用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 quit k3?
go

quit k3? [複製鏈接]

已經有小學收,有冇人會quit啊?小朋友無上實體課一段時間,已經日日都冇乜心情睇學校影片,功課做越核突⋯依家仲要放假無zoom

K學費五千几,仲唸梗⋯張畢業證書

0    0    1    1

回覆樓主:

暑假提前 爭取文憑試如期開考

2022年2月22日

https://www.news.gov.hk/chi/2022/02/20220222/20220222_193732_757.html

行政長官林鄭月娥宣布調整2021至22學年上學安排,原於7、8月份開始的暑假將提前至3、4月份,復活節假期後料可恢復教學。中學文憑試方面,當局爭取按原定計劃開考。

林鄭月娥今日會見傳媒時說,暑假提前可讓各界集中精力抗疫,並可騰空校舍供政府作病毒檢測、隔離和接種新冠疫苗之用。等待兩三個月後疫情緩和,學生便可安心回校上課。

此安排預計於下月初即本輪暫停面授課堂措施完結後實行,適用於全港中小學和幼稚園,包括國際學校和特殊學校。至於專上院校,由於有些大學已要求宿生離開宿舍,且8月前不設面授課堂,政府會讓各大專院校自行決定暑假安排。

另外,林鄭月娥說,當局正極力爭取中學文憑試4月22日如期安全開考,以配合中六學生升學。

她表示,視乎疫情發展,小學和國際學校可於4月中復活節假期後先行恢復面授課堂,中學生則於文憑試核心科目考試結束後復課,以免外來的文憑試考生與本校學生同聚於一處。

本學年最後上課日為8月12日,2022至23學年開學安排則不變,將於8、9月開課。

張紙無乜用,除非為個孫
利申: 唔會quit,暫時都滿意網課

happyschooling 發表於 22-2-24 00:03
已經有小學收,有冇人會quit啊?小朋友無上實體課一段時間,已經日日都冇乜心情睇學校影片,功課做越核突⋯ ...
五千幾真心貴,張畢業證書冇用,而加名幼也有退學潮,係報張宣傳呼籲人報名,已有小學位退學也無可厚非

myfaye 發表於 22-2-24 07:45
五千幾真心貴,張畢業證書冇用,而加名幼也有退學潮,係報張宣傳呼籲人報名,已有小學位退學也無可厚非 ...
認同,因為雖然我小朋友上左小學後會不時攞返d幼稚園畢業禮嘅相同片嚟回味,但依家咁嘅時勢,隨時冇實體畢業禮行。

回覆樓主:

我冇諗過, 不過如果有人咁樣選擇都明白嘅, 我自己就算啦 畀咗咁多年唔爭在幾個月

咁而家佢自己都覺得仲係呢間學校嘅, 而且日日有功課做,如果畀我自己就肯定唔會日日同佢學嘢 雖然我都係ftm

同埋唔想無啦啦搞到佢好似冇書讀咁  

醒目開學勳章 王國長老

版主按:此主題與小一選校無關,現關上主題。請在適當討論區重新開帖,謝謝
‹ 上一主題|下一主題