用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 前一晚大廈強檢如何辦?
樓主: ecma1
go

DSE 前一晚大廈強檢如何辦? [複製鏈接]

ecma1 發表於 22-3-15 18:14
坦白,因為強疫而令到個考生不能出席,對佢哋係好大打擊,我而家都頭痛緊到時點應對
...

難聽的大把人仲左照返工,因為手停口停。如果唔係自己仲,我一定谂計仔走人。
:-D :-?

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-15 10:22
其實我親戚都有咁講,話如果收到風,即刻叫阿仔執幾件衫去姑姐度住。當然外人一聽又會批判你點點點,但針 ...

仲重要記得拎準考証 ,其實準考証上有冇地址

csbaik 發表於 22-3-15 18:50
仲重要記得拎準考証  ,其實準考証上有冇地址

有地址又點,唔代表果陣一定響該座大廈,去咗親戚度住方便溫書唔得咩

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-15 21:38
有地址又點,唔代表果陣一定響該座大廈,去咗親戚度住方便溫書唔得咩
...

請問點樣可以預早知道自己幢大廈將會強檢

ecma1 發表於 22-3-17 00:03

其實唔知㗎,不過好似我同事咁,佢個屋苑比人圍咗幾座,佢都估到果幾日應該差唔多到佢,嗰日放工返去就已經被人圍咗佢嗰座。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-17 10:20
其實唔知㗎,不過好似我同事咁,佢個屋苑比人圍咗幾座,佢都估到果幾日應該差唔多到佢,嗰日放工返去就已 ...

如果自己個座系最先強檢咪走唔甩

ecma1 發表於 22-3-17 10:25

咁就冇計啦,都係睇彩數, 不過如果好彩察覺到,見唔對路聞到味,咪即閃囉

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-17 10:38
咁就冇計啦,都係睇彩數, 不過如果好彩察覺到,見唔對路聞到味,咪即閃囉
...

要應付考試已經好辛苦,仲要擔心埋隨時要走佬,更辛苦,如果走唔切,六年中學嘅努力就此畫上句號,對佢地打擊會好大。其實政府可唔可以放寛比強檢考生到特別室考呢?知道咁做會有不同聲音,但相信大部分香港人會明白DSE對考生嘅重要性,可通融一下掛

ecma1 發表於 22-3-17 00:03
可以留意下區議員的FB,因為我一直有留意動向,發覺區議員係有第一手消息的。

而前幾波疫情時,見到食環下午無拉拉洗街,洗完街當晚就圍封強檢。
所以要留意下。

ecma1 發表於 22-3-17 11:08
要應付考試已經好辛苦,仲要擔心埋隨時要走佬,更辛苦,如果走唔切,六年中學嘅努力就此畫上句號,對佢地 ...其實政府可唔可以放寛比強檢考生到特別室考呢?知道咁做會有不同聲音,但相信大部分香港人會明白DSE對考生嘅重要性,可通融一下掛
我記得去年DSE時,當有圍封強檢的話,好多時,早上就有結果,如果係DSE考生,當拿到陰性檢測結果的話,

係可以比預期早些離開大廈的。

要應付考試已經好辛苦,仲要擔心埋隨時要走佬,更辛苦,如果走唔切,六年中學嘅努力就此畫上句號,對佢地 ...

呢個世界唔係個個人都有同理心,如果政府有心做自然會去做, 見到網上有啲回應真係好唔客氣,又講讀到書嘅咪明年再考過,唔係淨係得你哋辛苦.... 點點點, 所以我都懶得回應, 凡事自己做足準備,叫囝囝盡咗力就算。

要應付考試已經好辛苦,仲要擔心埋隨時要走佬,更辛苦,如果走唔切,六年中學嘅努力就此畫上句號,對佢地 ...

印象中,上年強檢對考生嘅安排係會有特別處理,會好早知結果,無事就放行。只係,今年嘅分別係,上年係早早控制住,個案係少嘅,今年係朝令夕改。又唔使擔心太多,始終上年已經有經驗,反為注意自己及家人嘅健康,更為重要~~~

mcl203 發表於 22-3-17 15:40
印象中,上年強檢對考生嘅安排係會有特別處理,會好早知結果,無事就放行。只係,今年嘅分別係,上年係早 ...

順其自然,只係想盡早做定準備減輕對個細路嘅影響,請問上屆DSE家長/同學可以分享下當時點樣準備同處理?(emoji)

ecma1 發表於 22-3-17 15:52
順其自然,只係想盡早做定準備減輕對個細路嘅影響,請問上屆DSE家長/同學可以分享下當時點樣準備同處理?( ...

上年似乎唔同,上年新年前後已經用政策減輕人流,當時控制係得宜嘅,感染人數係非常少。都係一啲防役做法,少出街,全家人暫停社交活動,戴口罩勤洗手,無乜特別~~~

ecma1 發表於 22-3-17 15:52
順其自然,只係想盡早做定準備減輕對個細路嘅影響,請問上屆DSE家長/同學可以分享下當時點樣準備同處理?( ...

宜家又唔使太擔心,檢測已經過咗高峯期,雖然政策係有啲奇怪。但我估,宜家嘅檢測力,係可以做到如上年一樣,可以安排一早可以出檢測結果,對考生唔會影響去試場,只係政府會唔會仲係咁安排~~~

補返句先:已經唔太記得是否如此安排,因為上年感疫人數真係少,基本上唔係太留意特別安排~~~

mcl203 發表於 22-3-17 16:19

宜家又唔使太擔心,檢測已經過咗高峯期,雖然政策係有啲奇怪 ...

感謝,作為家長,盡做,只係對政府唔清唔楚,一時一樣,沒有清晰嘅安排而失望同擔心

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-17 10:20
其實唔知㗎,不過好似我同事咁,佢個屋苑比人圍咗幾座,佢都估到果幾日應該差唔多到佢,嗰日放工返去就已 ...

x2,都係估。如果冇得考,我諗實拎匧走,避一避風頭,視為上册

ecma1 發表於 22-3-17 10:25

咁咪強檢完,自己冇事咪計劃走佬。如果自己座有事,在两,三日內促人。

焯媽媽 發表於 22-3-17 12:51
可以留意下區議員的FB,因為我一直有留意動向,發覺區議員係有第一手消息的。

我地樓真係成日洗街,估唔到

mcl203 發表於 22-3-17 15:40
印象中,上年強檢對考生嘅安排係會有特別處理,會好早知結果,無事就放行。只係,今年嘅分別係,上年係早 ...

宜家已經din din 地,除非返工,放工冇去街。日日玩烹飯仔,呀女仲din,窗都唔敢開,出面返黎玩消毒over 一粒鐘。.出街果日,沖涼起碼二至三次,冇出街果日一至二次,每次over 1 粒鐘,水費交千幾。再咁搞未考已經癡左線。
‹ 上一主題|下一主題