用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提 VS 港同
樓主: stitchmama
go

赤提 VS 港同   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 22-3-10 12:49
自律及主動性一般就唔好揀赤提喇!  

我投港同!!

咁揀港同一樣大煲,幾乎全校本,notes擺Google drive,要靠自己整理
到學期尾如果天女散花咁就….溫都無得溫(功課會派但如果做到一Pat咁點溫)

Arabellahk    發表於 22-3-20 15:42

回覆 Charlotte_mom 的帖子

應該話,自律一般就邊間都唔得。。。可以唔洗讀無論紙本定擺曬上網都會仙女散花

醒目開學勳章 王國長老

chitchit0520 發表於 22-3-10 12:59
我都有懷疑港同仲係咪可以project based, 因為正如你所講,佢一樣要考DSE,咁就可以等其他家長,尤其是版 ...

我之前都講過
副校在中一迎新日對住一班新生家長講,會唔會日日都遊戲日日都活動?緊係唔會啦
到中學,點活動點project都只限於學習探索階段,但同時背誦操卷一樣走唔甩,我話無你都唔信啦!畢竟而家dse都講求將知識apply落答題,所以透徹了解同背誦缺一不可。齋背唔識apply,無用,齋吹而無support,一樣不能得分

醒目開學勳章 王國長老

chitchit0520 發表於 22-3-10 12:59
我都有懷疑港同仲係咪可以project based, 因為正如你所講,佢一樣要考DSE,咁就可以等其他家長,尤其是版 ...

我之前都講過
副校在中一迎新日對住一班新生家長講,會唔會日日都遊戲日日都活動?緊係唔會啦
到中學,點活動點project都只限於學習探索階段,但同時背誦操卷一樣走唔甩,我話無你都唔信啦!畢竟而家dse都講求將知識apply落答題,所以透徹了解同背誦缺一不可。齋背唔識apply,無用,齋吹而無support,一樣不能得分

Charlotte_mom 發表於 22-3-10 13:29
咁揀港同一樣大煲,幾乎全校本,notes擺Google drive,要靠自己整理
到學期尾如果天女散花咁就….溫都無得 ...

其實宜家(疫情中)好多中學將D notes 放上Google drive,要靠學生自動波去整理。起碼我家2個都係咁樣!

我想講係赤提比較似IS,freestyle啲!

醒目開學勳章 王國長老

chitchit0520 發表於 22-3-10 13:59
我認識而想揀港同既,都係喜歡佢唔填鴨,咁可能會失望

又未至於填鴨,不過就算唔係dse,考外國試的話一樣要反覆咁讀同理解。走唔甩!

gracelam 發表於 22-3-10 13:52

其實宜家(疫情中)好多中學將D notes 放上Google drive,要 ...

似IS,freestyle ~~~

似乎,我嘅認知呢啲咪就係赤提嘅傳統囉~~~

chitchit0520 發表於 22-3-10 13:00
IB要死讀書嗎?我以為係寫essay,又要同時照顧音藝,全人要求呢!
sorry 打錯,ib 冇可能 死讀書

回覆樓主:

chitchit0520 發表於 22-3-10 14:34
原來US, freestyle 就不是傳統教學?
勸你先Google 一下傳統教學的定義

美國呀,傳統呀~~~

我google唔到你係美國人呀~~~

人哋網友嘅IS又唔識睇~~~

poonseelai    發表於 22-3-10 15:30

stitchmama 發表於 22-3-10 10:07
小兒自律及主動性一般,各科表現平均,這兩間學校都有 offer,想請問大家有這兩校在校風、課業形式、活動及 ...

請問SSC嘅offer係1月面試嘅時候現場俾嘅嗎?

回覆樓主:

另外我見港同好多老師年資好淺。0-4 年 是5x 人; 10 年以上是 2x 人

反觀赤提: 0-4 年是1x 人; 10 年以上是6x 人

老師turnover rate 高也是一個問題吧..

chitchit0520 發表於 22-3-10 15:58
好明顯係打錯字啦!手機自動轉了IS做US而已,聰明人

咁你下次要小心啲啦,再錯就要搵另一個解釋了~~~

回覆 chitchit0520 的帖子

同一問題,我有問過副校。佢話高中,一樣谷㗎,否則邊會有成績呢!
不過學習係要有興趣,所以學校盡量初中都會 project base, 希望能提升學生自學興趣。
‹ 上一主題|下一主題