用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 提早放暑假? 大家點處理?
go

提早放暑假? 大家點處理? [複製鏈接]

大家知唔知道,原來國際學校可以照舊online class,唔會提早放暑假?
我想問下本地學校係唔係好多已經出左點樣處理提早放暑假? 復課再直接考試升班? 定係取消考試繼續升班?身邊有好人知道入邊間小學既,已經quit左幼稚園,用舊錢做私補預備升小學。你地有無人都係甘?
   0    0    0    0

我仔學校暑假期間照測驗

回覆 lilyhung18 的帖子

點計分啊? 純緒家長自律唔提答案?

現在疫情嚴重應該暫時只有online class/自己教?

nuyip 發表於 22-3-5 19:23
大家知唔知道,原來國際學校可以照舊online class,唔會提早放暑假?
我想問下本地學校係唔係好多已經出左點 ...

Me(emoji)九龍塘私幼轉中西區津校

回覆樓主:

私幼,已有真資和私校收,但不會quit k3. 想幼稚園正式畢業,七八月可能有機行畢業禮,想留返完正回憶。而且正式畢業,第時先幫到個孫考入學校

回覆樓主:

有offer都唔會quit私幼,太過橋抽板,如何身教?

而且點樣好好同教導過自己既老師同學講再見都係一個成長課題,無啦啦抽身離開真係做唔出,小朋友k3唔細,唔會接受到。

回覆樓主:

回覆 yanthai77 的帖子

橫點都係無得翻,真係慳 d 好

回覆 chitchit0520 的帖子

學術方面, 我 keep 住每日畀小朋友寫兩三個中文/英文生字, 及做單位加減數.
生字佢唔多願寫, 無諗住佢會記得, 只係諗住保持佢寫字的習慣. 至於計數, 佢就幾鍾意做. 有啲心算到, 有啲要數下手指, 等佢 keep 住個腦仔手指仔活動下. 可能可以在電腦按下數字, 自己對答案, 所以有興趣. 如果當日佢好精神, 會做 100 題; 否則都會做 50 題.

非學術方面, 佢近排鍾意左跳繩, 所以都會夠運動量. 有時會篤下個琴. 當然, 電視及手機時間一定少不了.

睇中文書都有, 但主要係晚上睇, 唔係晚晚睇, 因為屋企啲書好多都睇過. 以前圖書館有開, 小朋友就多睇書. 英文書就一直都無興趣睇.

功課已做到八八九九, 只剩要家長隌同做的功課.

寫字主要都係畀佢打發時間, 等佢減少睇電視時間. 佢寫完我都唔會考佢點寫. 有時佢話好悶, 問做咩好, 真係幾可憐......

謝謝意見~ 這兩天我都清理下啲書, 其實有好多都未掂過, 所以打算差唔多睇完先再買.

英文書都睇, 但唔多願, 所以都要鼓勵下氹下迫下先至肯隌讀.

我小朋友今年K1,呢個暑假我買左好多繪本。為培養閱讀興趣為主。認字方面中文用基礎500,英文用ORT連blending.除閱讀,得閒玩下steam遊戲,俾佢睇英普卡通片
‹ 上一主題|下一主題