用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區大抽獎機會
樓主: Maemonah
go

中西區大抽獎機會

ihui 發表於 22-4-27 13:03
糾結緊take GHS, 還是博大抽獎,睇下入唔入到英華?(emoji)

應該看完自行結果 如果百無 又想參加大抽奬 中西區學位有利給band 1 女仔 但衰咗要周圍叩門 自己衡量得失

tkhhung 發表於 22-4-27 13:54
應該看完自行結果 如果百無 又想參加大抽奬 中西區學位有利給band 1 女仔 但衰咗要周圍叩門 自己衡量得失
...

好明白你所講。

ihui 發表於 22-4-27 13:03
糾結緊take GHS, 還是博大抽獎,睇下入唔入到英華?(emoji)

中西區B1女生有 SCGS 保底
棄 GHS 抽 YWGS 要取捨

chitchit0520 發表於 22-5-6 08:10
結果點呀?自行入到邊間?

兩間都唔得,都預左了。我與女兒都傾好,放棄德望,試大抽獎入英華。學校有一半學生自行都收,大家都開心。有同學KC收都唔要,要SPC.

chitchit0520 發表於 22-5-6 08:37
吓,聖士提反都唔得?
一半學生自行收都好好喎!中西區邊間呀?
有冇同學 QC/SJC收,去SPC?

係呀!SSGC都唔得。我女只知其中一個男同學有KC唔要,會要SPC。 級一男同學就唔知佢自行怎樣,個女無問。聽聞佢果班男仔(成績好果d),多數想入QC多過KC。

我我朋友搬咗去中西區,原本琛水埗1B 女,轉區到中西區會跌落去band 2 嗎?會否邊緣人嗎?

大抽獎, 男生點排好?

chitchit0520 發表於 22-5-6 12:57
前幾年見到深水埗男仔轉中西區跌B2

請問知唔知男仔當時琛水埗係1B or 1C?

eli_leung 發表於 22-5-6 12:01
我我朋友搬咗去中西區,原本琛水埗1B 女,轉區到中西區會跌落去band 2 嗎?會否邊緣人嗎?
...

如果真係深水埗嘅B1B,轉去中西區似乎不可能跌到逾11.1%吧。兩區不可能爭咁遠,況且,中西區最強係4女小,次之係彼得仔~~~

Maemonah 發表於 22-3-13 15:31
請問各位中西區抽獎入BAND 1 女校 (SSGC / YWGS)的機會有幾大?考慮緊如果自行冇offer, 應唔應該放棄個DSS ...

中西區2022年統乙學額減少
不過女生B1位如以往夠有餘

2022年
統乙學額 公海+直聯
SJC(男) 12+0=12
英皇(男) 53+11=64
聖類斯(男) 43+39=82
YWGS(女) 86+0=86
SSGC(女) 23+80=103
SSGS(女) 7+71=78
高主教 6+0=6
----------------------------------------------------
英中 230+201=431
樂善堂梁銶琚 71+0=71
聖士提反堂 49+0=49
----------------------------------------------------
本區 350+201=551

皇仁(男) 4+0=4
坑真(女) 4+0=4
BPS(女) 2+5=7
SHCC(女) 2+108=110
聖鄧 4+0=4
英中 16+113=129
其他 134+8=1427
他區 150+121=271

直資 28+0=28
官津 12+0=12
不選不派 40+0=40

中西區(HK1)
540+322=862

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2022.pdf

回覆樓主:

中西區統一乙部英中位:

2021 Vs 2022
KC 52+11 / 53+11
RC 6+0 / 6+0
SC 7+71 / 7+71
SJ 12+0 / 12+0
SSGC 13+92 / 23+80
YWGS 85+0 / 86+0
QC 4+0 / 4+0
TSK 4+0 / 4+0
TLMS 4+0 / 4+0
BPS 2+5 / 2+5
SHCC 4+108 / 2+108

以上只係乙部,未計甲部少量本區位,中西區生一樣有機會中~~~

mcl203 發表於 22-5-8 23:42
2021 Vs 2022
KC 52+11 / 53+11
RC 6+0 / 6+0

又係時候去睇睇,點解有說今年中西區少咗英中位?總數懶得去加了~~~

好明顯,位係無少到,相反女生仲著數咗~~~

要留意,SSGC直屬位少咗,80個位即係已預留100%俾小學部學生,仲會有位派出~~~

覆清楚條數先出街啦~~~