用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在職媽媽,唔識教仔女做功課
go

在職媽媽,唔識教仔女做功課

我唔知可以點,家中經濟支柱返工好忙,教唔到佢地做功課,又驚教錯,疫情關係無曬補習,想問各位家長有冇方法參考?

大小寶媽媽 發表於 22-2-20 20:40
我唔知可以點,家中經濟支柱返工好忙,教唔到佢地做功課,又驚教錯,疫情關係無曬補習,想問各位家長有冇方 ...
幾大

回覆 大小寶媽媽 的帖子

睇小朋友學習能力同學校要求,其實學校要求唔太高的話其實一般小朋友都應付到。有時有人跟慣佢哋會有惰性,自己唔去諗辦法完成。反而我覺得如果係個個初小的話放手俾佢地試下自己完成可以鍛煉到佢哋。高小先試的話成本就好高。

peter1 發表於 22-2-21 00:49
幾大

一個3歲K1
一個10歲5年級

Raccch 發表於 22-2-21 10:25

睇小朋友學習能力同學校要求,其實學校要求唔太高的話其實一般小朋友都應付到。有 ...

10歲5年級姐姐不懂得做功課,網課上到一舊雲,。知不知道有甚麼網上補習之類的東西,有沒有媽媽試過?

依家疫情,原來好多面授的補習班都變陣轉online,可以先搵一科最弱的試下網課得唔得。面授的時候小朋友情況會好啲?係咪自己係屋企網課掛住玩唔專心?可以試下錄低小朋友網課的情形睇下佢咩問題。唔得閒日日跟可以試下週末一次過睇下佢今個禮拜學咗乜。

Raccch 發表於 22-2-21 15:33

依家疫情,原來好多面授的補習班都變陣轉online,可以先搵一科最弱的試下網課得唔 ...

最主要喺學校教得好快,我淨係得禮拜六日放假可以教姐姐溫習。昨天有朋友介紹我用一個問功課app,我發現幾好,功課即刻有老師教。

S字頭果間?

回覆樓主:

不是呀。
叫 DrOwls , 24小時問功課App, 勁好用, 冇 S 那間那麼商業化。
姐姐嘅功課唔識就問老師,都係一兩題,留在家中有人教佢,安全至上。

luckysimsim 發表於 22-3-7 21:58
S字頭果間?

希望幫到你

大小寶媽媽 發表於 22-3-7 22:13

不是呀。

原來有呢啲程式(emoji)我見得iphone可以下載,請問佢會點樣收費?

大小寶媽媽 發表於 22-2-21 13:17
10歲5年級姐姐不懂得做功課,網課上到一舊雲,。知不知道有甚麼網上補習之類的東西,有沒有媽媽試過?
...

我返而怕比哂ans 呀仔多過教喎
:-D :-?

crystal174 發表於 22-3-8 09:01
原來有呢啲程式(emoji)我見得iphone可以下載,請問佢會點樣收費?

不是呀,我用Android 的,
都是朋友介紹。
我搵左幾個幾好嘅老師,有一個是現職老師,專問佢地問題。你search DrOwls 試下岩唔岩你啦。

csbaik 發表於 22-3-24 23:02
我返而怕比哂ans 呀仔多過教喎

這個有得開家長户口,可以看得返女女和老師對答的記錄,仲有d 數據咁。
我睇返教學記錄,阿女問答案,老師都唔肯俾 ,一定要教到佢自己答到那樣。
如果你有興趣我比個嘅老師名你,佢地真係好的,不過冇時間幫小朋友做補習,自己係正職老師。

crystal174 發表於 22-3-8 09:01

有免費試用。都是幾蚊題,無限時的。
我最近都是做兼職,收入少了(emoji)。比起補習慳好多,暫時叫做幫到阿女。我觀察緊。起碼我問番佢啲數,(emoji)佢真係答到我。

大小寶媽媽 發表於 22-3-24 23:47
有免費試用。都是幾蚊題,無限時的。
我最近都是做兼職,收入少了(emoji)。比起補習慳好多,暫時叫做幫到 ...

好的,放完哩個暑假我又試下先(emoji)

大小寶媽媽 發表於 22-3-24 23:44
這個有得開家長户口,可以看得返女女和老師對答的記錄,仲有d 數據咁。
我睇返教學記錄,阿女問答案,老師 ...

謝謝,我上黎趁下。我的女一個大學,另一個高中。佢的家左,再冇同佢地温習,所以上黎hea 下,thx,thx
:-D :-?

咁老公負責咩呢?

Azzurro 發表於 22-3-28 10:14
咁老公負責咩呢?

單親家庭,我是經濟支柱。好彩小朋友懂事。佢地做哂功課準備開學 我好開心。