用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 厚面皮咁問 而家發力仲趕唔趕得切?
樓主: wizyii
go

[美國] 厚面皮咁問 而家發力仲趕唔趕得切?

回覆 wizyii 的帖子

好似我之前咁講,美國頂級大學唔「只睇」成績,係睇全人發展(重要係睇長線)。即係話佢哋會睇F2/3(甚至更早)嘅課外活動,同埋從呢啲課外活動引申表現嘅領袖特質。即係話要F2/3(甚至更早)開始投入一樣活動,持之以恆咁參與,繼而升上領袖地位。中五先開始,求其參與一年根本表現唔到對該項活動嘅passion。無呢啲課外嘢,就算你考試識飛,老實講都係無機會。

所以我之前已經全面分析咗,你嘅情況最有機會係英國大學。而且真係現實啲,唔好將目標set得太高。

beastiebistro 發表於 22-3-8 20:11

好似我之前咁講,美國頂級大學唔「只睇」成績,係睇全人發展(重要係睇長線)。即係話 ...

英國學費好似特別高。。普通家庭可唔可以去到?(因為我見美國好似都有資助嗰啲)

wizyii 發表於 22-3-8 21:02
英國學費好似特別高。。普通家庭可唔可以去到?(因為我見美國好似都有資助嗰啲)
...

美國有些大學會提供獎學金或資助給有需要的學生。機會是有的,但是應該唔易拿到。

美國頂級大學已經唔再提供merit scholarship,即係唔會再因為成績提供獎學金,反而係提供助學金俾有經濟需要嘅學生。海外學生能夠qualify for助學金少之又少,前提係學校覺得有好大原因必須要收你(通常係運動特異技能人士)。一般如果只係成績優異,基本上係唔會有機會。

反而一啲次一級嘅美國大學,因為想要好學生,重有某程度上嘅「獎」學金。

所以,我又講一次。現實啲,唔好盲目將目標set喺最高。真係想去美國讀大學,留意一啲有獎學金嘅二綫大學啦。

至於英國大學,一般都係傾向助學多過獎學。不過英國大學較美國大學廉宜,而且香港都有幾個獎學金計劃係可以幫到香港學生去海外讀書嘅。

beastiebistro 發表於 22-3-8 21:46

美國頂級大學已經唔再提供merit scholarship,即係唔會再因為成績提供獎學金,反而係 ...

Okk.. 唔該曬你

wizyii 發表於 22-3-8 21:02
...

美國本土學生都越來越多因為申請唔到 merit base scholarships 而要放棄 dream school, 國際生更不用想了

culver 發表於 22-3-9 08:14
美國本土學生都越來越多因為申請唔到 merit base scholarships 而要放棄 dream school, 國際生更不用想了
...

Okk..

wizyii 發表於 22-3-1 14:09
依家係F4 讀Band2尾Band3頭嘅學校,起學校成績暫時都係維持20-35,
但突然想發憤想認真讀書,目標係想考入 ...

可能性:有
方法:(小學老師已經教咗)努力讀書,但執行方案就要問你自己

你所問嘅東大/新加坡大學/英美大學/首爾大學,世界排名比香港嘅大學還要高⋯咁,你預備「毅力」「努力」「方法」讀好書由Band 2C 前列位置追上校內全級第一,再追過Band 2B⋯2A⋯1C ⋯1B ⋯ 1A 級頭同學們的付出和成績。
另外,世界名牌學府不會只睇香港學校banding,只要交到(它門的)成績/入學要求,它們也會收香港學生。
至於獎學金,我知嘅例子有限⋯澳洲8大之一,GPA過4.0。

係 grade 9-11 嘅transcript 同dse predicted grade

美國應該會比英國貴 係兩個都申請唔到獎學金嘅情況下 美國私立大學嘅學費會比英國嘅貴 再加上英國大學得3年 美國係4年 淨係生活費美國都貴過英國(除非你話去一地好偏遠嘅地方)

以下數字,search 吓心儀學校 “international students” 就會找到。留意英國讀三年,美國讀四年

Cost per academic year including tuition fee, hall, food, transport, insurance etc

UK
eg UCL
£41580
Around HKD 436590

US
eg UCLA
USD 68474
Around HKD 534097

2jkidsfather    發表於 22-12-8 16:34

美國名牌大學,本地生全部A, SAT滿分,加好多課外活動都未必入到。

Ok 多謝咁多位提供嘅意見 thx

culver 發表於 22-3-9 13:49
以下數字,search 吓心儀學校 “international students” 就會找到。留意英國讀三年,美國讀四年

Cost pe ...

醫科⋯4+3年嘅學費+生活費

wizyii 發表於 22-3-1 14:09
依家係F4 讀Band2尾Band3頭嘅學校,起學校成績暫時都係維持20-35,
但突然想發憤想認真讀書,目標係想考入 ...
前面已經有唔少人講咗啲鼓勵既說話,所以鼓勵既說話我就唔講喇,我集中幫你拉回地面,睇下點樣解決問題。
首先要知道,任何事情都有可能性,問題係可能性有幾高,同埋你有幾大決心去達成目標。
第二要知道食飯是一啖一啖食既,唔可能只食令你飽既最後一啖,而唔食之前嗰啲。想達成目標,你需要設立milestones,現在離DSE只有2年多一啲既時間,每個學期定一個milestone,一步一步完成。
第三,如果依家讀緊Band2尾Band3頭學校嘅F4,成績維持喺20-35,所以第一個目標會係喺F4期末考試攞到第一名,然後轉去一間Band2頭學校。
第四,去到間Band2頭學校,你F5上學期可能只係中游,然後期望下學期可能只係上游。
第五,去到F6,其實得半年讀,你F6上學期既目標就係喺間Band2頭學校,攞到第一名。
如果有決心按步就班,只要決心足夠,目標唔係無可能達成。

王家爸爸 發表於 22-3-10 09:15
前面已經有唔少人講咗啲鼓勵既說話,所以鼓勵既說話我就唔講喇,我集中幫你拉回地面,睇下點樣解決問題。
...

But F5先轉校其實係咪真係有可能:)
我見好多去到F4就轉唔到..

王家爸爸 發表於 22-3-10 09:15
...

唔轉校係咪就冇機會:)

wizyii 發表於 22-3-10 11:20
唔轉校係咪就冇機會:)
如果唔轉校,其實好容易知道自己最好既情況會係點樣。你去返學校網站,下載近五年既年報,睇下最叻既學生去咗邊度讀大學。五年入到最好同最差大學既結果,就係如果你考第一名,喺大概率之下,最樂觀同最悲觀既結果。

wizyii 發表於 22-3-10 11:16
But F5先轉校其實係咪真係有可能:)
我見好多去到F4就轉唔到..
F5轉校唔係難唔難既問題,係成績好唔好既問題。轉唔轉到校,其實只睇成績夠唔夠好。F4轉唔到校既,100%都係成績未夠吸引新校。

我諗轉唔轉校同有冇機會無直接關係。你報外國大學最後都要睇DSE成績,你有信心留校都考得好都無問題。
最重要嘅問題係報外國大學需要好多學校嘅支援包括寫reference,咁如果你而家嘅學校無做開,可能唔識幫或者做得唔夠好。(唔係貶你學校,不過現實上可能比較少畢業生去外國名大學讀書)。