用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 乘數表
go

[小學] 乘數表 [複製鏈接]

請問IS點樣學乘數?我見IS乘數學埋x11 x12 ,我叫我個女背乘數表,佢成日問我點解背……..
   2    0    0    0

mky456 發表於 22-2-12 15:32
請問IS點樣學乘數?我見IS乘數學埋x11 x12 ,我叫我個女背乘數表,佢成日問我點解背……..
...

用廣東話背易啲. 點解?因為可以快啲做完功課

G3, 天天看到在背,一边是九九乘法表(国内两年级)一边是分数加减乘除(国内三四年级),我对美国学校数学的教学进度有点糊涂

...

孩子話, 老師無叫佢地背, 係教不同strategies去memorize

Glaceon 發表於 22-2-12 20:26
孩子話, 老師無叫佢地背, 係教不同strategies去memorize

係咁架,我唯有用廣東話教佢背。之後搵到英文成數表,我也叫我小朋友去背。佢依家中文同英文都背到。

...

我仔用TT rockstars, 係一個網站+App, 小朋友透過練習乘數去「升呢」攞獎品(頭像)。
冇特別背乘數表,但全班而家都可以掌握乘數表了。

...

我仔是屬於「早教」一類,4歲左右已完成背乘數表,之後我們常玩Magic 24這類心算遊戲,對運算解難好有幫助。
如果已讀小學,按哪種方法都可以,最緊要不要令她討厭數學。

...
我仔從未背過乘數表。 幼稚園喺美國讀 Montessori 係用 Montessori 積木同教材學加減乘除。 我覺得呢啲教學法比較有趣, 又唔需要死背都可以學到。

謝謝大家的指教,我會盡力和努力的,因為現在zoom效果比學校上堂真的差一大截

我哋都係用TT rockstars..同埋學校比一啲遊戲去練習…老師話玩玩下就會自然識…
但係我放長假期嘅時候我自己教佢背廣東話乘數表…一背就識~而家玩Rockstar勁快^^…所以我依然覺得廣東話乘數表係好有用^^

mfma 發表於 22-2-15 19:41
我哋都係用TT rockstars..同埋學校比一啲遊戲去練習…老師話玩玩下就會自然識…
但係我放長假期嘅時候我自 ...

請問有咩方法教背乘數表呀?

mky456 發表於 22-2-15 20:37
請問有咩方法教背乘數表呀?

無特別ga~最傳統既九因歌背左去law^_^

mfma 發表於 22-2-15 19:41
但係我放長假期嘅時候我自 ...

其實我都覺得廣東話九因歌好方便。

我冇刻意要個女背,但最近佢爺爺貪得意教佢,我女覺得有趣追住我同佢背,我就順個便同佢背

annie40    發表於 22-2-17 12:24

係呀,我都覺得傳統嘅廣東話九因歌係最快捷又方便嘅方法….不過大前提係小朋友會講廣東話XD..

回覆樓主:

其實有啲嘢就係要快recall。其實英文也有,係skip counting,但冇中文成數標咁順口。

大家講起乘數表,我都記唔起我小朋友小學時學校係點教。

我女細個鍾意數學,係讀K時睇YouTube,好似rap歌咁,唱唱吓學識咗。如果小朋友唔抗拒,乘數表係值得學。

九因歌是唱歌,唱唱下就全記住了,多唱幾回,根本不用背。

回覆 annie40 的帖子

我女都係咁講 。呢種學習係最好,玩玩吓就入曬腦,愉快學習其實係中國古代就有,所以古人好多文學、天文、地理、武術範範掂,係後來慢慢越搞越…

Jane1983 發表於 22-2-17 12:52
回覆 annie40 的帖子

我女都係咁講 。呢種學習係最好,玩玩吓就入曬腦,愉快學習其實係中國古代就 ...
跟孩子唱歌,唱詩詞,唱順口溜真好玩,可以改善孩子的表達能力,語文能力,是非觀,數學概念,節奏押韻,抒發情緒等。廣東話只要多唱,多講,多用,自然就順暢了。
N年後,這些唱唱笑笑的回憶,便是永遠的母女情。

Jane1983    發表於 22-2-17 15:37
‹ 上一主題|下一主題