用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提 VS 港同
樓主: stitchmama
go

赤提 VS 港同  

用家講,赤堤都多有錢人

回覆 日本妹妹 的帖子

佢學費都差唔多一個月 9000,再加埋啲校車費 (校網見到都接近 $2000)、學樂器、膳食費,要一個月預 2 萬出黎齋畀佢讀書。當然係好多有錢人。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

所以咪有分別攞仲未計住宿舍
我朋友女上年讀到中三,今年移民了。佢話真係多有錢人㗎。

港同平民好多

日本妹妹 發表於 22-3-10 23:04
回覆 1998Ruby1998 的帖子

所以咪有分別攞仲未計住宿舍
同國際學校比,就覺得超值喇

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 22-3-10 21:51
回覆 日本妹妹 的帖子

佢學費都差唔多一個月 9000,再加埋啲校車費 (校網見到都接近 $2000)、學樂器、膳食 ...
中學學費$7200啫,校車收費亦好合理,一定唔駛2皮一個月

Patrickding 發表於 22-3-10 16:11
請問SSC嘅offer係1月面試嘅時候現場俾嘅嗎?
我仔都係即場比,當日仲比埋Scholarship。

回覆 bobbob 的帖子

讀 IB 就要

stitchmama    發表於 22-3-11 07:46

zooma 發表於 22-3-10 23:20
我仔都係即場比,當日仲比埋Scholarship。
你好呀,我地當日都係比埋 scholarship,所以第一年學費都仲ok,但第二年開始就 ........ 我地係平民家庭,學費係一個考慮。

如果日後真係做同學仔,可以互相交流呀

stitchmama 發表於 22-3-11 07:44
你好呀,我地當日都係比埋 scholarship,所以第一年學費都仲ok,但第二年開始就 ........ 我地係平民家庭, ...

即場比埋船就唔好咁快決定响呢間度,之後應該有更好offer! 除咗Spc等緊,仲有冇其他直資?

自行邊2間?

你好呀,我地當日都係比埋 scholarship,所以第一年學費都仲ok,但第二年開始就 ........ 我地係平民家庭, ...
我都好開心赤提當日比scholarship我仔,對佢係一個肯定。我覺得佢哋keep到而家個成績,下年應該都有船既。但我最後放咗個位啦.. 都好吾捨得..

chitchit0520 發表於 22-3-11 10:27
聽咗阿仔話?  我覺得另外嗰間唔錯啊!

見到啲咩? 係,聽左.. 另,顏寶鈴今日都有call了..

一直建議去目標學校睇吓人哋學校官網講咗啲乜東東,去學校面試,似乎,都最好去睇吓人哋學校嘅Vision and Mission,問起上嚟都知人哋辦學理念,例題:點解想入我哋中學?~~~

教學模式,呢次真係google出嚟,要解說先要自己明咗先,測考唔係用嚟去解釋教學模式的~~~

何為教學方法、教學模式、教學策略?三者有何區別?有何聯繫?

教學模式
教學模式,是在一定的教育思想、教學理論和學習理論指導下,為完成特定的教學目標和內容,而圍繞某一主題形成的比較穩定且簡明的教學結構理論框架,及其具體可操作的教學活動方式。

https://twgreatdaily.com/_W5ipWwBvvf6VcSZUSUg.html

gracelam 發表於 22-3-11 08:17

即場比埋船就唔好咁快決定响呢間度,之後應該有更好offer! ...
自行一間取消咗面試,另一間個仔面試表現唔理想,所以自行我都當無份算

stitchmama 發表於 22-3-11 17:08
自行一間取消咗面試,另一間個仔面試表現唔理想,所以自行我都當無份算 ...

自行RO佔大部分,到時有驚喜!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Charlotte_mom 發表於 22-3-10 13:29
咁揀港同一樣大煲,幾乎全校本,notes擺Google drive,要靠自己整理
到學期尾如果天女散花咁就….溫都無得 ...

"天女散花" 呢個形容真貼切,同我個女200% 吻合,哈哈哈!

醒目開學勳章

印象中之後每年考30名內會繼續有船,攞得船嘅難度唔高