用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學一般要唔要用iPad?
go

請問中學一般要唔要用iPad?

2位高小的公子不約而同,用緊來上zoom的iPad已危在旦夕,急需添置作上zoom用。
請問如果上到中學返學一般要用到iPad嗎?要的話就買高階的,否則就平平上到zoom就算了。

我哋要。我都只係買iPad, 係RAM要多果隻

我地用MacBook

醒目開學勳章

唔需要啊

小余 發表於 22-2-16 15:06

2位高小的公子不約而同,用緊來上zoom的iPad已危在旦夕,急需添置 ...

就算實體面授, 有啲中學需要ipad上堂, 我2個的中學需要帶ipad返學的!

王家爸爸    發表於 22-3-3 12:35
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有D學校規定model,可以跟學校大lot買,如果自己本身有,要交俾學校整settings

亦有有D學校無特別要求,網課上到就得,返學校用的iPad由學校提供,學生無需要帶自己的

視乎學校。可以打電話問下學校 IT 老師(通常佢哋都負責呢類工作)電子學習佔幾多洗唔洗添置一部新嘅去應付或者可以跟學校訂。

而家買ipad都唔容易

回覆 AnitaPun 的帖子

好視乎學校自己本身

我有一個心得就係
WiFi入房唔穩定
我改用LAN線
我是護書簿

小余 發表於 22-2-16 15:06

2位高小的公子不約而同,用緊來上zoom的iPad已危在旦夕,急需添置 ...
iPad比電腦方便。

王家爸爸 發表於 22-3-3 12:36
iPad比電腦方便。

論方便,Pad & Mac都多用,不過Mac係常用。又不過,視乎用家睇法~

mcl203 發表於 22-3-3 16:37
論方便,Pad & Mac都多用,不過Mac係常用。又不過,視乎用家睇法~
iPad加手寫筆,又輕。有需要既時候,配個藍牙鍵盤,相當靈活。

要,平時大多數功課也是電子功課,做功課和交功課也是用iPad,所以我哋好少用paper的。

大女MacBook (學校建議)上網課,iPad寫筆記;

二女iPad(學校無任何建議)上網課,iPhone用Quizizz,Kahoot!等。如果老師用Nearpod,都要用返iPad。iPad無split screen,同一時間Zoom同Nearpod無咁方便。

王家爸爸 發表於 22-3-3 17:09
iPad加手寫筆,又輕。有需要既時候,配個藍牙鍵盤,相當靈活。

iPad Air咪貴過部 MacAir ~~~

BHA 發表於 22-3-3 22:39
大女MacBook (學校建議)上網課,iPad寫筆記;

二女iPad(學校無任何建議)上網課,iPhone用Quizizz,Kahoot! ...
更新iPadOS,就可以有split screen

王家爸爸 發表於 22-3-4 09:34

係喎。

屋企兩部iPad都俾咗小朋友用,我依家都唔多識用tim⋯⋯

王家爸爸 發表於 22-3-4 09:34

原來Nearpod唔support split view⋯⋯