用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 就快升中三,可以點進補成績?
樓主: melodyx
go

就快升中三,可以點進補成績?

初中嘅IS為高中嘅理科舖路,高中嘅理科為大學舖路,就係咁簡單。高中嘅選修科,咪就係大學某些學科嘅報讀條件,中學無修就係無修~~~

未讀高中就諗住全補,咁DSE真係簡單啲努力搵補習,好好為升大學舖路了。

如果對選科要確認適合性,去補習有幾奇怪,又只係有啲家長緊張到只係把口話放讀,實情中一二已經活躍於補場,認與唔認嘅分別,除非係私補唔現身補場。不過,各自衡量需要性~~~

一星期有7日, 一日補一科可以補足7科, 剛剛好3C+1A+3X
最重要科科5**再拎埋個A

gigayan 發表於 22-3-28 12:51
未讀高中就諗住全補,咁DSE真係簡單啲努力搵補習,好好為升大學舖路了。
...

按需要啦,唔一定全部人都合適或需要

gigayan 發表於 22-3-28 14:34
一星期有7日, 一日補一科可以補足7科, 剛剛好3C+1A+3X
最重要科科5**再拎埋個A  ...

咁list出嚟,我都覺吃力
可能我出題唔貼切,其實我需要嘅全科補習係想類似功課班,純粹想比較被動嘅子女放學有個地方可以專心做功課溫習,有個老師可以問吓功課etc,咁樣已經幫到佢好多
星期六日唔想補習,想family day

melodyx 發表於 22-3-28 15:06
咁list出嚟,我都覺吃力  
可能我出題唔貼切,其實我需要嘅全科補習係想類似功課班,純粹想比較被 ...
你提呢種我覺得OK喎, 起碼唔識有個人問下
我不敢認同, 係個種寧願補到個小朋友"好似"讀到理科嘅家長, 理由是為大學選科舖路, um....... 其實入大學的人都唔係個個讀理科嘅。

好奇一問:
是否好多中學中三都有Econ讀?

melodyx 發表於 22-2-28 14:44
就快升中三,可以點進補成績?目標係揀到理科,之後會繼續補到考DSE。

想全科補,普遍係去補習社定係請補 ...

自己覺得初中,最多補core,尤其我女中文弱要補底,但選修科就唔會補,弱既將來唔會選,好現實唔想浪費金錢投資 ,會選既理應係強科冇理由甘快要補。除非弱科 弱到會拉低總成績選唔到心儀科,就搵個大學姐姐/哥哥專科專補補底。

kirstyau 發表於 22-3-29 00:08
自己覺得初中,最多補core,尤其我女中文弱要補底,但選修科就唔會補,弱既將來唔會選,好現實唔想浪費金 ...

你呢個想法,咪就係某些家長唔肯講嘅其中一個原因,堅持自己子女係放讀囉。況且樓主嘅囝囝係升中三,似乎亦係討論中三~~~

我嘅想法係近似近來不停力推嘅Taste 概念,初中去Taste,甚至Junior Taste,概念就係令自己可以有初步認識,從而令自己可能有清晰嘅選擇,去肯定自己嘅去向~~~

從年輕人嘅成長路,佢有同學上中四不久即刻申情轉科,亦有同學自降回中四重新選科,始終升中四不少學生係人云亦云,或只睇中三嘅分數去認為自己適合高中修讀。係現今升學路係計分,係大家都係揀餸食飯,務求做到自己能力可及,去肯定自己嘅認為去補習班,亦係方法之一~~~

所以每個人唔同,選自己舒服嘅選擇~~~

mcl203 發表於 22-3-29 11:22
你呢個想法,咪就係某些家長唔肯講嘅其中一個原因,堅持自己子女係放讀囉。況且樓主嘅囝囝係升中三,似乎 ...

中三係我角度大概應該已經知道強弱科,所以咪有我之前講既想法。唔會修補黎做乜(好現實冇錢冇時間),強高中先補都未遲。唔明咩家長唔肯講?!講咩?其實個科唔強補到強?!
甘我大女初中大概睇到強弱科,加上佢好明確知唔鍾意咩,佢剔除法選科

當然如果弱去到影響選科都要補底啦!
我D慳得就慳,弱科唔影響選科就算。

kirstyau 發表於 22-3-29 11:40

中三係我角度大概應該已經知道強弱科,所以咪有我之前講既 ...

咪講咗中3出現嘅強弱,可能係虛嘅假象,一上中4就知結果,我分享嘅2位同學仔正是如此。當然某些達3唔難嘅支持者係未必認同,達3或求5已經係2種行為~~~

mcl203 發表於 22-3-29 11:48
咪講咗中3出現嘅強弱,可能係虛嘅假象,一上中4就知結果,我分享嘅2位同學仔正是如此。當然某些達3唔難嘅 ...

勉強無幸福

kirstyau 發表於 22-3-29 11:40

中三係我角度大概應該已經知道強弱科,所以咪有我之前講既 ...

從來都唔抗拒補習,  但就係應該分清自己強弱, 睇清自己形勢, 合理補習。
樣樣補, 為的就係「可能」佢高中讀到理科呢, 又或者補到佢「好似」讀到理科, 到時大學就可以咩都揀得啦..... 唔係唔得, 有錢有時間公子小姐又肯, 咁咪博下囉........