用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 6歲小朋友揀咩樂器好
go

[音樂] 6歲小朋友揀咩樂器好 [複製鏈接]

小朋友就來6歲,想比佢學下樂器,唸住比佢試下鋼琴,打鼓或者結他。我同爸爸都完全唔識樂器的嘢,請教大家6歲小朋友應該學邊種樂器好呢?
目的係想培養佢對音樂藝術的興趣,等佢發現多d佢有熱情的興趣。
   1    0    0    0

若想培養佢對音樂藝術的興趣.....從鋼琴開始! 將來可以有更多選擇
好好陪伴她/他、養成每日練琴的習慣.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 22-3-5 10:30
若想培養佢對音樂藝術的興趣.....從鋼琴開始! 將來可以有更多選擇
好好陪伴她/他、養成每日練琴的習慣..... ...

我哋時不時比佢看下youtube人哋彈鋼琴,希望可以令佢有興趣去學,但佢次次都話唔去學。咁樣係唔係好難呢?佢都未親自去嘗試就話唔學,會唔會言之尚早?有冇小朋友由冇興趣學學下就慢慢有興趣呢?

一開始學,去琴行學好定私教好d呢?仲有屋企需要一開始就配備一部鋼琴嗎?

我覺得你應該先帶小朋友去琴行睇吓樂器,YouTube上面比佢睇交響樂團,睇吓會對邊樣樂器有興趣先,如果佢真係對音樂一啲興趣都無,你迫佢學,大家都會好辛苦

鋼琴,小提琴或牧童笛。其他樂器應該大一點才學(學校逼另計)。

CM.MUN 發表於 22-3-5 14:16
我覺得你應該先帶小朋友去琴行睇吓樂器,YouTube上面比佢睇交響樂團,睇吓會對邊樣樂器有興趣先,如果佢真 ...

如你說講,每次見到柏斯琴行都會同佢入去行下,玩下。佢肯玩的,都會去玩下鋼琴和鼓,之後問佢想唔想學,話唔要
youtube度睇交響樂話好悶
學樂器可能只係我地一廂情願
但係佢宜家未有對咩特別有興趣,擔心以後佢冇興趣人生路好悶

Momobaba012 發表於 22-3-5 16:50
鋼琴,小提琴或牧童笛。其他樂器應該大一點才學(學校逼另計)。

謝謝你,要搵下方法睇下點樣可以令佢有興趣

LoveJun1314 發表於 22-3-5 17:34
謝謝你,要搵下方法睇下點樣可以令佢有興趣

可以俾小朋友聽多D唔同樂器,睇佢喜歡邊樣。

LoveJun1314 發表於 22-3-5 17:32
如你說講,每次見到柏斯琴行都會同佢入去行下,玩下。佢肯玩的,都會去玩下鋼琴和鼓,之後問佢想唔想學, ...

交響樂比佢聽(久石讓),適合小朋友

Momobaba012 發表於 22-3-5 17:36
可以俾小朋友聽多D唔同樂器,睇佢喜歡邊樣。

好的

CM.MUN 發表於 22-3-5 17:56
交響樂比佢聽(久石讓),適合小朋友

宮崎駿,太好啦,比佢聽下

LoveJun1314 發表於 22-3-5 12:19
一開始學,去琴行學好定私教好d呢?仲有屋企需要一開始就配備一部鋼琴嗎?
...
若有心儀或朋友介紹、自是跟私人老師!以現今的環境、能夠配備一部鋼琴當然最理、也許嘗試租一台。
孩子這年紀、自有其自我的想法和比較、作為父母只有設法去推動!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

冇私人老師啊,遲d等去願意學先帶佢去琴行學下。宜家搵辦法等佢願意去學先。我地係想佢有d興趣跟住佢一生,至於考唔考級都唔係好重要

LoveJun1314 發表於 22-3-5 09:27
小朋友就來6歲,想比佢學下樂器,唸住比佢試下鋼琴,打鼓或者結他。我同爸爸都完全唔識樂器的嘢,請教大家6 ...

先俾唔同既樂器既樣同聲佢睇下對邊樣有興趣。
有時小朋友會識自己揀。

honeybibibibi 發表於 22-3-9 00:37
先俾唔同既樂器既樣同聲佢睇下對邊樣有興趣。
有時小朋友會識自己揀。
...

好啊,謝謝你建議
‹ 上一主題|下一主題