用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)
樓主: znc
go

[中學] 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)  

wwlylo 發表於 22-2-18 15:38
只可以講, 各IS 學校都有各長短處。因我小朋友想選讀IB Chinese A, 此終直資IB 學校教中文會比IS 理想,  ...

同時提供ib and dse 的直資,大部分都要求考 Chinese A, 李寶春就唔知。

孩子想讀中文A,有無特別原因?同大學選科有關?

poonseelai 發表於 22-2-18 15:59

同時提供ib and dse 的直資,大部分都要求考 Chinese A, ...

佢鍾意中文寫作,所以想讀Chinese A

wwlylo 發表於 22-2-18 16:28
佢鍾意中文寫作,所以想讀Chinese A

中文 A 以文學分析為主,是否孩子興趣?可以睇下 pass paper 考什麼。到 ib選科,不單衹看鍾意與否,能力和大學心儀學科要求,也要一併考慮。

poonseelai 發表於 22-2-18 16:39

中文 A 以文學分析為主,是否孩子興趣?可以睇下 pass p ...

佢可以, 佢鍾意分析文學, 無論中文同英文佢都鍾意

poonseelai    發表於 22-2-18 17:34

znc 發表於 22-2-16 13:40
我想下年幫我囝囝報讀蘇浙國際嘅year 7,想問下大家意見。

我有個朋友個囡囡之前喺度讀咗幾年,而家轉返出 ...

壓力大到肚痛的點是什麼?她走果時是讀幾年班?我仔讀緊y7,好似無乜壓力,師資好唔好我就唔識評論。因為我自己英文不好。但同學仔個個都幾純品,好乖!

may850307 發表於 22-2-25 21:47
壓力大到肚痛的點是什麼?她走果時是讀幾年班?我仔讀緊y7,好似無乜壓力,師資好唔好我就唔識評論 ...

佢走嗰陣時係啱啱考完IGCSE, year 11

佢係因為壓力而胃痛。KS3 一般唔會有太多壓力,因為未需要面對公開考試嘅壓力住。

回覆 znc 的帖子

我就係幾年前係個度轉出黎.......只要你小朋友稍微活潑少少,已經會每星期見家長

我大仔Y7入,讀咗大概一年,我概總括:如果本身係一路讀上去又或者個底唔差入到啲好嘅班就叫做OK.好似我個仔咁由L S轉過去成績唔係好,去啲班唔好,絕對係自生自滅,冇國際學校氣氛,之前網課我仔漏左要上咗一個科目幾個月,幾個月冇上一個科目老師冇問過冇email過我(我明白呢啲係自己責任不過唔係幾日係幾個月完全冇上過),另外我個仔啲功課好甩漏,email老師冇人覆.有個別老師會好啲。
我唔批評間學校好唔好,我只係分享一個本身唔自律嘅L S男仔轉去Kccis嘅實際情況,可能你小朋友自律啲又或者今年老師或者head Teacher唔同,情況或會唔一樣

Mwmmm 發表於 22-3-6 00:07
我大仔Y7入,讀咗大概一年,我概總括:如果本身係一路讀上去又或者個底唔差入到啲好嘅班就叫做OK.好似我個仔 ...
咁真係free得好緊要 :D可以分享多啲嗎?Y7有無考試,會唔會排名次?分班係咪就係跟考試名次分?

作為用家,想公道講幾句:我小朋友係由一間band1中學的私小轉到kcis,小朋友係前小學都適應到,但家長我唔認同教學方式同大班制,小朋友亦讀得比較辛苦,係有條件情況下,我地轉校到IS,因為對中文有要求,所以無選擇其他IS,去左kcis。
當時收到offer都有猶豫,學校名氣無其他IS咁大,校舍都比較殘舊。而且以我小朋友既學習態度同成績,可以考到更好既IS。同小朋友傾完決定轉,入去讀左幾個月,小朋友讀得開心。

中文 - 每日都有中文堂,有抄寫,有默書,學校有講普通話既學生,大家都用英文溝通。我有對比小朋友之前既私小既中文程度,同ISF中文,我認同課程既難度同作業量。

英文 - 學校行英制,major subject係同一個老師教,每堂課有TA。課程設計適合我小朋友,例如,有topic係關於habitat,我小朋友從LS出黎,佢係前學校無機會接觸過“學科以外”的世界,佢好開心,上課做功課全部係自發性去做。比起之前我要佢背書,默書,做paper個種情緒,完全兩個人。

師資 - 我都有爬文,師資流失嚴重。其實全港都係。轉左zoom class之後,我先有機會睇到kcis既老師質素同教學水平。我自己係從中學出去外國讀書,所有老師包括PE,music,同輔導語言(如果小朋友英文同中文需要幫助,學校會安排“補習班” 每日朝早上課之前同小朋友補習)有心教學生之餘,小朋友都有好大進步。同老師溝通好方便,好似whatsapp既app咁,有問有答。從zoom class安排就睇得出,學校係以學生為本。

講完好野,都要講下不足:
成績 - 畢竟kcis一直不是我心目中最理想最心儀既學校,大家都知道中學部麻麻,但用家家長先知道,從kcis小學轉出去既學生,有去isf,有sis(因為有中文底),法國國際,cis都有。大家會question數量,不過有名氣大的IS學校認可,也是很重要的肯定。

校舍舊,學費體現到。除東區之外,要靠保母車。同中學部share校舍,雖然大家唔係行埋一齊,不過都影響唔好(timetable唔同)。名氣唔大,經常都有家長問呢間咩IS,大家唔係好清楚學校,以為好差

emioli 發表於 22-3-15 13:48
作為用家,想公道講幾句:我小朋友係由一間band1中學的私小轉到kcis,小朋友係前小學都適應到,但家長我唔 ...
我幫小朋友排緊P1, 都掙扎有位的話升K3定轉P1..(因為現讀K3的幼稚園真係好好 )聽到你comment 我都放心考慮!

想問下小朋友係幾時轉?想請教下英制 教學模式係點樣….活動教學多?要做project?

(sorry因為我見最終都係考IB  諗緊小學教學對中學影響)
(因為有諗過HKCA PLk 小學行IB  …)

回覆 nhtnth 的帖子

KCIS既P1難d排到,因為KCIS行英制,幼稚園得2年,大家都係直升上P1。如果唔係疫情,有排隊既小朋友又已經係其他學校開左學,都好難收到call waiting。小班制,得3-4個班。我可以理解你既猶豫,我小朋友當時都係考左上一間好好既私小,可能需要家長去認同教學理念,再決定係咪轉過去。課程係英制,對小朋友英文水平要求高d,我小朋友係LS私小轉去,暫時無問題。學科包括

數學 - 有朋友會誤會國際學校既數學係bb級,我小朋友係LS測驗都係90分以上(狂操卷),本來LS小一仲學緊加減法,去到KCIS就直接學乘法同3D shapes,我需要同小朋友跟一跟先可以。老師用好多視頻教學,遊戲功課,係幫助小朋友理解concept,而唔係死做死記。

Literacy - 唔係好似LS咁教grammar同背單詞,所以需要家長認同理念。英式literacy係教讀寫技巧,grammar都係滲透係入面。直接就寫信,寫poem,閱讀理解都會難d。老師會特別講:我唔要求小朋友識串字,唔識串就儘量blend出黎,上zoom好多小朋友都會寫下寫下問老師***字點串。

Topic -(類似science)上兩個月學habitat,food chain,老師會同小朋友一齊做diorama,全班都好開心,個個同學仔都好投入做project。

普通話堂(每日都有,難度唔容易,對比LS認字少做,做題少做。有背書同默寫)。每日有足夠時間課外活動同做運動。

無論係之後升讀Alevel,讀IB,定係外國升學。其實都係被認同的課程,唔需要太擔心,同ESF既curriculum係相差唔多既。

可以補充下,LS一上zoom,其實乜嘢課外活動都無左(之前有報體育班樂器班,每星期6上堂)KCIS轉zoom之前,係學校有安排課後活動,自己報名。開始zoom之後,學校將所有ECA轉為zoom,唔收費,小朋友自己login上去學,一齊做。每日唔同類型,圍棋畫畫體育類講故事,如果唔怕小朋友對著屏幕時間太長,大家都會比小朋友上,係optional既。zoom timetable安排合理,上40分鐘,休息40分鐘(小朋友自己可以login搵老師一齊做功課/自己有能力就自己做曬自己upload),如果可以係每堂課之後個40分鐘做曬功課,下午3點開始就做自己野。

emioli 發表於 22-3-17 12:32
可以補充下,LS一上zoom,其實乜嘢課外活動都無左(之前有報體育班樂器班,每星期6上堂)KCIS轉zoom之前, ...
呢個模式真係理想小學生活!:D 我地都打去問過 話要睇黎緊小一開3定4班先知P1入機會大唔大…
多謝你分享!!!

回覆 emioli 的帖子

知你話小朋友由小學轉過去KCIS
即係你小朋友係讀緊 KCIS 而唔係 KCCIS?
其實佢地上面係講緊KCCIS唔好, 而KCIS都幾好呀...
佢地唔係話KCIS 唔好...

KCIS - primary school
KCCIS - secondary school

回覆 sipdowy 的帖子

我小朋友係kcis啊,唔係中學部因為爬樓見到有家長問,插班小學部p1
所以我先答

回覆樓主:

KCIS 是不錯, 尤其是他們的中文課程係好好。 科主任楊老師真係一位好老師,可以鼓勵學生去學中文。
我小朋友在小學期間,老師都算穩定, 流失率唔高。

但中學部,如家長只求學愉快地學習,對學業沒有要求的話,yr7-yr9 都還可以。 如家長對小朋友的學業有要求, 你就要令到小朋友入到每科的top set, 這樣會好一點,因為入到top set 的學生係好勤力,讀書氣氛好。
如你希望小朋友英文有進步,就唔好選擇KCCIS, 因為學校對英文係零support. 由於學校收了很多本地生及內地生,他們在校主要溝通語言係用廣東話,但上堂仍只會說英文,這同小學部完全不同。

KCCIS 的數學係教得不錯, 佢地maths head teacher 亦係訓導老師, 對學生有要求, 而所有老師(Mr Buke) 除外, 都教得好好,而且老師同學生的關係亦好好)

KCCIS 的英文, 今年簡真係不知所謂, 上年整個department 老師走了、今年請了班新老師返來, 當中有一兩個老師教得還可以, 但聽說有一個新老師他教IGCSE top set同IB ,上堂係唔教書, 每堂用一半時間講癈話,另一半時間就學生自修。 班學生個個要去出補習。 班家長已同校長反映,但校長無視家長要求,令到家長同學生好無奈。

KCCIS 中文, 不過不失, 但與本地band 1 學校的中文程度差很多。 程度相信與band 2 尾至band 3程度差不多。 老師的qualification 應該係不俗, 有一半老師好有心機教, 有一半老師就教教得好差。

KCCIS 的humanities, 老師大至上不錯, 老師們都有心機教,亦教得好,好盡責。

KCCIS 的Science 都係不過不失,教得不俗。 但學校一點都不著重STEAM

KCCIS arts subjects , music 還可以,但學校只會提供少量的樂器 或器材供學生使用。 Visual art 的負責老師係完全唔掂。 都唔知佢知唔知自己點比分, 居然有學生乜功課都唔交,就有A, 功課交齊就只係比pass.

KCCIS 的 PE , 提供基本課程及設施。 不要有期望。學校有校隊,但只係某部分學生受邀請,學校只有少量培訓。

KCCIS 的Admin 係差到你不能想像。 學校係唔會有任何Apps 跟家長溝通, 只會用email. 學生問題要家長自己問老師,老師會選擇性解答。 家長唔好期望學校會主動跟家長溝通。 你亦要接受學校只會在最後一刻才通知家長學校的安排。 家長要有心理準備,國際部中學資源係比直資部(本地部) 差很遠。雖然國際部每月交過萬學費, 但應得的資源遇比一間細津校的資源還差。 感覺學校賺到盡,亦不願花錢投資在學生身上。

建議: 如果學生入唔到ESF , KCCIS 係一個踏腳石,可讓學生讀一、兩年後, 就轉校。 或者讀完yr9 後可去外國升學。 如果讀本地學校讀得辛苦,尤其是中文, KCCIS 都可以係一個選擇, 但必須在yr 10 前轉校。
學校IB 係冇support, 社會服務的對象,都係自己學校學生。 而且老師流失率大。 如決定在此校讀IB, 要預足彈藥比補習費。

KCCIS 實是一間掛住國際學校的名,但內裏實是一間考國際試而用本地教學方法的學校。

如決定入這所學校,必須忍受學校以上的問題。

我不知道學校明年會否改革, 亦會否作出改變。 以上只是我所經歷的事, 跟大家分享。

wwlylo 發表於 22-4-7 12:12

KCIS 是不錯, 尤其是他們的中文課程係好好。 科主任楊老師真係 ...

多謝分享!你小朋友現在還在讀嗎?咁你小朋友最後考了什麼大學?

回覆 wwlylo 的帖子

非常有共鳴,呢間真係一間好容易入嘅踏腳石,都有佢嘅好處
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊