用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問大學幾時有offer
樓主: joli3bb
go

請問大學幾時有offer [複製鏈接]

ratafan 發表於 22-3-12 18:41
Non Jupas. HKU, cu and Hkust made CO in Dec. No interview from HKU , zoom interview for cuhk and Hku ...

UST 12月已出Co Offer
CUHK 1月中已出Co Offer, 4月頭又出Co Offer
HKU 3月中已出Co Offer

Any non-jupas still waiting for HKU offer?

papaya854 發表於 22-4-13 16:36
Any non-jupas still waiting for HKU offer?

這一批29/4 前交留位,等5月

回覆 papaya854 的帖子

Hku, ust , cuhk 及eduhk 都收齊offer了

回覆 小公主媽媽 的帖子

Thanks. After interview in January, no news at all.  They just put on hold, no offer nor rejection.  Is there still a chance?

小曳人 發表於 22-3-8 08:19
我仔只報咗UST Engineering / Engineering +AI
但因為比較細,所以前輩好幾年前分享過,佢兩個仔報3大都要 ...

我仔都係報呢科,一月已收到co

醒目開學勳章 貢獻勳章

Kelvin媽 發表於 22-4-19 13:00
我仔都係報呢科,一月已收到co
thx我仔情況比較特別,有齊公開試成績,唔會出CO,一係收一係唔收,收就會自動出埋獎學金
3月尾已經安排咗兩位教授同幾位admin staff / 社工見咗面喇!

akys    發表於 22-4-20 17:09
恐龍家

小曳人 發表於 22-4-20 11:12
thx我仔情況比較特別,有齊公開試成績,唔會出CO,一係收一係唔收,收就會自動出埋獎學金
3月尾已經安排咗 ...

請問妳仔在学校有沒有成功跳级?

醒目開學勳章 貢獻勳章

粉紅布丁狗 發表於 22-4-20 21:33
請問妳仔在学校有沒有成功跳级?
無,全人教育嘅津校,從來無跳級呢回事
恐龍家

小曳人 發表於 22-4-21 10:07
無,全人教育嘅津校,從來無跳級呢回事

政府津校是有跳级,要校長向EDB申請

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 粉紅布丁狗 的帖子

I mean 全人教育
恐龍家

小曳人 發表於 22-4-21 17:12
回覆 粉紅布丁狗 的帖子

I mean 全人教育神津

係,神津也可以跳级,看看校方覺得同學是否合適。自從二十多年前,所有津校行校本之後,EDB放了好多權力出去比学校管理層。

醒目開學勳章 貢獻勳章

粉紅布丁狗 發表於 22-4-22 01:32
係,神津也可以跳级,看看校方覺得同學是否合適。自從二十多年前,所有津校行校本之後,EDB放了好多權力出 ...
仔嗰間講明唔可以,連去科大日間上課 (DP) 都唔俾所以唯有自整跳級 (入大學)
恐龍家

小曳人 發表於 22-4-22 15:59
仔嗰間講明唔可以,連去科大日間上課 (DP) 都唔俾所以唯有自整跳級 (入大學)
...

聽过有些家長会安排仔女早考GCE A levels, 其實心智未成熟未完全了解清楚自己的potential,早考大學要小心不要揀錯科。

小曳人 發表於 22-4-22 15:59
...

用私人原因請假,無理由唔比,是人權。而且修会神校,喜歡見報,通常都鼓勵同學為校增光。

醒目開學勳章 貢獻勳章

粉紅布丁狗 發表於 22-4-22 16:25
用私人原因請假,無理由唔比,是人權。而且修会神校,喜歡見報,通常都鼓勵同學為校增光。
...
其實學校迎新日,老師講到明唔會批,唔係唔批請假,係科大張表要學校簽咗先處理,所以係連申請都唔得

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

粉紅布丁狗 發表於 22-4-22 16:20

聽过有些家長会安排仔女早考GCE A levels, 其實心智未成熟未完全了解清楚自己的potential,早考大學要小心不要揀錯科。
其實佢地有的是時間,本身又興趣多多,我就唔介意讀完一個degree再讀另一個
心智呢d野,部份係經歷得返嚟,而且每一件事都有trade off
我仔嘅考慮點:
到底,對住學校無挑戰性無興趣嘅知識,做埋d無聊嘅功課辛苦d,定係又要做功課,又要兼顧自修辛苦d?

睇住佢為咗逃離現狀,連好討厭嘅past paper 都做到10年以上,對自己嘅目標越嚟越明確,呢個過程都已經令人成熟

其實講到尾,係孩子自己預備好未,想唔想去做,我自己好鍾意睇前輩分享,我好鍾意黃旭黃日嘅故事,弟弟就係唔知自己想讀乜嗰個,15歲入中大,一年後轉科大IRE,佢用咗一年時間揾到自己嘅路
揀錯唔怕,仲有大把路可以行
恐龍家

小曳人 發表於 22-4-22 22:20
其實佢地有的是時間,本身又興趣多多,我就唔介意讀完一個degree再讀另一個
心智呢d野,部份係經歷得返嚟, ...

從沒有考慮比亞仔讀IB課程的中学?香港本地課程確實欠缺全面思維培育性,而且咁多年本地課程仍是培養出中英文半桶水的学生。

回覆樓主:

所以香港的大學lecturers不少把自己仔女送到IS讀國際課程,而不選擇本地課程
‹ 上一主題|下一主題