用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄蓮花xx囊可入境?
go

[英國] 寄蓮花xx囊可入境?

另食咗效果如果?

回覆 brother4 的帖子

我當supplement 寄,正常可能唔得㗎。效果應該ok.

體質不適合的人食了會得不償失,不但無法預防還會更差

https://topick.hket.com/article/ ... _Srn6bjs4WmUYj0Rmao

始終果邊無醫生睇,寄去看門口,有需要試下個效果再決定是否繼續食。

我舊年寄咗10盒過去。

阿囡上兩個星期中咗,食咗6日,係第一日有少少頭痛,喉嚨痛,第二日已冇乜唔舒服,但成個星期都有少少痰。唔知關唔關隻蓮花事,但佢舊年暑假有打兩針。

我前日先食左2粒,有少喉嚨痛同鼻塞,2粒就 ok左,同埋佢無西藥咁「散」,唔會成個人好累咁,我一直都靠佢頂住個冬天,我覺得如果可以寄就寄過嚟,真係有用時去邊度揾?

回覆樓主:

我上星期啱啱airmail 4盒俾阿囡,報關報herbal supplements,未收到。

sumtung 發表於 22-2-15 02:15
我舊年寄咗10盒過去。

阿囡上兩個星期中咗,食咗6日,係第一日有少少頭痛,喉嚨痛,第二日已冇乜唔舒服, ...
我女跟你亞囡情況一樣,今日第四日,仲未轉番陰性,見佢都精神,不過仲有少少喉痛。

brother4 發表於 22-2-14 19:50
另食咗效果如果?
效果點,其實就睇人。不如睇下啲主要成份:
1。金銀花,其實係大部分廣東人飲開既野,你去涼茶鋪飲杯五花茶,金銀花既量已經多好多,所以金銀花對香港人唔會唔安全。
2。連翹,其實都係大部分廣東人飲開既野,你去涼茶鋪飲杯廿四味,連翹既量已經多好多,所以都唔會有問題。
3。板藍根,古代都有用嚟治感冒,係好常用既中藥。板藍根會刺激消化系統,有啲人食咗會內出血,只要無呢個問題,加上分量唔多,風險其實唔大,都安全。對老一輩既香港人,去涼茶鋪飲杯感冒茶,其實就係呢啲野,而且分量多好多,所以亦都唔會有問題。
4。魚腥草,四川人當菜食都無事。
5。白虎,其實係石膏,食舊大啲既豆腐,隨時分量多過粒藥丸。
其實你當係減咗分量既五花茶、廿四味加感冒茶。好多廣東人,熱氣會飲五花茶、廿四味,感冒會飲感冒茶,所以對廣東人應該無害。

HeiHeiMa 發表於 22-2-14 23:33
體質不適合的人食了會得不償失,不但無法預防還會更差

https://topick.hket.com/article/3177487/?r=mcsdf ...
會唔會係有啲人對板藍根同蕨類植物敏感。

jj100c 發表於 22-2-15 10:06
我女跟你亞囡情況一樣,今日第四日,仲未轉番陰性,見佢都精神,不過仲有少少喉痛。 ...

阿囡隔離期間冇check, 第6日check咗兩次,陽性至放監

sumtung 發表於 22-2-15 02:15
我舊年寄咗10盒過去。

阿囡上兩個星期中咗,食咗6日,係第一日有少少頭痛,喉嚨痛,第二日已冇乜唔舒服, ...

清痰我覺得果皮水好有效,唔知你小朋友可唔可以煲嘢,用一隻果皮,加兩至三碗水,水滾轉慢火煲半個鐘,再焗半個鐘。代替水咁飲,阿仔飲咗一日,改善咗好多。

pauline_c 發表於 22-2-15 14:37
清痰我覺得果皮水好有效,唔知你小朋友可唔可以煲嘢,用一隻果皮,加兩至三碗水,水滾轉慢火煲半個鐘,再 ...

果皮昰指?蘋果,橙定梨?

brother4 發表於 22-2-15 15:00
果皮昰指?蘋果,橙定梨?

陳皮,中超有得賣

清痰我覺得果皮水好有效,唔知你小朋友可唔可以煲嘢,用一隻果皮,加兩至三碗水,水滾轉慢火煲半個鐘,再 ...

收到,唔該哂。不過佢冇果皮,下次俾佢帶d過去睇門口。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

你呢個很好,我寄啲過去先,謝謝

回覆樓主:

有蠶豆症(G6PD)就唔食得蓮花,因為有金銀花

SmileSmileSmile 發表於 22-2-15 18:12
你呢個很好,我寄啲過去先,謝謝

請問果片應該點樣報關?
8-)

anitawong21 發表於 22-2-15 18:27
請問果片應該點樣報關?

如果對年份無咩要求,中超有得賣

回覆樓主:

我仔成年沒回來(暑假停飛滯留直接開學)我去年巳寄5盒過去。 成個暑假留英都沒什麼事(未打針,因為沒有回港)開學後,二人一房,英國仔確診先病,回家隔離,回來仍未好晒(巳陰性)期間我仔驗兩次都係陰性,但有喉嚨痛和鼻塞,吃兩次蓮花 (中間有西藥輔助)三天後搵佢沒事了,精神也好,可以去運動。
佢是直到上年12月中才安排去打第一針,學校應該會在3月中醫療隊來打第二針。