用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄蓮花xx囊可入境?
樓主: brother4
go

[英國] 寄蓮花xx囊可入境?

回覆樓主:

公海個邊講到蓮花是什麼新野瘋搶,我地呢邊留學家長去年初巳一早寄去,有些同學暑期有回港也托他們帶些回去。

pauline_c 發表於 22-2-15 14:37
清痰我覺得果皮水好有效,唔知你小朋友可唔可以煲嘢,用一隻果皮,加兩至三碗水,水滾轉慢火煲半個鐘,再 ...
從藥膳既角度睇,任何潤肺既食物都可以化痰止咳。水果既香蕉、蘋果、橙、梨、梅、枇杷、橄欖之類;肉類既鴨、豬;其他既豆腐、雞蛋、牛奶、乳製品、銀耳、山楂、杏仁、銀杏都得。

pauline_c 發表於 22-2-15 14:37
清痰我覺得果皮水好有效,唔知你小朋友可唔可以煲嘢,用一隻果皮,加兩至三碗水,水滾轉慢火煲半個鐘,再 ...
好喎!屋企有啲自己曬嘅陳皮有十幾年,下次叫佢帶D過去。

manman333 發表於 22-2-15 19:03
公海個邊講到蓮花是什麼新野瘋搶,我地呢邊留學家長去年初巳一早寄去,有些同學暑期有回港也托他們帶些回去 ...
係呀,我仔話有一半留學生都有帶好多盒過去,我仔九月返去開學都帶咗5盒過去。

春節前寄咗幾盒蓮花清瘟膠囊畀阿仔, 寫supplement, 順利收到. 最近真係唔好彩中咗omicron, 開頭流鼻水, 阿仔以為係鼻敏感, 無理會, 但之後咳, 自己驗先知中招, 之後才食清瘟膠囊, 食咗一日後已經同我講好咗好多, 好有效.

brother4 發表於 22-2-14 19:50
另食咗效果如果?

all thx

回覆 yuyueng 的帖子

請問大家在哪裏買

milk1912 發表於 22-2-16 01:31

請問大家在哪裏買

你指蓮花?裕華,北京同仁堂,華潤堂,屈臣氏,萬寧網店同實體店都有,但係都係賣曬

前日我係屈臣氏網店買到,佢間中推出來,但每次數量唔多,有網友講一日推幾次

SmileSmileSmile 發表於 22-2-16 06:54
你指蓮花?裕華,北京同仁堂,華潤堂,屈臣氏,萬寧網店同實體店都有,但係都係賣曬

前日我係屈臣氏網店 ...

隔離貼baby E有講,同上有售,藥房都有但有D炒高價出售

brother4 發表於 22-2-16 08:33
隔離貼baby E有講,同上有售,藥房都有但有D炒高價出售

我前日係屈臣X網店買左兩盒,如有家長急須可聯絡我,可讓一盒出來,$49

manman333 發表於 22-2-15 19:01
我仔成年沒回來(暑假停飛滯留直接開學)我去年巳寄5盒過去。 成個暑假留英都沒什麼事(未打針,因為沒有回 ...
幾歲?

bananaGi 發表於 22-2-16 09:31
幾歲?

KIMLIFEINUK 發表於 22-2-15 03:50
我前日先食左2粒,有少喉嚨痛同鼻塞,2粒就 ok左,同埋佢無西藥咁「散」,唔會成個人好累咁,我一直都靠佢 ...

請問係連埋個膠囊食定係要拆開個膠囊?

kct18 發表於 22-2-16 14:46
請問係連埋個膠囊食定係要拆開個膠囊?

係成粒吞,唔洗拆
8-)

anitawong21 發表於 22-2-16 15:16
係成粒吞,唔洗拆

Thanks

SmileSmileSmile 發表於 22-2-16 06:54

前日我係屈臣氏網店 ...
我哋果D係暑假嘅時候買嘅,買咗比仔女帶去開學,當時大把貨。

milk1912 發表於 22-2-16 01:31

請問大家在哪裏買
暑假嘅時候起同仁堂買,果時大把貨,買咗比仔帶過去。

janicetsang 發表於 22-2-14 23:56
始終果邊無醫生睇,寄去看門口,有需要試下個效果再決定是否繼續食。

想請問是否中咗就不能看醫生?因為我見呀女話有次好似肚痛去睇急症,好快有得睇,但藥係咪自己另外走出藥房配我就無問.

rubycourt 發表於 22-2-16 17:28
想請問是否中咗就不能看醫生?因為我見呀女話有次好似肚痛去睇急症,好快有得睇,但藥係咪自己另外走出藥 ...

通常唔舒服係先滙報咗,然後按情況決定,可能你女突然肚痛,佢哋認為係急症咪即刻有得睇,我小朋友胃痛只能安排見視像醫生,仲次次唔同人,次次唔同藥
8-)

王家爸爸 發表於 22-2-15 10:44
效果點,其實就睇人。不如睇下啲主要成份:
1。金銀花,其實係大部分廣東人飲開既野,你去涼茶鋪飲杯五花茶 ...

就係金銀花一樣成分,g6pd deficiency即係蠶豆症患者唔可以吃啦