用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令 ...
樓主: summerhotel1
go

[其他] 行政長官林鄭月娥今日記者會提到幾時解除9個國家禁飛令   [複製鏈接]

etoile 發表於 22-3-11 12:08
女人心,海底針,林鄭最經典,無與爭峰!

應該同性別無關

好癲,唔比香港人返香港,逼人去洗底

pigpigapple 發表於 22-3-11 21:36
好癲,唔比香港人返香港,逼人去洗底
唔合理,有事要出入境的也是香港市民,呢啲政策唔應該長期維持。在香港既市民染病要處理,出咗境既市民就好似要懲罰,驚你有病唔比你回家,呢啲市民都有權用香港醫療,病毒唔會消失,唔應該長期用呢啲極端手段

幸福花海 發表於 22-3-12 06:45
唔合理,有事要出入境的也是香港市民,呢啲政策唔應該長期維持。在香港既市民染病要處理,出咗境既市民就好 ...
Our "beloved" govt has its own "logic"(nonsense ).

我阿女本來book咗BA21/4flight, 但BA又cancel flight, 最快都要7月先至有機位,而家唯有去泰國wash out再返香港,呢兩年用係政府搞嘅隔離措施,真係用多好多錢

唔合理,有事要出入境的也是香港市民,呢啲政策唔應該長期維持。在香港既市民染病要處理,出咗境既市民就好 ...

我一直都認為香港係顛, 要實行上機前檢測 ,跟足你入境要求都沒有問題,但入到境後隔了幾日先發病都係唔想 , 但作為香港是永久居民, 有病政府都有責任要醫的, 雖說是疫症,但發病情況絕大多數都是輕症,但絕不應該拒絕永久居民入境囉。

相反其他以工作、學生等有香港身份證的居民,呢類人成醫療負荷,可以拒絕入境,又或者可以購買健康保險,好似泰國咁。

katrinafu 發表於 22-3-12 18:33
我一直都認為香港係顛, 要實行上機前檢測 ,跟足你入境要求都沒有問題,但入到境後隔了幾日先發病都係唔 ...
所以一直都唔明白,在香港既香港居民爆疫,會增設好多設施去處理佢地,但出咗境既居民要返來就覺得佢地係負累,拒絕於外,由其而家入境染病嘅比起香港本地已經係好少數,仍禁飛好無理

幸福花海 發表於 22-3-12 19:28
所以一直都唔明白,在香港既香港居民爆疫,會增設好多設施去處理佢地,但出咗境既居民要返來就覺得佢地係負 ...

同佢講理由?!

所以一直都唔明白,在香港既香港居民爆疫,會增設好多設施去處理佢地,但出咗境既居民要返來就覺得佢地係負 ...

而家政策已經唔係基於科學或者醫學

YC 發表於 22-3-11 14:43
回覆 cfs 的帖子

請問可以點兜呢?我仔4月尾返, 而家都唔知點安排, 煩

你去fb add forum : 香港隔離資訊分享, 入面好多人都有post 點wash out. 但佢地咁細,真係唔知認唔應付到
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

呢幾年的香港,我越來越陌生 !

回覆樓主:

點解咁少人講星加坡洗底?
4月1日仲多個馬來西亞洗底,到時睇下有冇教學

咪係囉!自己等運到,等市民自律邊度都唔去,等病毒自己消失,解決唔到現今問題,派下防疫包比基層,圍封幾棟樓,安排一部份人去隔離,完全無助解決疫情,唔通幾年都唔比海外香港市民返去咩!

yuyueng 發表於 22-3-13 22:09
咪係囉!自己等運到,等市民自律邊度都唔去,等病毒自己消失,解決唔到現今問題,派下防疫包比基層,圍封幾 ...

唔好話幾年,幾十年都有可能,有咩嘢做唔出

回覆樓主:

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3%B0%E8%88%AA%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%A2%BA%E8%A8%BA-%E6%9B%BC%E8%B0%B7%E5%AE%A2%E6%A9%9F%E7%A6%81%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E5%85%A9%E5%91%A8-122548770.html

泰航抵港乘客確診 曼谷客機禁來港兩周

又斷了

summer14 發表於 22-3-12 12:53
我阿女本來book咗BA21/4flight, 但BA又cancel flight, 最快都要7月先至有機位,而家唯有去泰國wash out再返 ...
去泰國回港是否一樣隔離14天?我考慮去泰國陪佢,之後回來是否隔離14天?

newfather 發表於 22-3-14 02:55
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3%B0%E8%88%AA%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%A2%BA%E8%A8%BA-% ...

咁還有阿聯猶 、 埃塞俄比亞航空,國泰的 。

newfather 發表於 22-3-14 02:55
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3%B0%E8%88%AA%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E4%B9%98%E5%AE%A2%E7%A2%BA%E8%A8%BA-% ...

如果咁啱去咗泰國wash out, 係咪又要等多14日?

kct18 發表於 22-3-14 12:37
如果咁啱去咗泰國wash out, 係咪又要等多14日?

最慘第十三日果 d   

newfather 發表於 22-3-14 12:37
最慘第十三日果 d
咁樣搞法,洗底遇正熔段多幾次,5月8新凸手都就快選出了。。好癲
‹ 上一主題|下一主題