用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF VS TSL
樓主: Janww
go

WKF VS TSL   [複製鏈接]

ms_bob 發表於 22-2-20 12:20
我住奧運站,女讀 WKF
WKF 係輕鬆,龍,德育做得好
學術真係冇特別深同谷

我就住奧運 想PM請教下

我覺得TSL出黎D小朋友望落好乖(emoji)(emoji)

我大女讀傳統津校,細女讀WKF, 差別十分之大.其實主要看小朋友性格選擇, 家長開心,小朋友更加要.......

Kars718 發表於 22-2-21 15:06
我大女讀傳統津校,細女讀WKF, 差別十分之大.其實主要看小朋友性格選擇, 家長開心,小朋友更加要.......
...

係咪津校谷左好多?TSL應該係三私一直最唔谷嘅 但始終有升中壓力⋯

我會揀WKF

早兩年都有呢兩間的offer,我哋兩公婆都毫不猶豫選擇咗 TSL...

TSL 我哋讀左兩年都覺得完全唔谷,只係班家長自己谷。。。

講笑甘講,最幸福唔係讀呢間學校嘅小朋友,而喺系呢間學校教書嘅老師。教小一課程,同學仔已經有小二程度,點會唔輕鬆。

回覆 Janww 的帖子

WKF校舍真係冇幾多間小學可以媲美,如果好似早幾年有得去禮堂聽實體講座,你更加會揀WKF。WKF同TSL報名人數唔差好遠,TSL多人報因為學費平,市中心交通方便。但TSL放位人數一定比WKF多,家長身體最誠實,所以你放WKF好多人多謝你

myfaye 發表於 22-2-22 02:02
回覆 Janww 的帖子

WKF校舍真係冇幾多間小學可以媲美,如果好似早幾年有得去禮堂聽實體講座,你更加會揀WK ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)樓主記得放TSL

樓主,好簡單理論:滿意WKF中學就去WKF; 對WKF中學有遲疑就TSL; TSL 在三私一直中已是無咁谷同多活動。多不多人考、多不多人放都不相關;重點是;你自己想小朋友條路點行。

利申,小朋友已讀小學,非兩者用家。但也有熟朋友是用家。對學校也有讚有彈。

lambeanmama 發表於 22-2-22 09:59
樓主,好簡單理論:滿意WKF中學就去WKF; 對WKF中學有遲疑就TSL; TSL 在三私一直中已是無咁谷同多活動。多不 ...

that's a valid point. WKF中學親生仔成績只四屆可以睇,具體DSE分數分佈,但三大率有公佈,~30%,另考GCE也有入三大,虽然唔知幾多,因為只有OFFER數,唔系人數。另有~10個UK G5 offer。考慮到新校同埋100%直升,好似唔错?因为B1A都唔系終點,都係~50%入三大。唔知有錯??其實我都鐘意TSL,唔係死谷,成績又幾好,只系concern升中好大壓力,小四-小六成績都要睇,同埋體藝.....
可不可以分享下用家comments?

Janww 發表於 22-2-22 11:23
that's a valid point. WKF中學親生仔成績只四屆可以睇,冇具體DSE分數分佈,但三大率有公佈,~30%,另考G ...

我不是用家,身旁有兩位用家,一位是旁邊同事,另一個是好友。同事個女,因在TSL 接觸了日文,未到中五,已攞N1 滿分,在港島名女校就讀。好友女兒,在TSL 接觸劍擊後,現應該有香港前8 ,讀九龍某名女校。我覺得學校除咗有成績發挖同學興趣做得幾好。以上都是同學自己攪,父母只在金(emoji)上支援咋。

對於某d學校公布成績水份十分高。點解唔完完整整,你心理有數。還有一d,借名比多條出路,其實張d認為差學生唔好去考DSE ,做好條數。所以睇呢d 時,要小心。

lightingchung 發表於 22-2-23 10:13
我不是用家,身旁有兩位用家,一位是旁邊同事,另一個是好友。同事個女,因在TSL 接觸了日文,未到中五, ...

其他野唔敢 comment,但 fencing 方面要有成績,我好肯定首先要多謝既係父母、小朋友既天份,跟住係出面 training 既fencing club。佢地打得叻,就算讀沙頭角中心小學一樣會咁叻

3私1直既 fencing team 一向都唔細,因為好多父母都想入 LS、DB、DG、HY,學校ECA 有冇 fencing 都會系外面學,除左林大輝外,學校只算係順水推舟 呢兩年神校以外活躍於 fencing 既小學:WKF、TSL 係其一,另外 KTS、GH、YW、油/大天、SPB、SSC

993rs 發表於 22-2-23 11:45
其他野唔敢 comment,但 fencing 方面要有成績,我好肯定首先要多謝既係父母、小朋友既天份,跟住係出面 t ...

你都講得啱,近年連津學都多咗。
我只係想講呢兩個小朋友都處事獨立,有主見,唔知關唔關學校教導方法。

TSL 好多學生都係好有主見,好有想法。
佢哋亦習慣表達自己,可能因為學校老師唔似傳統學校咁傳統,不過當然都有靜既學生,疫情前非常多活動及學習週,同學每次都好期待,而同時又會搵好多高年班同學幫手,學生比較有歸屬感,只是宜家疫情冇辦法。

疫情前有開放日,會見到好多科既project製成品,差不多每個大假都有兩份要做,做得靚唔靚冇所謂,因為唔計分,但每次做完老師必會在課堂要小朋友講解製成品,大家一齊評價揀最好的有獎品,以前就開放日展覽。

另外可能因為英文課程好多group project and presentation, 而且內容係世界觀,舉例小五其中教Famous people now and then, 帶出character traits of famous people, 接著就教Who is Malala Yousafzai? 從認識women in Islamic countries, 了解不同文化下女性的生活,再透過Malala’s speech to the United Nations 教學生寫speech 同埋present。

同樣,因科科都是英語,中文科堂少好多,普遍家長會特別幫小朋友搵中文補習,可能就等於中小搵英補的原理。

我唔知其他學校係點,我只是提供資料, 沒有吹捧學校,每個小朋友都獨特,冇話一定要讀龍定唔龍的。希望樓主揀到心儀學校。

TSL考生眾多,我亦認為TSL在三私一直中最難取得offer,當然有唔少叻既學生。但似乎升讀band1中學既百分比不如另外三私,特別是宣道,band1率可达九成幾。照計如果有三四年pre S1成績已經可以提升學校band1率,但一直都未能提升呢?
pre S1成績無非中英數三科,TSL既英文不用怀疑,但中文我估計就一般般啦。
TSL既教學模式其實與其他直資龍校相似,甚至更好,但最後派位派到散晒,其教學模式與一般官津學校并不銜接。
TSL是需要一間一條龍中學,而依間學校可提供海外考試而避開中文科。

Sing13 發表於 22-2-24 00:18
TSL考生眾多,我亦認為TSL在三私一直中最難取得offer,當然有唔少叻既學生。但似乎升讀band1中學既百分比不 ...

好認同你所講,所以坊間經常說TSL好多去顏寶玲,正正是他們銜接得不錯

Sing13 發表於 22-2-24 00:18
TSL考生眾多,我亦認為TSL在三私一直中最難取得offer,當然有唔少叻既學生。但似乎升讀band1中學既百分比不 ...
同意,如果TSL有間龍中或聯繫中學係保良局第一張永慶咁就唔同講法

https://www.plkctslps.edu.hk/en/content.php?wid=141

其實我都同意樓上幾位嘅comments。TSL嘅理念幾好 唔係死谷成績 好多好吸引嘅活動 其實同WKF都有啲相似 但學術相信比WKF更深 佢成績有啲分化 入神校幾多但Band 1 率比其他3C差啲 我估就係因為冇死谷成績 我都同意TSL除左冇龍 冇乜缺點 但如果有 就更加爭崩頭喇

Janww 發表於 22-2-15 23:49
本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非 ...

王錦輝一條龍 AL 往績佳
計DSE 陳守仁8成半升同級或更佳

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3857864&pid=49071330
‹ 上一主題|下一主題