用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令 ...
樓主: summerhotel1
go

[其他] 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令   [複製鏈接]

sleung2020 發表於 22-3-17 23:47

題外話。
阿爺要yes man,但係yes man力有不逮。
呢幾日我喺度諗,如果當日係胡鬚曾上埸,香港會唔會搞成今日咁?

etoile 發表於 22-3-18 11:30
題外話。
阿爺要yes man,但係yes man力有不逮。
呢幾日我喺度諗,如果當日係胡鬚曾上埸,香港會唔會搞成 ...
我覺得佢都係廢的

khwong67 發表於 22-3-18 12:16
我覺得佢都係廢的
邊個做都死啦政府可以隔離回港人仕耐D, 但唔可以唔比佢地回港囉.
其實係一家四口子

回覆樓主:

轉自FB,某expatriate 俾林鄭嘅公開信:

etoile 發表於 22-3-19 09:38

cont

dcnmxw    發表於 22-3-22 17:04

回覆樓主:

可能解除後見到每班機有一兩個確診就嚇到兩星期後又再熔斷或21日隔離!

cont

香港還可看到言論自由,在国內,此信已被刪

回覆樓主:

孔繁藝今早話,香港情況比海外部分地區嚴重,海外回港人士如已打針 (兩針?), 抵港檢測陰性無須隔離,如陽性跟而家政策家居隔離7天,快速測試陰性可自由活動。睇下是否幫政府放定風。

belomommy 發表於 22-3-19 10:58
可能解除後見到每班機有一兩個確診就嚇到兩星期後又再熔斷或21日隔離!

肯定會啦,上年嘅暑假前後咪就係咁囉。曾經一度減到7日,只係行咗2個半星期,確診一上升,尊貴嘅議員一話政府無做到外防輸入就即刻地區溶斷,復飛番都加到21日。

上年大家太相信府唔會朝令夕改,即刻改個隔離酒店,再要加番個隔離酒店時搞到焦頭爛額。所以經一事長一智,就算真係減到7日,大家唔好再咁衝動信到十足十了。今次一話無動態清零,再加到28日都唔出奇

poonseelai 發表於 22-3-19 13:00
孔繁藝今早話,香港情況比海外部分地區嚴重,海外回港人士如已打針 (兩針?), 抵港檢測陰性無須隔離,如陽性 ...

個個專家講既野不同。
塵菇涼夠話放寬帶來太多風險和不確定,要堅守策略。
「傳聞檢測」 和「禁足」幾個司長、局長日日講既野都不同 ,攪到盲搶炎。
呢D海外放寬,個個走出來都講不同說話, 已經盲目了。
咪睇下各國都放寬開放, 經濟復甦時,以香港作為對外經濟型地區 , 仲攬住個祖國繼續動/靜態清零。

mmju 發表於 22-3-19 12:31
香港還可看到言論自由,在国內,此信已被刪
香港都差不多,上年第一次帶小朋友去英國開學回港,喺度都出過post講感想,與病毒共存,當時都比好多人話冇良心,唔睇睇諒老人家,最後都比管理員ban咗。

belomommy 發表於 22-3-19 10:58

諗起困著喺間酒店房21 日的日子,大人都頂唔順。 莘莘學子返出嚟都會有精神病,抑鬱症! 唉!

katrinafu 發表於 22-3-19 13:34
個個專家講既野不同。
塵菇涼夠話放寬帶來太多風險和不確定,要堅守策略。
「傳聞檢測」 和「禁足」幾個司 ...

香港有唔同聲音,咪已跟中央接軌囉,睇下那派最後勝出

sp3014 發表於 22-3-19 13:25
肯定會啦,上年嘅暑假前後咪就係咁囉。曾經一度減到7日,只係行咗2個半星期,確診一上升,尊貴嘅議員一話 ...

非常認同 !

突手係為金融機構同毛涼地剷商工作,我地 d 蟻民,自生自滅啦。
人地一封信就話
" ... 感受到金融機構容忍度下降 ... "

佢地真係感受唔到市民既容忍度。

唔知點解我有預感,呢個政府冇咁順攤比留英港人返香港,好快又會出招玩殘大家,大家應該要平常心,唔好再有太大期望,尤其呢個垃圾政府,永遠都唔會好心推出利民措施

puzzledmama 發表於 22-3-21 22:24
唔知點解我有預感,呢個政府冇咁順攤比留英港人返香港,好快又會出招玩殘大家,大家應該要平常心,唔好再有 ...

我估比大公報同忠實的廢物鬧幾日肯定又會彈弓手

puzzledmama 發表於 22-3-21 22:24
唔知點解我有預感,呢個政府冇咁順攤比留英港人返香港,好快又會出招玩殘大家,大家應該要平常心,唔好再有 ...

同感,突然太順攤,更令人不安 !
‹ 上一主題|下一主題