到多少實在的好處,這其實是非常不公平的,但是起碼老師會有大家同學的尊敬。

‹ 上一主題|下一主題