用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學其實要幾時報名?
go

[其他] 海外留學其實要幾時報名? [複製鏈接]

理想係希望 考完DSE 1-2年內
就可以去外國留學,但其實要幾時開始就需要申請報名外國嘅大學?
   2    0    0    0

wizyii 發表於 22-3-1 15:42
理想係希望 考完DSE 1-2年內
就可以去外國留學,但其實要幾時開始就需要申請報名外國嘅大學?
...
海外其實包括好多國家,每個國家情況唔同,所以「海外留學其實要幾時報名」情況就同好似晚餐幾時開始類似,每家人唔同。不如你諗清楚去邊度讀先,咁樣個答案會簡單好多。

王家爸爸 發表於 22-3-2 17:12
海外其實包括好多國家,每個國家情況唔同,所以「海外留學其實要幾時報名」情況就同好似晚餐幾時開始類似, ...

好。

回覆 wizyii 的帖子

學友社有啲general 海外升學資料,你可以上網找找。通常暑假有啲升學機構會攪啲升學展,方便啲學生考完DSE,揸住DSE resu成績即場interview 即場知收唔收,你可以先去探路攞啲資料先,了解佢哋大概收乜成績。當然哩啲大學咁樣收生唔會好top。

haihaimom 發表於 22-3-3 01:03
回覆 wizyii 的帖子

學友社有啲general 海外升學資料,你可以上網找找。通常暑假有啲升學機構會攪啲升學展 ...

好的 唔該你!

回覆樓主:

樓主出其他post問新加坡,韓國,日本,這些相對少些香港學生去。一般申請英美大學中六開學已可申請,出了dse成績也可經 clearing 申請同年英國大學year 1,但可選大學及學科會少咗。澳洲因一月開學,出了 dse成績申請也可以。我知日本大學4月開學,每年會有日本升學展覽。

poonseelai 發表於 22-3-3 09:12
樓主出其他post問新加坡,韓國,日本,這些相對少些香港學生去。一般申請英美大學中六開學已可申請,出了ds ...

如報讀新加坡比較top嘅學校會建議幾時申請比較理想呢?加上新加坡基本上都要交雅思/托福 成績,應該幾時去考會比較好?

wizyii 發表於 22-3-3 10:00
如報讀新加坡比較top嘅學校會建議幾時申請比較理想呢?加上新加坡基本上都要交雅思/托福 成績,應該幾時去 ...

完全唔識,你去大學網頁 check 下.
I just googled and found this:

https://blog.getunioffer.com/singapore-university-application/

poonseelai 發表於 22-3-3 10:09
完全唔識,你去大學網頁 check 下.
I just googled and found this:

Ok thanks

Search 網友『小時了了』舊文,介紹咗唔同地方,唔同大學嘅資訊,值得一看。
‹ 上一主題|下一主題