用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPC vs MCS
樓主: ericwong520
go

SPC vs MCS [複製鏈接]

falalum 發表於 22-3-7 22:04
Spcs or MCS ?

MCS

咁如果location 唔係問題 我會揀MCS.

如果有機會去外國讀書,Spc有igcse,可以多個選擇。另外Spc都注重steam 教育,近幾年係呢方便成績都唔錯,感覺上全人教育做得幾好

回覆 clz 的帖子

津及直資的差別都幾大其實,除非名津有大校文化。直/私,絕對地能提供小朋友見識的平台闊也好不同。

melle 發表於 22-3-10 12:11
回覆 clz 的帖子

津及直資的差別都幾大其實,除非名津有大校文化。直/私,絕對地能提供小朋友見識的平台闊 ...

咁講好general, 直私”見識的平台”有幾闊?係咪適用於SPCS VS MCS 架

zaba    發表於 22-3-11 09:12

回覆 maymay27 的帖子

中學可能有D分別掛, 小學我見唔到SPC呢方面有太大優勢 不過大部分直上中學, 呢個係吸引。

falalum 發表於 22-3-11 14:25
回覆 maymay27 的帖子

中學可能有D分別掛, 小學我見唔到SPC呢方面有太大優勢 不過大部分直上中學, ...

中學的分別在?小學好類近?指那方面?

ericwong520 發表於 22-3-11 20:34
中學的分別在?小學好類近?指那方面?

私小可以係課程上自主性較大,津校某程度上不可以偏離EDB指引太遠~

SPCS模式係比較傳統,直接或間接嘅催谷度係大嘅,小學補習風氣係盛嘅,亦相對,學術水平會稍稍平均啲,但兩者唔會相差太大。津校始終無收生自主權,家庭支援亦比較無咁平均。中學似乎亦同小學風格唔會太大分別,始終兩校主力子弟兵都係來自小學部~

升中就SPCS牌面保障大啲。MCS就約70%可以直升上中學部,SPCS就基本上可以直升,只係你係6年內跟唔跟到學校要求嘅進度~

個人覺得,考慮點係學費,和邊間車程簡單啲~

mcl203 發表於 22-3-12 02:34
私小可以係課程上自主性較大,津校某程度上不可以偏離EDB指引太遠~

SPCS模式係比較傳統,直接或間接嘅催 ...

Mcs 其實一直對外聲稱收 7 成,實際上係咁多年大約 150 人收到 11x 名,另外頭 1X 人又去其他學校

近呢幾年據聞係差不多收哂,至少對上兩年應該係咁

至於其他,兩校感覺差不多,mcs 亦好鍾意收 spk 學生

兩間各有棒場客,識得有媽咪自己 spc 舊生,囡囡 spk ,誓要入 mcs...... 最後俾佢成功左

亦有住新界,兩間都有,都寧願過海去 spcs

不過我發覺無論港島定九龍既女校,都好鍾意同 mcs vs  

嘩頭十幾走?全部去DGS SPCC?

Vana 發表於 22-3-12 06:31
Mcs 其實一直對外聲稱收 7 成,實際上係咁多年大約 150 人收到 11x 名,另外頭 1X 人又去其他學校

近呢幾 ...

請問mcs鐘意收spk學生,係指小學叩門階段嗎?

dupbuu 發表於 22-3-12 08:43
嘩頭十幾走?全部去DGS SPCC?

唔好意思,我覺得唔係咁清楚   往年都十幾人走,應該有啲係去國際學校,有啲係前面比較叻嘅去其他更好

有 d P. 6 就走,但 P. 6 無插班,所以整體少人左, 今年就更加多

Anaisbear 發表於 22-3-12 09:06
請問mcs鐘意收spk學生,係指小學叩門階段嗎?

我認識嘅係唔同屆既 spk 20分入既,叩門認識既就多數拎其他女校 offer

Mcs 叩門收得最多是KV

回覆樓主:

如果以設施和師資比較呢?
‹ 上一主題|下一主題