用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)
樓主: znc
go

[中學] 蘇浙國際kccis好唔好(*꒦ິ⌓꒦ີ)  

回覆樓主:

To be fair, 雖然KCCIS 的學校管理係差, 但我個人應為學生的紀律比其他IS 好, 大部分學生都係純樸的。

因為大部份KCCIS 的家長都係管教得好嚴。

想請教下家長們
大家都係由K/P1 KCIS 直上嗎? 係咪直上的小朋友英文都fluent?
thanks!!!!
(sorry..因為暫時屋企都係講中文多 最多係同佢講故事/返興趣班係英文 )
小朋友 local K2
thanks!!!!!!!!

wwlylo 發表於 22-2-17 18:16

To be fair, 雖然KCCIS 的學校管理係差, 但我個人應為學生的紀 ...

除非你有證據,在 forum 公開指某學校打胎和毒品係好普遍,有D不負責任

wwlylo 發表於 22-2-17 18:16

To be fair, 雖然KCCIS 的學校管理係差, 但我個人應為學生的紀 ...

嘩真心離譜,夠膽喺公開平台講呢啲「聽說」
唔使為咗抬高自己學校去踩低其他學校囉。

Btw我屋企附近好多kccis 學生,細細個都講好多粗口,又串
親耳聽到。

wingjaiii 發表於 22-2-17 20:59

當然KCCIS 亦有這些情況, 但我在校期間未有聽聞學校有這些問題。 正如我上文所說, 大部份KCCIS 的家長係管教型的, 所以學生比較純樸。

確實曾任該校的PT 老師叫我不要考慮轉到這個group 的學校 (何文田那間除外)而我亦親眼看見有些KCCIS 轉了這校學生變壞了。

當然每間學校都有品行唔好嘅學生,亦有好乖的學生。 真係要睇小朋友的定力。連弘X 咁出名的學校都有性侵犯的事發生( 已出了新聞)

只係有家長問我KCCIS 的程況, 我只係說實話。 我從來冇貶低任何一間學校的意思。KCCIS 的訓導老師係好嚴, 而每個學生都好驚佢,學校對學校欺凌都非常重視。 欺凌者或操行欠佳者係會被要求停學的。

如我文字令你感到反感,心感歉意。為了平息你們的怒火, 我會移取該校校名

現在我只會回覆善意及理性的詢問。

謝謝你

nhtnth 發表於 22-2-17 18:46
想請教下家長們
大家都係由K/P1 KCIS 直上嗎? 係咪直上的小朋友英文都fluent?
thanks!!!!

小學部係, 但中學部不是

wwlylo 發表於 22-2-17 21:42

請你不必這麼激動,請你看看以下新聞

毒品問題,LS就無?為何要標籤IS孩子?形容食毒品好普遍?

女仔要打胎,學生食毒品, 但聽說這些在某些IS好普遍的。

@@@

好普遍?唔係卦。

為免令大家不安, 我已收回我所post 的學校

wwlylo 發表於 22-2-17 17:47
公平一點, 其實有好多好老師,但學校留唔到好老師,比好老師走晒。肯留低那些老師, 都係等退休。

KCCI ...

點解你覺得師資咁差都唔幫小朋友轉校?就係為左繁體中文? 仲有咩吸引力?

回覆樓主:

唉其實我自己都接觸過唔同is嘅小朋友

真係好睇小朋友自己嘅定性,同父母嘅培養。

都係嗰句啦,近朱者赤近墨者黑

我囝就好受朋輩影響嘅,聽啲朋友講多過聽我講,如果佢肯同啲乖嘅同學仔玩就梗係好啦,但都會有機會同曳嘅學生一齊而學壞。呢個亦都係我十五十六個位之一。

呢啲負面嘢,預咗每間學校都有㗎啦,就算冇俾人報導出嚟,都唔代表入邊冇,天下烏鴉一樣黑

melobi12 發表於 22-2-17 22:42
點解你覺得師資咁差都唔幫小朋友轉校?就係為左繁體中文? 仲有咩吸引力?
...

我小朋友唔肯轉去簡體字的學校。 而且佢想轉去直資的IB 學校,唔想去其他IS, 所以要待佢考完IGCSE , 出了成績, 就會搵其他學校升讀IB。 再者疫症關係, 就算轉校後都要上Zoom, 故此還未轉校,但我地已經搵晒資料,一出成績就會即刻轉校升Ib。

我地已報李寶樁, 等緊消息

wwlylo 發表於 22-2-17 22:51

我小朋友唔肯轉去簡體字的學校。 而且佢想轉去直資的IB 學校 ...

李寶春教署資助形式屬直資,但實際上係一間IS

nhtnth 發表於 22-2-16 23:54
明白…!除左外國升學,多人在中學前/中學轉校嗎?容易轉到嗎?IB我見得好少人考…因為我都有諗過中學會轉 ...

KIS都係繁中

繁體中文中小學..包括私校...直資未必一定好...辦學自由度受資助條件限制...高中學生都擔心唔呢,好學校有壞學生...

ANFIELD, ASHK, CAIS, CAPCL, CDNIS, CIS, CKY, Creative Primary, ICA, ICHK, IMS, InvictusHK, ISF, JIS, KCIS, Kingston, KIS, PLKIS, RCHK,THINK, YCIS, YMCA CS, VSA

李寶樁係IS,週末仲唔可以返屋企。無咗管得嚴的家長吼實,理論上女仔打胎和學生吸毒的情況一定好普遍。未必啱你。

poonseelai    發表於 22-2-18 09:29

其實好小有呢啲事發生,起碼我身邊其他不同IS朋友都冇乜聽聞,全部都算好乖,好彩

同埋唔好以為KCIS佢中文會好D,其實一D都唔好,中文as subject only not bilingual ,所以唔好誤信網上謠傳話佢係中文好好嘅IS走去讀,我當初就係以為咁樣入咗去,所以最好自己了解清楚

如果你想找人同你爭咬, 對不起,我不是你的對象。 我已經收回我的說話,你地又何必咄咄逼人呢?

SISian 發表於 22-2-18 10:08
其實好小有呢啲事發生,起碼我身邊其他不同IS朋友都冇乜聽聞,全部都算好乖,好彩

同埋唔好以為KCIS佢中文 ...

KCIS (小學部) 教中文教得好, 但中學教得普通, 但佢係用本地學校的啓思教科書教書。 如果學生係入讀top set 中文, 佢地中文會不錯, 基本寫一篇400 - 500 字作文, 不成問題, 但top set 的學生有部份係來自於內地。

SISian 發表於 22-2-18 10:08

同埋唔好以為KCIS佢中文 ...

要中文好我一律建議直私嘅本地學校,又或者行non local 課程的Private Independent School 。因為係IS層面,中文幾好都好,佢都只係一個「科目」。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊