用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 網課下交功課
go

網課下交功課 [複製鏈接]

網課下,小朋友做完功課,
1)由家長scan做PDF,然後上載給老師;
2)老師在PDF上批改,然後發還給家長;
3)家長再將老師的批改抄一次往小朋友的功課上;
4)小朋友再在家長批改後的功課上做改正;
5)家長將功課改正scan做PDF,上載給老師;
⋯⋯⋯⋯⋯⋯

各位小朋友的學校有冇其他較為有效率的方法處理小朋友交功課及改正?
   1    0    0    0

回覆 BHA 的帖子

有學校係要家長親身返去交功課、攞功課,好似仲唔理想。

BHA 發表於 22-2-21 13:49
網課下,小朋友做完功課,小朋友幾大?小學還是幼稚園?
1)由家長scan做PDF,然後上載給老師;家長慢慢教小朋友自己scan upload, 我地學校係上載到google classroom
2)老師在PDF上批改,然後發還給家長;如用ipad的話,老師發還功課會有提示,或用電腦查閱gmail就知老師幾時發還功課
3)家長再將老師的批改抄一次往小朋友的功課上;
老師規定交功課要用pdf檔,老師在檔上用紅筆批改,感覺得實在,但有時老師也只需小朋友自行對答案
4)小朋友再在家長批改後的功課上做改正;
從來不需經家長批改
5)家長將功課改正scan做PDF,上載給老師;
有時要有時唔需要,個別老師做法
⋯⋯⋯⋯⋯⋯

我小朋友初小

記得兩年前疫情剛開始時,高小一部分功課的worksheet用Google form形式,做完submit

titma 發表於 22-2-21 16:50
網課下,小朋友做完功課,小朋友幾大?小學還是幼稚園?
1)由家長scan做PDF,然後上載給老師;家長慢慢教 ...

我小朋友是小一生。

回覆樓主:

我個女係小一生,上學期已經識自己做完功課upload上Google classroom,相信你嘅小朋友啦,現在嘅小朋友,學電子產品好快上手㗎。
當個好爸爸

直接買支 apple pen, 叫小朋友係老師改完個份野到做改正(用 iPad)再 submit, 之後想溫書,先 print 出黎溫,唔使呀媽抄

醒目開學勳章

我仔小學時已經係直接用ipad做worksheet,再響google classroom submit,老師直接網上批改再俾返學生改正,無需經家長

同意,小朋友用科技嘢好叻,好快上手!

我小朋友用notebook上網課、錄音、拍片。但佢無電話或iPad嚟scan功課的。
‹ 上一主題|下一主題