用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF VS TSL
樓主: Janww
go

WKF VS TSL   [複製鏈接]

Janww 發表於 22-2-15 23:49
本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非 ...

去一轉升中討論區, 你就知應選邊間.
有D 人是某學校家長,會護校,

有龍讀龍係啱, 但係睇下邊D 龍.如果係英華/港同.就啫
三私一直學生 都好少選 新界東個2間

Janww 發表於 22-2-16 08:40
多謝大家俾意見。我本來揀左WKF,但好多人建議我揀TSL,話50%入B1A,又近。我有點驚,因不覺得WKF差咁多,D ...

個人意見,如果對小朋友中文有信心,入TSL前列唔算太難。相反中文唔好要爭前列會好困難,因為TSL小朋友英文差距好少。

Janww 發表於 22-2-16 10:43
我覺得才K3還好難講 我女性格外向 學術不確定 但有SFA同埋TSL offer,我估不會差,但6年後好難講⋯
...
其實你心有所属就當機立斷,哩度太多人有利益衝突,未必個個意見都中肯

Janww 發表於 22-2-16 08:40
多謝大家俾意見。我本來揀左WKF,但好多人建議我揀TSL,話50%入B1A,又近。我有點驚,因不覺得WKF差咁多,D ...
50%B1定50%B1A呀?! 唔好攪錯喎

Raccch 發表於 22-2-16 10:57
回覆 Janww 的帖子

揀學校真係好個人,只要自己覺得適合就可以。我依家發現無論幾好幾受歡迎的學校,都總 ...

You are right. 各花入各眼,同樣的學校不同人的選擇可以好唔同

回覆 mcl203 的帖子

考DSE=修讀JUPAS?咁我搞錯咗

ok3 發表於 22-2-16 14:24
50%B1定50%B1A呀?! 唔好攪錯喎
21年係50% B1A, 係米年年都係咁就唔知

Janww 發表於 22-2-16 15:11
21年係50% B1A, 係米年年都係咁就唔知

就算入坊評B1A中學,並不代表佢哋係B1A生或水平。英小生考英中係存在少少優勢,始終佢哋銜接性係比較快。當中有些中學並不完全只睇成績收生~~~

想請教下, 聽聞近年WKF的學術程度加深了, 請問WKF加深後的程度都是不及TSL? 揸這兩間確實不容易決定, 學習環境, 教學模式和未來競爭力都是重點考慮...

回覆 lightingchung 的帖子

Agreed what you said totally!!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860168&highlight=%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC%9D

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859635&highlight=%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC%9D

看看關於王錦輝的討論

lightingchung 發表於 22-2-16 13:42

我會選WKF, 因為唔想煩昇中
大學同學個仔WKF考完DSE入左英國Imperial,  
我覺得讀中學都係靠自己,可以輕鬆直昇band 1校風好中學好吸引,小朋友小學唔洗咁大壓力

利申,小朋友讀港島津校,有聯繫中學

兩間都是愉快學習既學校.差唔多是最多人考既小學。
如果認為中學名校很重要,家長及學生願意付出,咁就TSL吧.
如果入左WKF,認為學校唔夠勁,咁就由你既小朋友將榮譽帶給學校吧。
升中亦唔需要為其他名中作嫁衣裳。新派直資靠既就是子弟兵。
WKF一樣可以培養出學生考到醫科,世界名校。

Azzurro 發表於 22-2-17 00:44
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860168&highlight=%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC% ...

Thx 4 sharing. 我有睇过呢个贴,因為WKF offer好早出. 我谂如果入唔到中學精英班,咁黎TSL都好難維持前頭入B1A

cantona2001 發表於 22-2-17 01:19
我會選WKF, 因為唔想煩昇中
大學同學個仔WKF考完DSE入左英國Imperial,  
我覺得讀中學都係靠自己,可以輕鬆 ...

多謝分享 佢哋年年有入Imperial 我仲以為多數係通过GCE 入

TSL

lightingchung 發表於 22-2-16 13:42

正解。新界東兩間,一間校長老師換得咁頻,另外一家用家又多數有特定背景或政治理念。其實家長如果清楚呢滴,其實好易揀。入得三私一直何須介意冇龍中。

TSL  

三私一直同龍中要取得既目標不同,前者是要將小朋友送入名校,後者好多都是实行愉快學習.關鍵是家長認為邊種方式適合自己小朋友.
至於上文話新界東另外一家直資多數有特定背景或政治理念,一者其小一面試,只見小朋友不見家長,二者有差唔多兩千學生,四千家長,一個家庭都可以有唔同理念…三者铺埋上大陸或者去英國既路,各取所需吧.

回覆樓主:

我住奧運站,女讀 WKF
WKF 係輕鬆,龍,德育做得好
學術真係冇特別深同谷
睇妳追求乜啦,我都係求個囡讀得開心冇壓力

但搭校車7點前上車,7:50先返到學校
搭校車想早d 返學校參加 d 上課前活動就唔得
睇住同屋苑的TSL 小朋友7:30先落樓行返學,覺得舒服好多
如你覺得自己小朋友讀 TSL 都跟到嘅,TSL 或者都係唔錯選擇

‹ 上一主題|下一主題