用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問而家如何由英國回港
樓主: Kawaiistar
go

[英國] 請問而家如何由英國回港   [複製鏈接]

TTEE1819 發表於 22-2-26 11:42
唔洗sorry, 明白的,你呻出來的感受,我無嗎?家長們,我們見步行步吧!
...

係嘅,只能見步行步。

幸福花海 發表於 22-2-25 23:03
政府話計人流,嗰8個國家比較多人回港所以禁

九個地區性航班熔斷
美加 英法 印巴 尼泊爾 菲律賓

https://www.info.gov.hk/gia/general/202202/23/P2022022300338.htm

政府延長地區性航班「熔斷機制」安排

政府今日(二月二十三日)公布,將延長就澳洲、加拿大、法國、印度、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、英國和美國實施的地區性航班「熔斷機制」至四月二十日。

政府早前引用《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章),就澳洲、加拿大、法國、印度、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、英國和美國實施地區性航班「熔斷機制」。有關措施原定維持至三月四日。有見本地疫情持續嚴峻,而向來有大量香港居民由該九個地區回港,為避免在目前遏制本地疫情的關鍵時刻輸入個案為醫療系統帶來額外壓力,政府將延長地區性航班「熔斷機制」,在三月五日至四月二十日期間禁止所有從這九個地區來港的民航客機着陸香港,並同時限制於14天內曾逗留該些地區超過兩小時的人士登上任何民航客機來港,以阻止相關地區人士經轉機到港。

同時,因應發現輸入個案而觸發的個別航班「熔斷機制」將會繼續運作。

政府會繼續參考相關數據,在有需要時調整地區性航班「熔斷機制」所包括的地區,並在稍後視乎海外及本港疫情的最新發展,檢視地區性航班「熔斷機制」是否應該撤銷或繼續。

政府發言人表示:「我們明白地區性航班『熔斷機制』是極為嚴謹的緊急措施,有關措施無可避免會影響到從該九個地區回港的香港居民的回港行程。然而,為了從速遏制疫情,政府有必要延續有關安排,減低輸入個案為本地醫療系統帶來額外壓力。」

2022年2月23日(星期三)
香港時間14時00分

回覆樓主:

我都同呀女講定,而家訂哂機票酒店,都唔代表可以順利返香港,要佢有呢個心理準備,生日要自己過了。我亦唔想開學前又瘋狂搵機票的日子 如果第日解除禁飛,我同爸爸去探佢都仲得,忍耐下。佢聽完都好明白,話返唔返到就到時先算,冇唔開心。

我同事3月會飛澳洲探仔女,跟住飛廣州隔離21日後用回港易返香港
可以check下英國有無機飛大陸

cantona2001 發表於 22-2-26 22:58
我同事3月會飛澳洲探仔女,跟住飛廣州隔離21日後用回港易返香港
可以check下英國有無機飛大陸
...

中國南方返廣州好貴, 同埋仲要攞igm test, 仲要wechat green code, 都好麻煩。

Poyau 發表於 22-2-26 20:42
九個地區性航班熔斷
美加 英法 印巴 尼泊爾 菲律賓

最後個字先係重點:完

Chole 發表於 22-2-23 19:32
佢有經驗更加好!

今日泰國政府再放寬咗少少條件,希望到時候入境更容易。

泰國3月放寬啦 !

https://www.facebook.com/100064584583981/posts/320133800149437/?d=n

katrinafu 發表於 22-2-27 22:16
泰國3月放寬啦 !

https://www.facebook.com/100064584583981/posts/320133800149437/?d=n

係呀!我有朋友啱啱到咗,所以仍然要做Day 5 PCR.  

介紹 washout 地方及其優缺點:  https://www.timeout.com/hong-kon ... lEWS8Mlsuc764GRS214

canterlau    發表於 22-3-2 23:21

我喺倫敦搭廉航去赫爾辛基washout ,打咗針唔洗test,唔洗隔離,完全自由,酒店多,食嘢多,超方便。

canterlau    發表於 22-3-2 23:21

醒目開學勳章

foxli 發表於 22-3-2 21:40
我喺倫敦搭廉航去赫爾辛基washout ,打咗針唔洗test,唔洗隔離,完全自由,酒店多,食嘢多,超方便。 ...

請問有咩航空返香港?

回覆 Pizza_Hut 的帖子

其實依家全歐洲返香港,都係得番土耳其,亞聯酋,卡塔爾同KLM,要睇彩數上唔上到,太易熔斷,或者荷蘭好似每個月會有一班CX直航回港,如果washout 返港真係最好泰國或者新加坡,日日有機,好少熔斷。

foxli 發表於 22-3-6 11:04
回覆 Pizza_Hut 的帖子

其實依家全歐洲返香港,都係得番土耳其,亞聯酋,卡塔爾同KLM,要睇彩數上唔上到, ...

最麻煩係要夾香港酒店,一熔斷要遲幾日返,酒店未必駁到

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 22-3-6 11:07
最麻煩係要夾香港酒店,一熔斷要遲幾日返,酒店未必駁到

我反而覺得香港而家訂酒店唔太難,最頭痛係去邊個國家washOut,同埋坐咩airline 返香港,我都覺得星加坡同泰國係最好選擇,但我見有人話返廣州,再用回港易返香港,倫敦去廣州我見好多都要轉機,睇落好似好繁複!

Pizza_Hut 發表於 22-3-6 18:31
我反而覺得香港而家訂酒店唔太難,最頭痛係去邊個國家washOut,同埋坐咩airline 返香港,我都覺得星加坡同 ...

並唔係易book,有啲酒店6、7月已經full 哂。book左無位比你向後移都無用

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 22-3-6 18:49
並唔係易book,有啲酒店6、7月已經full 哂。book左無位比你向後移都無用
...

呢段係暑假回港高峰期,酒店實爆!

其實依家除咗疫情,我諗最快可能要等到領導人71嚟慶祝完先有運行,重有俄烏打杖唔知搞到幾時,所有歐洲往返航班行唔到俄羅斯領空,要重新安排,要改道,時間又用多咗。

我想問最近是否真有家長可以用香港特區護照由英國飛回中國的?因我想去英國探小孩, 就是怕之後難回國。
我一家人住及工作深圳, 都有物業公司居住証社保, 去年想小孩直飛回深圳, 但拿不到QR Code, 我去信問英國的中國領事館問, 回覆可批特中國護照市民QR Code, 但其他國家護照, 他們沒有記錄不能給予,建議飛回原居地。
機票是可以買的, 就是怕出發時,拿不到中國批准的QR Code,最好問清楚才買機票, 因不知現在是否可以有code?  
如有家長成功請告知我, 因我想由英國飛中國

酒店好多都book唔到
所以同呀仔傾過 倒反轉我去探佢 買咗國泰20/7去倫敦
公司最近長期wfh 返黎要隔離都唔怕
‹ 上一主題|下一主題