用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五男仔,不緊張呈分試⋯
樓主: angel-papa
go

小五男仔,不緊張呈分試⋯ [複製鏈接]

路過,雖然我仔唔需要考呈分試,但都係有同一個問題。點樣可以提升男仔求學嘅動力?佢連上興趣班都懶懶閒,又話鍾意打功夫,但永遠都唔會係屋企練拳。我仔今年八歲。
求救,我就快頂唔順了,本人係一個極積極上進,喺女人堆中長大嘅女生,我開始覺得個仔好討厭~

順子 發表於 22-3-23 01:22
認同, 雖然我仔懶到出汁, 做事無責任心, 但學習能力無問題, 學校評為B1A學生 ...

叻嘅當然唔使咁努力,見唔少(emoji)

小朋友唔緊張呈分試好正常,通常都係父母緊張。

女仔可能會緊張d,因為較親近媽咪,而且相對較成熟。

男仔就係喜歡玩,冇乜紀律,男跟女有相當差異。如果成績ok,試吓鬆少少,大家關係改善,忠言較易入耳。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 mandy_ng207 的帖子

不能同意更多, 我仔懶到出汁

‹ 上一主題|下一主題