用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科
樓主: 橘子媽媽
go

中三選科

王家爸爸 發表於 22-4-13 11:32
同意,半文半理,其實唔係一個好既組合。我認為,數好就理化生,數唔好就全文科。

...

半文半理唔係重點,重點係邊啲科岩口味岩自己食~~~

王家爸爸    發表於 22-4-14 11:20

medicine 發表於 22-4-13 19:22
個人覺得,有時候就算數好,都可以選文的.當年,有同學成績稍差,選文科,另一個數好(其它科都勁,猶豫下跟潮流), ...
數好,如果同時又鍾意文科,咁選文科又無壞。不過如果係為咗有文有理,而混合文理選科,就好大可能會得不償失。

medicine 發表於 22-4-13 19:22
個人覺得,有時候就算數好,都可以選文的.當年,有同學成績稍差,選文科,另一個數好(其它科都勁,猶豫下跟潮流), ...

選文科那位同學可能是被理科耽誤了的才子,所以高中後得心應手。選理科那位同學如當初選文科可能輸得更慘。
我想選科都是以自身興趣,能力行先,再以大學選科,工作路向篩選。

王家爸爸 發表於 22-4-14 11:25
數好,如果同時又鍾意文科,咁選文科又無壞。不過如果係為咗有文有理,而混合文理選科,就好大可能會得不償 ...

你唔見不少建議都係蘋果爽喎,易食吖嘛,唔岩就不如整隻橙啦,都甜嘅,喂,樣樣唔岩,不如揀近菜心啦,一係求其執隻薯仔先好走。唔係講乜係適合或目標係乜嘅~~~

mcl203 發表於 22-4-14 19:40
你唔見不少建議都係蘋果爽喎,易食吖嘛,唔岩就不如整隻橙啦,都甜嘅,喂,樣樣唔岩,不如揀近菜心啦,一 ...
呢個係香港教育制度問題,好難改。目標唔清晰,或者成績唔好,揀科次序後,只能夠求其執件無咁爛既。

王家爸爸 發表於 22-4-15 10:28
呢個係香港教育制度問題,好難改。目標唔清晰,或者成績唔好,揀科次序後,只能夠求其執件無咁爛既。 ...

本末倒置嘅建議多的是,甚麼讀邊科有加權著數晒云云,大學學科對某些學料有加權,因為覺得中學修讀果啲科目對大學有幫助。

建議人哋去修讀,而又唔理會該學生是否有興趣有能力讀好佢,真係無厘頭。你讀就3左,x2=6,人哋岩讀嘅就5咗,加權埋就5.5x2=11,真係唔知呢啲建議係幫你定害你,足足輸咗5分~~~

mcl203 發表於 22-4-15 13:27
本末倒置嘅建議多的是,甚麼讀邊科有加權著數晒云云,大學學科對某些學料有加權,因為覺得中學修讀果啲科 ...

經常被坊間力推嘅易讀有成績嘅科目,旅款,2021 DSE 4以上15.3%, 3以上36.5%, 3256人考。參考選科前宜留意是否適合自己,否則所謂穩3求4,亦即係求4棄5,所謂加權有利,亦反映係該科越強越有利,但未必適用於該科全部考生~~~

橘子媽媽 發表於 22-2-21 17:26
我個女今年中三,佢嘅成績係35人入面考10幾,算係中下。佢得中史可以有八十幾,甚至滿分。至於期他科都係六 ...

我囡同你囡成績差唔多,數學最差唔合格,佢唸住揀bio,econ,VA
我就最驚bio多人揀,輪唔到佢,到時唔知要揀乜,其它科已冇興趣