用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Form 2 女 成績中等 悉尼有什麼選擇
go

[澳紐] Form 2 女 成績中等 悉尼有什麼選擇 [複製鏈接]

不好意思,因為不知如何選學校,女兒的成績平平,本來想中四才過去的,
但中文實在不行,所以想提早一點
想請問如果在悉尼有什麼學校可以選擇呢?謝謝各位幫忙

3    0    0    0

b2226 發表於 22-2-22 23:09
不好意思,因為不知如何選學校,女兒的成績平平,本來想中四才過去的,
但中文實在不行,所以想提早一點
想 ...

去多幾間agent攞資料便會有頭緒。
我仔也是F2, 去年11月頭申請,試了多間先有位。今個月已開學 (只申請男校)。

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

唔該晒請問係咪boarding,?

Gloriasogashiwa 發表於 22-2-23 12:28
去多幾間agent攞資料便會有頭緒。
我仔也是F2, 去年11月頭申請,試了多間先有位。今個月已開學 (只申請男 ...

F. 2 去到 YEAR 8?

dorchiu 發表於 22-3-17 15:01
F. 2 去到 YEAR 8?

去年F2讀咗3個月去澳洲,然後今年2月新學年讀year 8.

Gloriasogashiwa 發表於 22-3-17 17:38
去年F2讀咗3個月去澳洲,然後今年2月新學年讀year 8.

因為有人同我講 ,我仔現 F. 3 下月去應該插 year 10,唔係 year 9,攪到我有啲亂  

dorchiu 發表於 22-3-17 19:19
因為有人同我講 ,我仔現 F. 3 下月去應該插 year 10,唔係 year 9,攪到我有啲亂  
...

我還有一個兒子是F3, 他現在讀緊year 10.  首先要睇孩子能力,然後是否適學年齡。NSW 7月31日或之前出世都可以入學,剛好他是6月出生。而細仔是12月出世,所以讀year 8.

Gloriasogashiwa 發表於 22-3-18 07:08
我還有一個兒子是F3, 他現在讀緊year 10.  首先要睇孩子能力,然後是否適學年齡。NSW 7月31日或之前出世都 ...

明白,我仔5月出生,即係可以讀 year 10,但學校已 offer year 9,家吓轉級唔知得唔得

dorchiu 發表於 22-3-18 10:16
明白,我仔5月出生,即係可以讀 year 10,但學校已 offer year 9,家吓轉級唔知得唔得
...

我們是申請year 10.  點解你兒子不早些來開學?

Gloriasogashiwa 發表於 22-3-18 11:02
我們是申請year 10.  點解你兒子不早些來開學?

我遲左決定,本來打算插 term 3 開始,但學校建議早點到。你子女都係香港讀 F. 3? 我即係幫佢 repeat  

如果學費唔係問題,我覺得year9, yr10無乜所謂。去到要適應課程,又要識朋友,唔洗趕吖。
‹ 上一主題|下一主題