用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Sat/Act
go

[美國] Sat/Act

去外國留學好多都需要交出Sat/Act嘅成績。而家F4,但其實係幾時就需要去考Sat/Act?F5/F6?

回覆 wizyii 的帖子

F4 可以先考 PSAT,F5 開始考 SAT,咁就可以考多幾次。原因一:
最好係 F5 已經考到理想分數,F5-F6 暑假就集中精力報 Early Decision/ Action,一丶二月已經可以有學位在手,(或者 offer / scholarship / financial aid 未如理想,便再衡量報幾多間大學嘅 regular decision. 呢個係普遍嘅部處。)
原因二:
疫情嚴重期間,香港 SAT 會停考,或者好難捉摸網上報名的適當時機 :)
ACT 報考好似方便啲,但較適合數理強的學生。

有些大學會睇 super score,即係揀夾埋最高分嗰次。
亦有大學要求睇晒曾經考過嘅成績,有進步就好。

(半夜醒來,睇吓 email, 仲未收到大學offer update, ,心情忐忑,又失眠!)

giver 發表於 22-3-2 01:48

F4 可以先考 PSAT,F5 開始考 SAT,咁就可以考多幾次。原因一:

好的 感謝您(emoji)(emoji)

F4 學生,咁夜仲未瞓! 明天不用上網課?

可以考慮F4升F5前的暑假考第一次。如果考到好成績,這樣在F5和F6就可以轉心讀書,參加課外活動。在升F6的暑假就準備報大學的essay. 其實報美國的大學最好在F4時已經開始準備。

giver 發表於 22-3-2 02:10
F4 學生,咁夜仲未瞓! 明天不用上網課?

趕緊功課(emoji)~

barque 發表於 22-3-2 08:01
可以考慮F4升F5前的暑假考第一次。如果考到好成績,這樣在F5和F6就可以轉心讀書,參加課外活動。在升F6的暑 ...

但係中四同中五/六去考嘅Level係咪一樣?

wizyii 發表於 22-3-2 09:50
但係中四同中五/六去考嘅Level係咪一樣?

考的Level都一樣。但是大部份數學的內容F4前應該已經教過。英文就看你平時的底子。上網找資料溫習一下,1個月左右的時間應該OK。

barque 發表於 22-3-2 08:01
可以考慮F4升F5前的暑假考第一次。如果考到好成績,這樣在F5和F6就可以轉心讀書,參加課外活動。在升F6的暑 ...

如果中五學期中度考 會唔會太遲?

wizyii 發表於 22-3-2 10:43

唔遲,我囝前年F6開課先考

elo1616 發表於 22-3-2 13:27
唔遲,我囝前年F6開課先考

Okok? 佢淨係考一次?
請問可唔可以俾啲貼士要點樣準備?

回覆樓主:

Del.

elo1616 發表於 22-3-2 20:10
考咗2次,第一次8分,其實已經可以但老師叫佢考多次,第二次8.5分. 佢考之前睇過下考試形式同網上模擬試.
...

咁你個仔而家係去咗外國留學?(如係呢個成績大概入到咩level嘅大學?

wizyii 發表於 22-3-2 20:43
咁你個仔而家係去咗外國留學?(如係呢個成績大概入到咩level嘅大學?

Sorry 睇錯以為問Ielts.囝囝之前F6考ACT 同 SAT subject tests.美國有大學offers 但 最後去咗英國讀大學.

ACT: 35/36

SAT subjects : 3科 都800/800

elo1616 發表於 22-3-2 20:50

Sorry 睇錯以為問Ielts.囝囝之前F6考ACT 同 SAT subject tes ...

好的 感謝你。

總之有無機會入名校都好, 既然小朋友肯發力, 要鼓勵佢, 先努力考好成績, 樓上jm建議係最易入到, 你再搵多d資料, sat係考英文同數, 搵d pass paper睇下先

vincat 發表於 22-3-8 12:21

總之有無機會入名校都好, 既然小朋友肯發力, 要鼓勵佢, 先努力考好成績, 樓上jm建議係 ...

Ok thanks!

giver 發表於 22-3-2 01:48

您好! 因F6後, 想往美國升大學。 如現在是讀F4理科Phy, Chem , Bio 及 M1, 英文, 數及PHY 中上, 是否應該考ACT比較適合?

是否應該F5升F6暑假考 ?中四暑假開始做PAST PAPER?

請指教。

想問下,SAT subject test係咪執左笠?

咁會唔會有數理強的同學直頭改考AP?
AP會唔會對讀DSE的同學太難搞?
我是護書簿

wizyii 發表於 22-3-2 10:43

印象有d學校只接受你第一次考的成績.