用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中三升中四轉校
樓主: zeroyh.c
go

中三升中四轉校 [複製鏈接]

Mikeyuen 發表於 22-3-18 00:00
150考80

科科及格

回覆樓主:

鄧顯→上水band3, 上水校長真係以為你地玩,吾好浪費佢時間
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zeroyh.c 發表於 22-2-23 01:09
a女b1b學校讀得唔開心,想f4轉校,有意cmt, 但暫時唔知道有冇位。而且都少學校收f4轉校生。成績中下左右, ...

其實中三係好多野讀一年,因為IS 科吾得想轉校?
我小朋友上年中三升中四轉校,1A津→1AB 直,現在學校高中只收了他一個,本來申請高中轉校都係少。新學挍佢讀到所有佢鐘意科目,亦安排到佢去成績最好的其中一班理科班。轉挍3去4 最大gap 係好多時頭一學校都會考返F.3 內容,每間學校都有出入,所以頭三個月,佢就用多很多力,去進返人地學校課程進度。現在讀了半年,好似讀了好耐咁,佢成績越讀越好,初頭佢間學校同學個個都好nice好幫助佢,所以適應上都快。直資資源係相對多,讀到高中,都係為了準備那個考試,學校比學生past paper 等等各樣都井井有條,只要你肯做,一定有齊,有解答,吾诜家長學生周圍揾,係好方便,老師都教得好,疫情下仲可隨時問書,只要佢地睇到就會盡快解答。
不是以前的學校吾好,也是很多人想入的好學校,只係津校資源有限。
可幸,小朋友暫時人生中都遇到好嘅學校。講多佐自已學校添!
到中四揀到自已心儀科目,其實相對成績應該會上升,而且比起中三壓力會輕些。
無論讀係什麽band學校,最終都係考DSE, 讀嘅內容都係一樣,所以吾存在轉校會輕鬆佐。只是中三有多少科不是學生尊長,所以有成續有参差,
小朋友的文科同學仔,中四都較理科班舒服,
現在轉校吾算難,機會多了,但亦吾係嘜都收,誠意,品行,好重要。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zeroyh.c 發表於 22-2-23 23:46
經濟唔允許直資

有些直資很平,亦可申請津貼,入到一些banding 低的,還可校長推薦至名大學

zeroyh.c 發表於 22-2-23 14:59
b2a-b

delete

回覆 zeroyh.c 的帖子

其實中四分咗科又係另一個世界更何況勁人搵理科多
所以你搵文科冇影響
除非連文科都搵唔到
到時咪正好轉校理由

王家爸爸 發表於 22-2-26 11:50
不如睇下,如果排除咗science,小朋友既成績會唔會由中下變中游?
高中對文科有著數,如果文科成績好,其實 ...

請問點解高中對文科有著數?

babychar 發表於 22-4-26 05:12
請問點解高中對文科有著數?
同會考年代比較,DSE數學要求低咗,又多咗LS,所以相對而言,DSE對文科有著數。

多謝王家爸爸解答(emoji)(emoji)

回覆 Mikeyuen 的帖子

請問能夠講下係邊間直資?

回覆 zitaeric 的帖子

Hello 我想知邊間直資呀?可否結我資料,謝謝

請問邊間直資呀?
‹ 上一主題|下一主題