用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCL vs Durham
go

[英國] UCL vs Durham   [複製鏈接]

两間都有Law offer for undergraduate, 大家會點揀?
   8    0    2    0

回覆 88 的帖子
88 發表於 22-2-12 11:56
两間都有Law offer for undergraduate, 大家會點揀?
Congratulations!!!兩間都好好,但論排名,唔係UCL高啲?一間係London, 一間係鄉郊小鎮,生活環境好唔同。我朋友女兒早年有KCL同Durham offer, 但最後差少少meet唔到KCL CO的要求,去咗Durham. Durham係college制,學校生活同UCL應該好唔同。兩間CO要差得多唔多?

小豬脾 發表於 22-2-12 12:27
回覆 88 的帖子

Congratulations!!!兩間都好好,但論排名,唔係UCL高啲?一間係London, 一間係鄉郊小鎮, ...
我自己like UCL , 阿女like Durham (唔知like D 咩, 佢都未去過) , 而家糾結緊點選. 兩間既 CO 都一樣, 好頭痕.

回覆 88 的帖子

如果畢業後想留在英國執業,不妨看看這個survey:https://www.chambersstudent.co.uk/where-to-start/newsletter/law-firms-preferred-universities-2019

雖然不是用家,我了解durham讀law在英國比較出名,不過課程較demanding,學生需要努力讀書。反而朋友話香港律師事務所比較歡迎UCL的law畢業生。

我個人意見,各有千秋。

88 發表於 22-2-12 11:56

唔使諗,一定係ucl,唔好理啲分科排名,成日轉,學校名氣最緊要,得幾多人知每科邊間大學邊年排名高啲

88 發表於 22-2-12 16:37
我自己like UCL , 阿女like Durham (唔知like D 咩, 佢都未去過) , 而家糾結緊點選. 兩間既 CO 都一樣, 好 ...

我去過Durham, 真係山長水遠!

如果兩間有offer,好多人都會揀ucl,除非佢鍾意鄉郊生活。

UCL會好些,阿囡都收到Durham law offer

barque 發表於 22-2-12 19:02
UCL會好些,阿囡都收到Durham law offer
咁你女會take 邊間offer ?

88 發表於 22-2-12 19:25
咁你女會take 邊間offer ?

因為她當初都不是十分確定是否真的想讀法律,現在可能不會選擇讀法律。我覺得UCL較好。

比我會揀UCL,疫情下唔使轉機都係一個考慮因素之一,況且UCL 出名D,Durham 唔係大部份香港人聽過。

畢業之後返香港嘅就UCL , 留英就Durham

小女去過Durham 當交流生,她的意見與部分網友相同,綜合如下:1.考慮費用,包括學費及生活費,UCL會較貴
2.考慮排名,對英國本地人來說,Durham是好過UCL,讀文科而言,僅次於牛劍,後者是相對歷史較短;但對香港人來說,則是UCL較多人認識,正如有網友提及,可視乎日後工作的地點作考慮
3.生活模式,Durham是一個大學城,似小鎮生活,倫敦就不用多說了。考慮這一點時,完全是看個人喜好,沒有哪一間較好的說法。

2jkidsfather    發表於 22-2-15 08:21
yeesumyin    發表於 22-2-14 23:37
王家爸爸    發表於 22-2-13 21:09

我仔仔剛到了 Durham ,當時有7-8間U收咗佢。有城市,也有郊區的,他自己揀了Durham !我叫佢自己上網同 YouTube 睇下各學校嘅環境同留學生既video 再決定!
我建議叫小朋友自己了解下邊間適合自己,因為始終都係佢自己讀,佢自己揀效果會好啲

yeesumyin    發表於 22-2-14 23:39

霖霖B媽咪 發表於 22-2-14 23:24
我仔仔剛到了 Durham ,當時有7-8間U收咗佢。有城市,也有郊區的,他自己揀了Durham !我叫佢自己上網同 Yo ...

你係點報咁多間㗎? UCAS 唔係只可以填5 個choices ?

yuyueng 發表於 22-2-13 09:25
畢業之後返香港嘅就UCL , 留英就Durham

屋企係Manchester, 係返英國發展既機會比較大。

MC1128 發表於 22-2-13 17:16
小女去過Durham 當交流生,她的意見與部分網友相同,綜合如下:1.考慮費用,包括學費及生活費,UCL會較貴
2 ...

我想佢去大城市, 見下世面, build 下network, 呢排同佢討論太多, 唉… 好難攪。

88 發表於 22-2-17 15:24
如果留英,Durham比UCL出名,法律方面更加係,如果中學在香港生活,倫敦唔會相差好遠,Manchester去Durham又近,而且倫敦搵屋都幾煩,難得阿女又like Durham,比我會專重佢意願,因為英國人眼中,呢個係較佳選擇。

88 發表於 22-2-17 15:24
讀Durham 近Manchester 喎,其實Durham 起英國都係好出名架。
‹ 上一主題|下一主題