用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有冇停私人補習?
go

大家有冇停私人補習?

大家有冇停私人補習?有冇停學樂器?

damn 發表於 22-2-27 15:42
有停冇必要既樂器,但唔會停補習,反而仲加,因為復課都係要考試,唔會心存僥倖,大家都齊齊落後!有啲同學咩都停哂,我心底反而好衰咁諗,又少啲競爭對手!

中、英補習唔想停…
英文老師超級好,話質素會唔好, 如果轉zoom的話不如停上算,唔好嘥錢 ,所以我們都唔知好唔好暫停。
中文老師就收同一價錢轉google meet ,事實上我覺得質素唔多好,所以又想上返⋯⋯但樂器我哋都停了。

damn 發表於 22-2-28 07:26
中、英補習唔想停…
英文老師超級好,話質素會唔好, 如果轉zoom的話不如停上算,唔好嘥錢 ,所以我們都唔 ...
其實而家有網課係叫好過冇,係無奈㗎喇,但接受唔到小朋友起呢個半月係零學習,其實18/4或25/4都好,有冇得復課都難講,所以就算得20%成效都唔會停。

可以轉zoom就轉zoom, 實體面授的就停了。

WFH 發表於 22-2-28 08:58
其實而家有網課係叫好過冇,係無奈㗎喇,但接受唔到小朋友起呢個半月係零學習,其實18/4或25/4都好,有冇得 ...

聽你講完後,跟英文老師討論過,會轉上zoom. 超級唔想停,希望四月可以上返堂

回覆樓主:

無停,仍然1對1上門面授。

補習停咗,會自己跟返。樂器反而停唔到,鬼叫自己唔識教

damn 發表於 22-2-27 15:42
一直無停過,直至呢2日,兩位上門補習老師都確診咗,想唔停都唔得

ckmammy 發表於 22-3-3 10:45
一直無停過,直至呢2日,兩位上門補習老師都確診咗,想唔停都唔得

所以其實比老師上門,都有風險。

一月尾變晒zoom
全部繼續
盡量都唔想停

面授係好啲既
但命仔都好緊要

Crishere 發表於 22-3-3 23:54
有提議過叫老師用zoom上,但老師(以前係學校老師)唔建議用zoom,話睇唔到小朋友有無跟緊指示,所以繼續面授 ...

面授係90%,zoom 上應該得50%

damn 發表於 22-3-5 07:19
面授係90%,zoom 上應該得50%

但而家太多人中招,健康要緊,學習可以緩一緩。家長要返工無得講,其餘情況係要注意風險。

無停上門面授,日子總要過,唔想仔女一下子鬆哂,以後好難追,我要求補習老師教書,教作文,跟閱讀理解
老師好好,佢話zoom效果唔好,叫我唔好浪費$上zoom!

你地小朋友幾大?其實除左zoom之外,會唔會買練習俾佢地做?大約會用幾錢?

上啲平啲嘅,但上多啲?我啲女國語大又進步

已經上返堂了,zoom 真係唔多得,還加多咗上堂時間,希望小朋友可以跟得再好D。

damn 發表於 22-3-23 16:11
已經上返堂了,zoom 真係唔多得,還加多咗上堂時間,希望小朋友可以跟得再好D。
...

我反而由2020年2月疫情開始(當時小朋友剛十歲,小五)全部轉曬zoom, 包括學樂器,我小朋友好喜歡,同實體效果一樣, 現在IS Grade 7(中二)再加埋zoom學法文,一樣有功課做,有默書,我覺得好方便,唔會再實體補習了。我小朋友上zoom效果是100%。以前實體補英文Net成650元一小時,2年前用zoom在英文平台上,英文主修的外籍Phd生或碩士畢業生教(新老師試過港幣14元或29元一堂,正價才100元一堂左右),教得好,仲幫仔入埋國際學校,當時立即cut了650元一堂的英文堂,現在入了IS主要補中文及法文還有音樂樂器。