用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)
樓主: znc
go

[中學] 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)   [複製鏈接]

另外,毒品唔毒品,性濫交,墮胎,跟本唔會分學校。
我係local band 1學校出身,band 1 仲要係教會女校。大家都覺得好乖啦梗係。我個年又咪係有人大肚同入黑社會....
呢類型問題,家庭教育其實佔好大因素...

所以外邊講佢哋中文好,全因多國內人,自己家庭關係,唔係好關學校事

佢哋中文老師係好,但係都係果句,as subject 好得去邊可以想像得到

Kcis中文好因為佢哋用本地課本,同老師夠嚴肅,小朋友都聽話。kccis 高set中文好,好多係本地學校轉過去,唔只是內地。

behd 發表於 22-2-18 11:10
Kcis中文好因為佢哋用本地課本,同老師夠嚴肅,小朋友都聽話。kccis 高set中文好,好多係本地學校轉過去,唔 ...

有不少係小學部升上去。
小學部的中文課程係教得好好, 中文科主任楊老師真係一個好有心的老師。 雖然不是每一個學生的中文出類拔萃, 但她總有辦法令到學生不討厭中文, 繼續學下去,這點我覺得很重要的。

佢地IGCSE 中文的成績係非常好,大部份學生都取到佳績, 令到老師安於現在, 不求上進。 亦因為這樣,不進則退, 令到學校的中文程度不能跟上本地學校的步伐。

wwlylo 發表於 22-2-18 11:27
有不少係小學部升上去。
小學部的中文課程係教得好好, 中文科主任楊老師真係一個好有心的老師。 雖然不 ...

選IS但要中文程度跟上本地學校的步伐?Anyway, IGCSE中文成績好,是否ib會選中文A?取 bilingual diploma (即中文英文皆A) 比例高嗎?網頁看不到資料。

回覆 poonseelai 的帖子

"選IS但要中文程度跟上本地學校的步伐"係好多家長嘅想法...

ycycwing 發表於 22-2-18 12:37
回覆 poonseelai 的帖子

"選IS但要中文程度跟上本地學校的步伐"係好多家長嘅想法... ...

但又唔去諗吓本地學校嘅英文程度永遠都唔及IS…..

魚與熊掌 不可兼得

回覆 wingjaiii 的帖子

係。然後會有人反駁本地學校學生英文都可以好好。但唔會話你知學生本人花左幾多心機。
所以想經學校學好中文,一律建議本地。又或者自己外補。

ycycwing 發表於 22-2-18 13:00
回覆 wingjaiii 的帖子

係。然後會有人反駁本地學校學生英文都可以好好。但唔會話你知學生本人花左幾多心 ...

兩邊都讀過
可以話俾你知本地學校嘅學生係永遠都達唔到嗰種native嘅英文Level
就算講點好點好,思考方式根本唔同,表達出嚟一聽就知唔係native。

wwlylo 發表於 22-2-17 22:51

我小朋友唔肯轉去簡體字的學校。 而且佢想轉去直資的IB 學校 ...

謝謝分享。

係因為而家學校唔係太”IS”所以小朋友抗拒其他IS?

讀IS 基本上冇可能要求中文去到本地程度,除非大量金錢私補或LS 學生中學轉IS。如果要求超好中文不如留係LS

wingjaiii 發表於 22-2-18 13:08

兩邊都讀過

本地課程英語係 2nd language, 着重串字,gramma 等,同 IS 英語係母語,透過 immersion 形式係兩種制度,無須比較。用2nd language 方法相對需要要求少D資源,同學仔自己多閱讀多聽多睇多寫一樣可提升水平。我自己幾十歲都一樣每天仍學習中。

poonseelai 發表於 22-2-18 13:56
本地課程英語係 2nd language, 着重串字,gramma 等,同 IS 英語係母語,透過 immersion 形式係兩種制度, ...

所以其實想表達嘅係
魚與熊掌不可兼得

如果覺得英文好重要,去is不應再拘泥於中文冇本地學校咁好,因為一定會差好遠,如我之前所講,係native or not嘅問題

同樣如果覺得中文好重要,一定係揀本地學校

wingjaiii 發表於 22-2-18 13:58
所以其實想表達嘅係
魚與熊掌不可兼得

同意,家長清楚自己要什麼係好緊要,錯配會苦了自己同孩子

我都預計如果小朋友讀IS 中文好難有local 水平><我只想學校個環境係鼓勵小朋友繼續學中文(一日一堂其實都算唔錯)
其他科目 我覺得係咪用母語教只會影響小朋友吸收

自問小學都係靠睇書多 先keep到作文正常水平
學校都係得閒幫你默下書(可能我小學太廢 haha)

大家講本地學校的「中文好」,係符合香港這個時空的中文好,聽講讀寫的能力其實並唔係高水平。

v369234 發表於 22-2-18 01:05
繁體中文中小學..包括私校...直資未必一定好...辦學自由度受資助條件限制...高中學生都擔心唔呢,好學校有 ...

多謝呢個list:) 我心目中都未考慮要俾太多debenture/levy的學校
最後screen 剩唔多選擇.....
CKY係心水 但如果考唔到 都唔勉強 :D
所以都想睇定其他

我見KCIS普遍都正評 如果排到又考到都會考慮:)
中學就再考過

回覆 behd 的帖子

呢個都係一大問題,每年keep 住走學生,收返新生大多數都係local school 學生,整體英文水平係其中一樣嘢要考慮所以決定離開。如果現在讀local School學生,都算係一條出路練習英文

poonseelai 發表於 22-2-18 12:14
選IS但要中文程度跟上本地學校的步伐?Anyway, IGCSE中文成績好,是否ib會選中文A?取 bilingual diploma  ...

佢哋唔多學生升讀IB , 近幾年最多20-40 個升IB
老師話有學生係bilingual diploma, 但冇講實人數。 老師只係講跟據學生能力是否安排佢地讀 Chinese A or B

melobi12 發表於 22-2-18 13:30
謝謝分享。

係因為而家學校唔係太”IS”所以小朋友抗拒其他IS?

只可以講, 各IS 學校都有各長短處。因我小朋友想選讀IB Chinese A, 此終直資IB 學校教中文會比IS 理想, 所以佢想考返入直資學校讀IB
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊