用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信vs林大輝邊間較好?
go

德信vs林大輝邊間較好? [複製鏈接]

請問德信好還是林大輝較好?小兒體育方面沒特別,沒有強項。謝謝
   2    0    0    0

回覆 BobobobQqqq 的帖子

德信男校英文好,B3A-2C
林大輝男女校,B2C運動較好,多興趣專長活動,學校大有泳池資源,學費貴另要預多啲開支
東京奧運|張家朗及多位運動員曾讀林大輝中學學生專注運動發展
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/655780/%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E5%A5%A7%E9%81%8B-%E5%BC%B5%E5%AE%B6%E6%9C%97%E5%8F%8A%E5%A4%9A%E4%BD%8D%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E6%9B%BE%E8%AE%80%E6%9E%97%E5%A4%A7%E8%BC%9D%E4%B8%AD%E5%AD%B8-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%B0%88%E6%B3%A8%E9%81%8B%E5%8B%95%E7%99%BC%E5%B1%95

德信英文程度會否很深?

唔知有冇用家可以分享吓

回覆樓主:

德信男校英文好,B1C-B2B,看成績看表示,甚至德育教育十分好,網上可見,但天主教學校始終比較自由。
林大輝校舍大,資源足,合體藝有能力小朋友,上名牌大學不一定單要成績。
每個小朋友一定有其長處可能早啲發現到,有啲可能比較內在,最重在中學多啲同伴建立自我及信心。兩間各有千秋,橙同蘋果都示付自己所好。

BobobobQqqq 發表於 22-2-18 13:10
請問德信好還是林大輝較好?小兒體育方面沒特別,沒有強項。謝謝

德信2021年五科2+低於6成
對比日校77% 約4成考生屬B3B/C
假設按比例分佈 約半B2C或以上

年份 五科2+ (人數/考生)
2021 57.9% (70/121)
2020 56.5% (74/131)
2019 67.4% (93/138)
2018 79.7% (98/123)
2017 69.7% (85/122)
2016 73.9% (85/115)
2015 74.7% (71/95)
2014 75.0% (75/100)
2013 73.4% (102/139)
2012 69.0% (89/129)

School Annual Report 2020-21(p.21)
https://www.tsss.edu.hk/aboutus/Annual%20School%20Report%202020-21.pdf

那麼是否林大輝較德信好🧐

回覆 heiyancc 的帖子

點解LTF學費貴另要預多啲開支? 課外活動要比錢?

dvdyea 發表於 22-2-18 20:40
德信男校英文好,B1C-B2B,看成績看表示,甚至德育教育十分好,網上可見,但天主教學校始終比較自由。
林大 ...
德信無可能係B1C-B2B
最多只會係B2C

回覆 dvdyea 的帖子

我鍾意德信多少少, 啲用家讀得好開心, 男校始終都係開心的, 德育又好, 我信有B1C - B2B

sjonny 發表於 22-5-4 21:59
回覆 dvdyea 的帖子

我鍾意德信多少少, 啲用家讀得好開心, 男校始終都係開心的, 德育又好, 我信有B1C - B2 ...

樓上有曬數據,點解仍信德信有1c-2b?

heiyancc 發表於 22-2-18 13:34
回覆 BobobobQqqq 的帖子
德信男校英文好,B3A-2C
林大輝男女校,B2C運動較好
林大輝 band 2 ? 有數據嗎?

yaumuimui 發表於 22-5-5 08:56
樓上有曬數據,點解仍信德信有1c-2b?

係囉....好奇怪... 單純喜歡嗎?

雖說我地都註冊左德信2022年9月入學, 我地亦打算90%都會如期入學,不再扣門.

但自問小兒未有B1C-B2B水平. 只係B2C 至B3A既學生. 我怕佢跌左落去咩董XX 劉XX 呢D學校...我就報左德信做BACKUP (雖然德信過去都有問題而見報, 但我仍然相信...(希望) 有宗教背景既學校會稍為好一點) 我只希望小兒能乖巧地成長~ 不要學壞.

根據我睇既數據同小兒剛上完1日既bridging course 後...
德信似乎係較淺既英中. 只因佢係直資所以仍然有不少家長會選擇. 以同區B2A 既馬崇同聖若瑟差距好遠. (申利: 大仔響馬崇)

so far, 德信校內環境不錯, 小兒都好鐘意呢間學校, bridging course PRE S1既小朋友都純品. 當然, 日後是龍是蟲, 品行呢D.... 真係要S3先會睇得真.

暫時, 感覺還可以. 開學我應該都會抽時間去學校附近睇下.

7月中再決定條路點行, 扣門還是中3前轉校 (如果學校成績仍然偏淺或品行等問題)

Ronnym 發表於 22-6-20 12:36
係囉....好奇怪... 單純喜歡嗎?

雖說我地都註冊左德信2022年9月入學, 我地亦打算90%都會如期入學,不再扣 ...

我囝仔讀緊德信,我覺得自己是選擇了合適的學校,不在此詳談,如有疑問可pm我,會盡量回覆學弟們

fishballbaby 發表於 22-6-20 21:14
我囝仔讀緊德信,我覺得自己是選擇了合適的學校,不在此詳談,如有疑問可pm我,會盡量回覆學弟們
...

請問入若德信收咗小朋友
仲可唔可以大抽奬?

aryemyem 發表於 22-6-21 09:11

請問入若德信收咗小朋友

德信係直資
收咗要在限期前抽飛才可大抽獎

回覆 Ronnym 的帖子

認同, 德信應是2c-3a, 我仔是現中一生, 成績應是2b 左右, 覺得暫時中一課程輕鬆

WINGYIBB 發表於 22-6-22 17:05
回覆 Ronnym 的帖子

認同, 德信應是2c-3a, 我仔是現中一生, 成績應是2b 左右, 覺得暫時中一課程輕鬆 ...

中二開始會稍為冇咁輕鬆,中文常常背黙文言文,好多team project,不過又幾好玩,男孩子會喜歡和有興趣做的。
我囝仔現在中二

WINGYIBB    發表於 22-8-5 18:04

dvdyea 發表於 22-2-18 20:40
林大 ...
天主教學校較自由?唔係啩?

德信我地同學仔個哥哥讀緊中二, 當年老師話佢係 band3生, 聽家長講, 學校唔多功課, 算輕鬆,校風算可以吧,但家長話如果細佬成績好d 都唔會考慮讀哥哥個間~
林大輝暫時未有入讀此校資訊分享, 不過講成績應該同德信差唔多。 不過學生多數都運動叻既, 學校都會比好多機會運動方面好既學生~
‹ 上一主題|下一主題