用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中提升寫作能力的課外書
go

初中提升寫作能力的課外書 [複製鏈接]

21    0    0    0

chitchit0520 發表於 22-2-27 23:53
初中生,有什麼課外讀物/工具書,對提升(中英文)寫作能力有幫助呢?

已閱讀:
初中生,如果中文一般,讀金庸、龍應台,其實對寫作幫助唔大,原因係你無能力仿作佢哋既文章。反而將目標定低啲,讀下啲香港作家既散文,然後讀一篇仿作一篇,效果會更好。

chitchit0520 發表於 22-2-28 11:26
謝謝,他不是中文一般,相反,他一向是中文好的。

金庸是小學時已讀完,小學時未開始手機,很喜歡看書, ...
如果中文不一般,反正DSE有信心攞5星星,中文再努力,成績已經無進一步增高既空間,咁其實係唔係應該將啲時間同精力放喺數學或者英文呢啲仲未到頂既科目?

我就覺得帶小朋友去書局或圖書館,睇佢鐘意睇邊本書,有時候若衹係睇某些作者,容易局限小朋友創作思維,睇多啲再從學習中寫多啲,自然都會有啲進步. (不過真係從幼稚園到小學開始會比較好)

王家爸爸 發表於 22-2-28 10:23
初中生,如果中文一般,讀金庸、龍應台,其實對寫作幫助唔大,原因係你無能力仿作佢哋既文章。反而將目標定 ...

升上中學我建議我小朋友堅持讀報,本地的、內地的、國際的,覺得短平快,佢也唔會覺得長篇悶,只係暫時唔知有冇效果。

7-seven 發表於 22-3-6 15:47
升上中學我建議我小朋友堅持讀報,本地的、內地的、國際的,覺得短平快,佢也唔會覺得長篇悶,只係暫時唔 ...
老實講,現在堅持讀報既作用無以前咁大,尤其係本地同內地既,好多時啲語法都有問題。如果真係要睇,只有明報同亞洲週刊係比較靠譜。反而台灣會好啲,不過香港好難買到台灣報紙。

王家爸爸 發表於 22-3-6 19:30
老實講,現在堅持讀報既作用無以前咁大,尤其係本地同內地既,好多時啲語法都有問題。如果真係要睇,只有明 ...

很好的建議我哋中文有睇明報、人民日報,主要睇時評、社評,中文期末考Composition 同Usage得7字,希望可以有少少得著。

chitchit0520 發表於 22-2-28 16:05
中文不錯,唔等於已經到頂啊!中間還有很多進步空間呢?!何況,語文又不一定為考試成績,考試成績好,也 ...

提升英文閱讀選擇很多,只怕中文強的小朋友無心機讀。
可以先由名著開始,英文名著有多個不同深淺版本,視乎自己英語水平而選。例如:湯姆歷險記,小婦人,莎仕比亞系列,秘密花園,基度山恩仇記…..
如果無興趣名著,可以試近代小說名作者:Agatha Christie 系列
或者電影電視小說。

AgapePa 發表於 22-3-7 14:48
提升英文閱讀選擇很多,只怕中文強的小朋友無心機讀。
可以先由名著開始,英文名著有多個不同深淺版本,視 ...

我家小朋友最近正在看「pride and prejudice 」,她說傲慢與偏見和哈利波特比較起來,一個是文言文,一個是白話文,不過她說還是很喜歡,我建議她看完這本,馬上暑假可以繼續追「gone with the wind」等,不知道她有沒有興趣追下去

王家爸爸    發表於 22-3-7 18:31

chitchit0520 發表於 22-3-7 15:27
謝謝,剛好我買了幾本中英對照的名著,看看他有沒有興趣?

他中一的時候看完了Harry Potter, 那時他有興 ...

其實看得懂HP, 應該無乜需要中英對照。我以前學英文都試過用中英對照版本,進度很慢又常常倚頼翻譯。係明曬本書但我自己就學唔到英文。
除了名著,我家小朋友,近兩年都有參加battle of book, 每年睇指定的10幾本書參賽,跟佢書單睇書都唔錯。書單是公開的,英文書局有售。(兩年都係疫情取消,未出賽過)

chitchit0520 發表於 22-3-8 14:49
Battle of book是在哪裡參加的呢?

我買那套中英對照經典文學,其實是偶然遇到這裏的朋友二手放售,打算 ...

全名:Hong Kong Battle of the books,只有團體賽,6人出賽,只可由學校報名。學校分兩個級別:20本書和12本書。
官網和英文書局網都有書單,可訂全套或單售。
我家小朋友還小,未研究DSE和IELTS.
看書都是為興趣。而且將來多數唔會考DSE.

中一先睇完HP , 英文真係好弱,唔怪之得成日強調中文好啦

chitchit0520 發表於 22-3-8 14:49

Battle of book是在哪裡參加的呢?
新聞,時事,TED talk
不過小說閱讀可以提升閱讀速度。閱讀速度和快速準確提取到相關信息,才是將來考公開試,或者大學,工作中重要能力。

‹ 上一主題|下一主題