用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提 VS 港同
樓主: stitchmama
go

赤提 VS 港同  

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 22-3-10 23:32
回覆 bobbob 的帖子

讀 IB 就要
IB學費都係1皮,加埋雜費都無乜理由要2皮喎

bobbob 發表於 22-3-12 01:02
IB學費都係1皮,加埋雜費都無乜理由要2皮喎

車錢,食飯,零用+交際費,補習,ECA ~~~

stitchmama 發表於 22-3-10 18:33
家住港島中間,兩間嘅距離都差不多,自行同其他直資都未有進一步消息,但因為港同要下星期註冊,如果係,就 ...

錢係唔係考慮因素? 因赤提除學費外, 仲要課外活動, 遲多兩年小朋友可能想寄宿, 咁都要考慮

tszchungmama 發表於 22-3-12 12:06
錢係唔係考慮因素? 因赤提除學費外, 仲要課外活動, 遲多兩年小朋友可能想寄宿, 咁都要考慮
...
我經驗係小朋友越來越大, 就會揀自己要嘅課外活動多數都係出邊讀書補習.  如果有心在香港讀大學, 咁就揀DSE 想 出國  IB.  

利申: 我小朋友赤提畢業, 已出國。

我女中一揀了港同,學校配套其實真係唔錯,包括老師,教材,每年有2次家長會,除了可見班主任外,亦可見術科老師。另外如果有特別事情發生(例如突然放暑假,學校要特別開家長會聽取家長意見)。感覺上學校十分重視與家長溝通,另外仲有whatsapp group, 每班會有班主任在group內,方便家長及學生隨時與老師溝通。如樓主還有其他想知可私訊給我。

赤堤最有本事果班學生未上中學已經轉去HKIS, CIS之類,因為佢哋目標係去外國讀高中或大學,所以赤堤中學學術成績相對港同應該比下去

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我係用家, 100% 同意.... 同學要常執Google drive....工作紙成枱都係........

樓主如果可以,讓孩子選擇讀那一間,始終孩子在校開心,才有興趣愉快學習,不過我亦相信小朋友參觀過赤堤校舍之後,都無幾多個説不喜歡,而我自己小朋友亦如是。我小朋友呢幾年都是開心渡過,亦會自主學習,所以我自己沒太理會。反而我幾欣賞學校中一時發出過一份通告,對於欺凌會採取”零容忍”政策,而我亦從小孩口中得知,個別插班生因為在一些名校被欺凌而轉校至赤堤,轉校之後都喜歡上赤堤開心就讀。

chitchit0520 發表於 22-3-23 12:59
請問有欺凌是那間呢?男校嗎?

因為是女生,那我只可説是男女校或女校(emoji),其實間間學校唔多唔少都會有呢啲事,我只係帶出欣賞SSC”零容忍”政策

HABB 發表於 22-3-23 12:47
樓主如果可以,讓孩子選擇讀那一間,始終孩子在校開心,才有興趣愉快學習,不過我亦相信小朋友參觀過赤堤校 ...
請問赤提除學費及住宿費外(如果寄宿的話),還有甚麼其他費用?例如校車、午餐、課外活動.....等?課外活動是否學校在課餘時提供?需要額外收費嗎?是否一定要學一種樂器?鋼琴算嗎?還有甚麼費用呢?想提早作個預算,謝謝提供資料。

chitchit0520 發表於 22-3-10 14:34

原來IS, freestyle 就不是傳統教學?

Agree, 好多本地家長都唔係太清楚IS是甚麼,以為英語教學,做下project, freestyle, 冇名次就叫IS模式,其實完全兩回事。我也認識聖堤轉來IS的家長,都話IS很不同更開心,這個在小學分別比中學大。
不過傳統裏面都有個spectrum, 作風由好傳統到冇咁傳統,聖堤作風係冇咁傳統,但始終目標係DSE的學校,老師傳統長大,小學課程模式仍要在那個框內,例如教一堆野,要學生記一堆野,之後考返出嚟,鬥小心對model answer, IS一般真係唔係咁。

964000 發表於 22-3-30 07:01
Agree, 好多本地家長都唔係太清楚IS是甚麼,以為英語教學,做下project, freestyle, 冇名次就叫IS模式,其 ...

可能,又係要先解釋下何謂‘教學模式’。我理解嘅似乎並不限於書本上嘅教學,DSE/IB/GCE課程只係其中一部分,並不能用嚟解釋教學模式。就正如赤提有辦DSE/IB課程,咁應該如何解釋佢嘅教學模式?~~~

至於作風,或風格,如果要再細分成傳統或冇咁傳統,可能又要引申成細分成香港式IS,美式傳統,英式傳統。香港傳統模式就係香港傳統嘅模式,偏離就係非傳統,我會簡單啲去咁理解~~~

或許你無留意,網友係指‘比較似IS,freestyle‘,我理解‘似’,並非解作係100% IS Style,否則就唔需要加‘比較似’。我位年輕人都接受過短時間嘅西式小學教育,有非常皮毛去認識過某一個西式教育。只可以理解為西式就係西式,英式或美式我估亦不能代表整個西方模式必定係如此,亦可能唔係100%香港IS 嘅模式。~~~

mcl203 發表於 22-3-30 12:23
可能,又係要先解釋下何謂‘教學模式’。我理解嘅似乎並不限於書本上嘅教學,DSE/IB/GCE課程只係其中一部 ...

Whatever la

964000 發表於 22-3-30 14:07
Whatever la

所以我偏愛睇原文,唔係可以有唔同嘅理解~~~

所以我#4只係話輕鬆自由度大,放洋率高,係無提其他嘅~~~