用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 vs 港同
樓主: zooma
go

英華 vs 港同

Rpp 發表於 22-3-11 19:08
仔鐘意顏,係因為有天文科目,朋友唔鐘意,好多原因架。係英文教育。
如果鐘意天文,成績又唔好到可以去QC,咁顏寶鈴都係無選擇中既選擇。

王家爸爸 發表於 22-3-12 08:03
如果鐘意天文,成績又唔好到可以去QC,咁顏寶鈴都係無選擇中既選擇。

過期

王家爸爸 發表於 22-3-12 07:58
顏寶鈴同英華、港同唔同級。如果英華或者港同收,除非特別情況,否則無理由去顏寶鈴。 ...
聽朋友講DBS年年都收幾個顏寶鈴過去讀IB。

zooma 發表於 22-3-12 16:24
聽朋友講DBS年年都收幾個顏寶鈴過去讀IB。
幾個?顏寶鈴?你知唔知DBS每年有幾多IB位,其中又有幾多俾街外?都係嗰句,坊間吹水既野,聽下就算。

chitchitboy    發表於 22-3-12 17:08

Rpp 發表於 22-3-12 08:10
一二志願收咗,保一同協和,QC又未到。
如果我係你,我就叫小朋友安心讀保一算數。

王家爸爸 發表於 22-3-12 16:58
如果我係你,我就叫小朋友安心讀保一算數。

過期

Rpp 發表於 22-3-12 17:01
係我朋友,佢擔心個仔壓力大,保一都死谷死讀書喎.甚少活動。
點解坊間會話保一只係死谷、死讀書、少活動?
同傳統名校比較,保一的確係比較谷,亦無咁多活動,不過如果同香港中學既平均值比較,保一並唔係想像中咁谷,亦唔係想像中咁少活動。
保一係運動方面,佢係香港冰球第一組別冠軍,佢哋既合唱團、辯論隊亦唔差。
三年前,佢哋亦有學生攞到香港傑出學生獎,攞得呢啲獎既學校,一般都係全面發展既學校。

王家爸爸 發表於 22-3-12 22:16
點解坊間會話保一只係死谷、死讀書、少活動?
同傳統名校比較,保一的確係比較谷,亦無咁多活動,不過如果 ...

做功課做到兩點,我覺得接受唔到。11點尚算接受。

Rpp 發表於 22-3-12 23:24
做功課做到兩點,我覺得接受唔到。11點尚算接受。
香港既制度之下,大抽獎只分三個組別,學校多多少少都收到啲唔得既學生。其實傳統名校一樣有類似情況,有人讀得超輕鬆,有人讀到死死下。

王家爸爸 發表於 22-3-13 09:06
香港既制度之下,大抽獎只分三個組別,學校多多少少都收到啲唔得既學生。其實傳統名校一樣有類似情況,有人 ...

過期

回覆 Rpp 的帖子

如初中生應少2點先瞓,但高中生應該都有